Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Erdogan tvrdí, že Turecko neratifikuje vstup Švédska do NATO skôr než v októbri

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Ali Unal)

VILNIUS - Turecko neratifikuje vstup Švédska do NATO skôr než v októbri, vyhlásil v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý sa zúčastňuje na summite Aliancie vo Vilniuse.

"Máme dvojmesačné parlamentné prázdniny," zdôvodnil Erdogan. Ako pokračoval, po októbrovom návrate do parlamentných lavíc budú musieť poslanci "prerokovať množstvo ďalších legislatívnych návrhov". Podľa stanice Sky News zopakoval, že Švédsko musí medzitým postupovať rázne voči terorizmu, ako to Turecku sľúbilo v písomnej dohode.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Nedim Enginsoy)

Erdogan bude s parlamentom úzko spolupracovať s cieľom dosiahnuť ratifikáciu

V pondelok, deň pred začiatkom summitu NATO, Erdogan nečakane podmienil podporu vstupu Švédska do NATO opätovným otvorením rokovaní o vstupe Turecka do Európskej únie. Predstavitelia viacerých krajín to odmietli ako dve nesúvisiace veci. Po následnom rokovaní medzi Erdoganom, generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom šéf Aliancie oznámil, že Erdogan "súhlasil s čo najskorším predložením prístupového protokolu Švédska" tureckému parlamentu. Vraj tiež prisľúbil, že "bude s parlamentom úzko spolupracovať s cieľom dosiahnuť ratifikáciu".

Viac o téme: OktóberRatifikáciaNATOTureckoŠvédskoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu