Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Švédsko dočasne presúva zamestnancov svojej ambasády v Bagdade do Štokholmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Švédsko v piatok dočasne z bezpečnostných dôvodov presunulo zamestnancov svojej ambasády v Bagdade naspäť do Štokholmu. Oznámilo to švédske ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Švédsko k takémuto kroku pristúpilo po incidente zo štvrtkového rána, keď na jeho veľvyslanectvo v Bagdade vtrhli demonštranti a zapálili ho. Konali tak na protest proti avizovanému páleniu Koránu v Štokholme. Podľa švédskeho rezortu diplomacie bezpečnosť pracovníkov ambasády nebola ohrozená. Štokholm však útok na svoju ambasádu dôrazne odsúdil.

Pred irackým veľvyslanectvom v Štokholme sa totiž neskôr vo štvrtok konal protest, na ktorom jeho organizátor pošliapal Korán, hoci ho napokon nespálil, ako pôvodne plánoval. Aktérom úradne povoleného protestu bol znova 37-ročný iracký utečenec Salwán Múmíká, ktorý pred budovou ambasády Korán pošliapal. Predtým v júni pred mešitou v Štokholme zapálil niekoľko strán z Koránu, píše AFP. Bagdad vo štvrtok oznámil vyhostenie švédskeho veľvyslanca. Kancelária irackého premiéra rozhodnutie zdôvodnila práve tým, že švédska vláda opakovane povolila pálenie Koránu a irackej vlajky.

Viac o téme: ZamestnanciŠvédskoBugdad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu