Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Japonskom mori sa začali spoločné námorné cvičenia Ruska a Číny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Mass Communication Specialist 2nd Class Kenneth Abbate/U.S. Navy via AP)

MOSKVA - Rusko vo štvrtok oznámilo, že v Japonskom mori začalo spoločné námorné cvičenia s Čínou, ktoré potrvajú do nedele. Ich cieľom je podľa ruského ministerstva obrany "posilnenie námornej spolupráce a zachovanie stability a mieru v ázijsko-tichomorskom regióne". Správu sme prevzali z agentúry AFP.

Okrem spolupráce v oblasti protiponorkových misií a námorného boja bude do cvičení zahrnutý aj tréning námorného a leteckého sprievodu bojových lodí. Ruské námorníctvo zastupujú dve protiponorkové lode, dve korvety, ako aj pomocné lode. Na cvičeniach sa podieľa viac ako tridsať lietadiel oboch zúčastnených strán vrátane protiponorkových a bojových lietadiel i helikoptér.

Moskva a Peking zintenzívnili svoje vzťahy

Plavidlá čínskych námorných síl sa do Japonského mora presunuli už počas minulého víkendu. Čínska armáda tam vyslala päť lodí vrátane torpédoborca s riadenými strelami. Moskva a Peking zintenzívnili svoje vzťahy, odkedy Rusko vlani vojensky napadlo Ukrajinu, čo Čína neodsúdila. Obe krajiny v uplynulých mesiacoch posilnili aj vojenské kontakty vrátane spoločných cvičení. Rusko a Čína vykonali počas minulého mesiaca spoločný hliadkový let ponad Japonské a Východočínske more. Južná Kórea vtedy v oblasti preventívne nasadila stíhačky.

Viac o téme: RuskoČínaJaponskoNámorné cvičenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu