Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

OSN tvrdí, že konflikt v Sudáne by sa mohol zmeniť na totálnu občiansku vojnu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Amr Nabil)

NEW YORK - Konfliktmi zmietaný Sudán je na pokraji "totálnej občianskej vojny", ktorá by mohla destabilizovať celý región. V nedeľu to vyhlásila Organizácia Spojených národov (OSN). Urobila tak po sobotňajšom nálete na mesto Umm Durmán, pri ktorom zahynulo 22 civilistov.

Sudánske ministerstvo zdravotníctva informovalo, že nálet na rezidenčnú štvrť v Umm Durmáne si okrem obetí na životoch vyžiadal aj veľké množstvo zranených. V polovici apríla vypukli v Sudáne ozbrojené strety medzi sudánskymi ozbrojenými silami a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF). Vyvolal ich dlhotrvajúci politický pat po vojenskom prevrate v roku 2021. Od vypuknutia konfliktu bolo vysídlených viac než dva milióny ľudí, ktorí utiekli na bezpečnejšie miesta v krajine aj mimo nej.

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres hovorí  na 77. Valnom zhromaždení OSN
Zobraziť galériu (2)
Generálny tajomník OSN Antonio Guterres hovorí na 77. Valnom zhromaždení OSN  (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

Boje si vyžiadali približne 3000 obetí na životoch

Boje si vyžiadali aj približne 3000 obetí na životoch. Tí, ktorí prežili, hovoria aj o vlne sexuálnych násilností a etnicky motivovaných vraždách. OSN varovala, že v sudánskom regióne Dárfúr by mohlo dochádzať aj k zločinom proti ľudskosti. Generálny tajomník OSN António Guterres preto v nedeľu vyjadril "hlboké znepokojenie nad prebiehajúcou vojnou medzi ozbrojenými zložkami, ktoré Sudán priviedli na pokraj totálnej občianskej vojny".

Viac o téme: BojeObčianska vojnaKonflikt OSNSudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu