Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tajomný muž po Zelenského boku: FOTO Bol aj na Slovensku! Nepohne sa od neho ani na krok, vraj vie o všetkom

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA/KYJEV – Nerozlučná dvojica. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týždeň navštívil Slovensko. Kde sa pohol, všade pútal pozornosť a jeho návšteva sa nezaobišla bez prísnych bezpečnostných opatrení. Jeden muž však ukrajinskú hlavu štátu strážil obzvlášť obozretne. Reč je o 44-ročnom Maksymovi Donecovi, ktorý sa stal takpovediac Zelenského tieňom.

 

Video: Ukrajinský prezident prichádza pred Prezidentský palác za potlesku ľudí

Ukrajinský prezident prichádza pred Prezidentský palác za potlesku ľudí (Zdroj: Topky/Maarty)

Ak sa niekde objaví záber Volodymyra Zelenského, pozornosť diváka či čitateľa sa sústredí primárne na ukrajinského prezidenta, prípade iných štátnikov či ľudí, s ktorými sa stretáva. Ak sa však na fotky a videa zapozeráte pozorne, všimnete si, že sa na nich so železnou pravidelnosťou objavuje jeden a ten istý muž. Večne s vážnou tvárou, ostražitý, často so zbraňou v ruke. Rovnako vysoký ako ukrajinský prezident, s podobným účesom aj postavou, čo sú dôvody, prečo ho často považovali za Zelenského dvojníka. Pravda je však iná. 44-ročný Maksym Donec je totiž už dlhé mesiace Zelenského osobným strážcom a šéfom jeho ochranky.

Tajomný muž po Zelenského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Bol pri ňom, keď Rusi vtrhli na Ukrajinu, sprevádzal ho do vojnových zón, navštívil s ním Bachmut, Charkov či Cherson. Pri Zelenskom stál aj počas toho, ako Ukrajinu navštívil americký prezident Joe Biden či vtedajší britský premiér Boris Johnson a nepohne sa od neho ani na zahraničných cestách. Vidieť sme ho mohli za chrbtom Zelenského aj počas návštevy Bratislavy.

Absolútne oddaný svojmu poslaniu

O tajomnom tieni ukrajinskej hlavy štátu sa toho však veľa nevie. „O bodyguardoch toho vlastne veľa vedieť nemôžete, a keď to viete, nemôžete to povedať,“ uviedla pre server Newsweek Zelenského bývalá hovorkyňa Julija Mendelová. Čo-to však predsa len prezradila. „Donec je plne a absolútne oddaný svojmu poslaniu, je neskutočne pracovitý a úplne oddaný svojmu prezidentovi,“ tvrdí. „Sleduje okolo prezidenta celý jeho svet, všetko, čo sa deje. Pozná všetkých a všetko, vie, čo sa stane, vie o každom ďalšom kroku,“ uviedla.  Šéf ochranky musí rátať aj s tým, že Zelenskyj rád mení plány na poslednú chvíľu. „Zvláda to a to ukazuje, že je naozaj oddaný, že je profesionál,“ myslí si bývalá hovorkyňa.  

Tajomný muž po Zelenského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Za profesionalitu pochválil Doneca aj bývalý pracovník britskej služby Simon Newton. „Pokiaľ nebudete flexibilný, nebudete v tej práci dobrý,“ odkázal s tým, že hrozba je v tomto prípade konzistentná. Spontánnosť v Zelenského správaní označil za výhodu.

Zaujímavosťou je, že Donec má pochádzať rovnako ako jeho šéf z mesta Kryvij Rih na juhu Ukrajiny. Podľa medializovaných informácií mal v minulosti pracovať pre bieloruského oligarchu a miliardára Ihora Kolomojského, ktorý pomohol Zelenskému v roku 2019 k volebnému víťazstvu. Za zmienku stojí aj malá pikoška – Zelenského osobný strážca žne úspech aj na sociálnych sieťach. Vytvorený bola jeho fanúšikovský profil na TikTok-u, ktorý má viac ako 280-tisíc sledovateľov.

Viac o téme: StrážcaOchrankárVolodymyr ZelenskyjUkrajinský prezidentMaksym Donec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu