Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Leyenová vyzdvihla prítomnosť Lulu Da Silvu na summite v Bruseli: Je to vraj historický úspech

Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (2)
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/John Thys, Pool via AP)

Brusel 17. júla (TASR) - Prítomnosť brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lula da Silvu na summite Európskej únie a Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku (CELAC) označila v pondelok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová za "historický úspech". Šéfka eurokomisie to uviedla po bilaterálnom stretnutí, ktoré predchádzalo samotnému summitu.

Von der Leyenová povedala, že účasť brazílskeho prezidenta na summite EÚ – CELAC, ktoré ešte pred dvoma týždňami nebola celkom istá, dáva tomuto podujatiu "historický rozmer". "Ide o prvý summit medzi Európskou úniou a našimi latinskoamerickými a karibskými partnermi za posledných osem rokov. Svet sa za ten čas zmenil. Prešli sme pandémiou, máme vojnu na európskej pôde a čelíme generačnej výzve klimatických zmien. Preto potrebujeme, aby naši blízki priatelia boli v týchto neistých časoch po našej strane," povedala šéfka eurokomisie.

Zdôraznila, že víta fakt, že sa Brazília sa opäť objavila ako významný aktér na globálnej scéne, čo dáva pozitívny impulz strategickému partnerstvu medzi oboma regiónmi. "Chceme s vami tvrdo pracovať na riešení najväčších výziev našej doby. Chceme diskutovať o tom, ako ďalej spájať našich ľudí, ako prepájať naše podniky, ako sa zbaviť rizika, posilniť a diverzifikovať naše dodávateľské reťazce a ako modernizovať naše ekonomiky spôsobmi, ktoré znížia nerovnosti a budú prospešné pre všetkých," opísala situáciu.

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (2)
Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová  (Zdroj: TASR/AP)

Lídri EÚ a CELAC sa budú zaoberať širokou škálou tém

Podľa jej slov to všetko je na dosah, ak sa podarí dosiahnuť dohodu medzi EÚ a krajinami MERCOSUR. Spresnila, že ambíciou EÚ je čo najskôr urovnať všetky nezhody, aby bolo možné čo najskôr veľkú obchodnú dohodu uzavrieť. Lídri EÚ a CELAC sa budú v pondelok a utorok zaoberať širokou škálou tém: od posilnenej spolupráce v oblasti multilaterálneho a globálneho mieru a stability po obchod a investície, hospodársku obnovu, úsilie v boji proti zmene klímy, výskum a inovácie či spravodlivosť a bezpečnosť.

Na summite, ktorému spoločne predsedajú predseda Európskej rady Charles Michel a premiér Svätého Vincenta a Grenadín Ralph Gonsalves, v úlohe aktuálneho predsedu CELAC, sa zúčastní aj predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová. Okrem nej na rôznych paneloch exekutívu EÚ zastúpia aj výkonný podpredseda EK pre obchod Valdis Dombrovskis, šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, podpredsedníčka EK Dubravka Šuicová a eurokomisári Janez Lenarčič, Jutta Urpilainenová a Kadri Simsonová.

Viac o téme: SummitEurópska úniaUrsula von der LeyenováLuiz Inácio Lula da SilvaCELAC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu