Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Silné dažde a záplavy si na severe Indie vyžiadali najmenej 15 mŕtvych

Vozidlá sa pohybujú po podmáčanej ulici počas silného lejaku v Naí Dillí.
Vozidlá sa pohybujú po podmáčanej ulici počas silného lejaku v Naí Dillí. (Zdroj: SITA/AP Photo/Manish Swarup)

NAÍ DILLÍ - Najmenej 15 ľudí zahynulo za tri dni na severe Indie, kde silné dažde spôsobili rozsiahle záplavy. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy stanice BBC News. V himalájskom štáte Himáčalpradéš zosuvy pôdy a lokálne prívalové povodne poškodili domy a ochromili život. Podobná situácia panovala aj v susednom štáte Uttarákhand, kde hladiny viacerých riek prekročili hranicu ohrozenia.

V Naí Dillí boli zatvorené školy, pretože celé hlavné mesto bolo počas uplynulého víkendu zaplavené. Situácia bola alarmujúca najmä v niektorých častiach mesta, kde obyvatelia zostali uviaznutí, keďže voda sa valila z upchatej kanalizácie a zaplavených ciest. Mnohí sa museli predierať záplavami alebo stráviť mnoho hodín v kolabujúcej doprave. Viacerí obyvatelia Naí Dillí na sociálnych sieťach vyjadrili frustráciu z toho, že metropola krajiny nedokázalo odolať trojdňovým dažďom.

Záplavy vyhnali z domovov tisíce ľudí

Svedkami silných zrážok bolo v uplynulých dňoch tiež niekoľko štátov na severovýchode Indie vrátane Ásamu a Nágálandu. V Ásame záplavy vyhnali z domovov tisíce ľudí. Indický meteorologický úrad (IMD) medzitým varoval, že v severných oblastiach krajiny sa očakávajú ďalšie silné dažde. India pravidelne zažíva rozsiahle záplavy počas monzúnového obdobia, ktoré trvá od júna do septembra. Podľa odborníkov sa však intenzita dažďov v nedávnom čase zvýšila. K povodniam prispieva mnoho faktorov, ale experti tvrdia, že zmena klímy spôsobená globálnym otepľovaním zvyšuje pravdepodobnosť extrémnych zrážok.

Viac o téme: ZáplavyPočasieZosuvy pôdyDaždeIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu