Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Británia uvalila sankcie na spoločnosti napojené na bojujúce strany v Sudáne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

LONDÝN - Britská vláda v stredu oznámila zavedenie sankcií voči firmám, ktoré sú podľa nej napojené na strany ozbrojeného konfliktu v Sudáne.

Britské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že chce prostredníctvom sankcií zastaviť prísun financií a zbraní znepriateleným sudánskym ozbrojeným zložkám. Prijaté reštrikcie postihujú tri spoločnosti spájané so sudánskou armádou a ďalšie tri firmy prepojené so súperiacimi polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF).

Strany konfliktu by to malo motivovať k tomu, aby sa zapojili do mierového procesu

Sankcie zakazujú britským občanom, spoločnostiam a bankám spolupracovať s uvedenými subjektmi. Strany konfliktu by to malo motivovať k tomu, aby sa zapojili do mierového procesu."Obe strany sa v tejto úplne neopodstatnenej vojne dopustili viacnásobného porušenia prímeria," povedal britský minister zahraničných vecí James Cleverly, podľa ktorého iniciátori bojov svojim nezodpovedným konaním ničia životy miliónov ľudí.

Boje v Sudáne
Zobraziť galériu (2)
Boje v Sudáne  (Zdroj: SITA/AP/Maheen S./Marwan Ali)

Ťažké boje medzi sudánskou armádou a RSF vypukli v polovici apríla. Vyvolal ich dlhotrvajúci politický pat po vojenskom prevrate v roku 2021. Od vypuknutia konfliktu boli vysídlené viac než dva milióny ľudí, ktorí utiekli do iných častí Sudánu alebo do okolitých krajín.

Viac o téme: SankcieSpoločnostiSudánVeľká BritániaNapojenieUvalenieBojujúce strany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu