Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

NATO vystríha Kosovo pred nákupom dronov z Turecka

NATO Zobraziť galériu (2)
NATO (Zdroj: Getty Images)

PRIŠTINA - Mierová misia NATO v Kosove (KFOR) varovala v pondelok Prištinu v súvislosti s čerstvým nákupom dronov z Turecka. Upozornila ju, že kosovský vzdušný priestor zostáva pod kontrolou misie.

Kosovský premiér Albin Kurti oznámil nákup tureckých dronov Bayraktar TB-2 v nedeľu. "V súvislosti s používaním dronov všetkých kategórií a súvisiacich obmedzení vrátane dronov Bayraktar TB-2... má veliteľ kosovských síl (KFOR) primárne právomoci nad vzdušným priestorom Kosova," uvádza KFOR vo vyhlásení. Situácia v Kosove ostáva napätá po niekoľkomesačných protestoch v oblastiach obývaným prevažne Srbmi. Pri májových stretoch s etnickými Srbmi utrpelo zranenia vyše 30 príslušníkov misie NATO.

Albin Kurti
Zobraziť galériu (2)
Albin Kurti  (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

Európska únia apeluje na obe strany, aby zmiernili napätie

Kurti sa má tento týždeň v Bruseli stretnúť so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom. Európska únia apeluje na obe strany, aby zmiernili napätie. Cieľom kosovskej vlády je podľa AFP premeniť Kosovské bezpečnostné sily na armádu s 5000 vojakmi a 3000 záložníkmi. V súčasnosti majú na starosti civilné operácie, napríklad hasenie požiarov, zneškodňovanie výbušnín či pátracie a záchranné operácie. Hlavnou bezpečnostnou zložkou Kosova ostáva misia KFOR. Je zložená z 4500 vojakov, ktorých poskytlo 27 členov Severoatlantickej aliancie a jej partnerských krajín. Táto mierová misia NATO sa nachádza v Kosove od konca vojny z rokov 1998 a 1999. 

Viac o téme: NákupNATOTureckoKosovoDronyPriština
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu