Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Litva čelí deň pred summitom NATO kybernetickým útokom: Ohrozené sú najmä tieto sektory

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VILNIUS - Litvu zasiahla v pondelok vlna kybernetických útokov, oznámila tamojšia vláda. Stalo sa tak len deň pred začiatkom summitu NATO v litovskom hlavnom meste Vilnius, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Kybernetické útoky boli cielené na webové stránky samosprávy Vilniusu vrátane stránky obsahujúcej informácie pre turistov a aplikácie pre verejnú dopravu. Podľa šéfa litovského Národného centra pre kybernetickú bezpečnosť Liudasa Ališauskasa išlo o útoky DDoS.

"Ide o bežné služby, ktoré musia byť pre našich návštevníkov dostupné," uviedol Ališauskas s tým, že útoky stále trvajú. Pri kybernetických útokoch DDoS hackeri zahltia internetovú službu alebo stránku veľkým množstvom požiadaviek, čím narušia jej fungovanie. Národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť uviedlo, že v súčasnosti sa snaží svoju prevádzku posilniť väčším počtom zamestnancov a že spolupracuje so spravodajskými službami a zahraničnými partnermi.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Centrum doplnilo, že hlásenie o dvoch kybernetických incidentoch dostalo aj v nedeľu. Jeden z nich zahŕňal regionálnu rozhlasovú stanicu, ktorej vysielanie narušili dezinformácie zamerané na NATO a Ukrajinu. Litovský poskytovateľ telekomunikačných služieb Telia v pondelok tiež uviedol, že na sociálnej sieti Telegram vystopoval viacero výziev na útoky proti rôznym litovským štátnym inštitúciám a spoločnostiam.

Summit NATO vo Vilniuse sa začne v utorok a potrvá dna dni.

Viac o téme: NATOLitvaKyberútok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu