Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Švédsky premiér vyjadril spokojnosť po dohode s Tureckom o členstve v NATO

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Yves Herman, Pool Photo via AP)

VILNIUS - Švédsky premiér Ulf Kristersson v pondelok uviedol, že je "veľmi šťastný" po dohode svojej krajiny s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom o podpore členstva Štokholmu v Severoatlantickej aliancii (NATO). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Robíme veľmi veľký krok smerom k formálnej ratifikácii členstva Švédska v NATO. Pre Švédsko to bol dobrý deň," povedal Kristersson reportérom v litovskom hlavnom meste Vilnius v predvečer dvojdňového summitu Aliancie. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok oznámil, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podporuje vstup Švédska do Aliancie a čoskoro túto záležitosť predloží na schválenie tureckému parlamentu. "Prezident Erdogan sa zaväzuje čo najskôr pristúpiť k ratifikácii pripojenia sa Švédska k NATO," dodal švédsky premiér. Ako zdôraznil, Štokholm a Ankara "pokračujú v spoločnom úsilí bojovať proti organizovanému zločinu a terorizmu" a dohodli sa aj na "prehĺbení spolupráce" v oblasti hospodárstva, obchodu a investícií.

Švédsky premiér vyjadril spokojnosť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Yves Herman, Pool Photo via AP)

Vstup Fínska do NATO umožnilo Turecko na jar

Švédsko si podalo prihlášku do NATO vlani spolu s Fínskom. Vstup Fínska do Aliancie umožnilo Turecko na jar tohto roka, avšak voči Švédsku opakovane vznášalo námietky, že poskytuje útočisko teroristom, predovšetkým kurdskej národnosti. Erdogan v pondelok podmienil podporu schválenia vstupu Švédska do NATO aj opätovným otvorením rozhovorov o prijatí Turecka do Európskej únie, píše AFP.

Švédsky premiér vyjadril spokojnosť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Yves Herman, Pool Photo via AP)

"Zo strany Švédska pokračujeme v presadzovaní bližšej spolupráce medzi Úniou a Tureckom," povedal Kristersson, zároveň však dodal, že Švédsko sa mimo tohto vyhlásenia k ničomu v tejto súvislosti nezaviazalo. Rozhodnutie Turecka zrušiť svoje dlhodobé veto na členstvo Švédska v Aliancii v pondelok večer privítal americký prezident Joe Biden i šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková.

USA i Nemecko privítali podporu Turecka pre vstup Švédska do NATO

Americký prezident Joe Biden privítal v pondelok podporu Turecka pre vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO), informuje TASR na základe správy agentúry AFP. Biden vo vyhlásení vyjadril pripravenosť na spoluprácu s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom na posilnení obrany a odstrašovania v euroatlantickom priestore. "Teším sa na to, že privítam (švédskeho) premiéra (Ulfa) Kristerssona a Švédsko ako nášho 32. spojenca NATO," dodal.

Rozhodnutie Ankary dať zelenú vstupu Štokholmu do Aliancie uvítalo v pondelok i Nemecko. "Cesta pre ratifikáciu členstva Švédska v NATO je pre Turecko konečne jasná," napísala na sociálnej sieti Twitter nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, ktorá zároveň ocenila "dobré správy z Vilniusu.

Viac o téme: DohodaNATOTureckoŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu