Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň päťsto šiesty (12. júla 2023)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (7)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

KYJEV/VILNIUS Skupina G7 pomôže Ukrajine pri budovaní silnej armády ešte predtým, než bude môcť vstúpiť do Severoatlantickej aliancie. Na tlačovej konferencii zoskupenia popri summite NATO vo Vilniuse to v stredu vyhlásil americký prezident Joe Biden. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 502

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 503 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Joe Biden odpovedal na novinársku otázku "ako skoro po vojne by ste chceli, aby sa Ukrajina stala členom NATO?" Americký prezident odpovedal, že to bude trvať „hodinu a 20 minút“.

21:20 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu oznámil, že spolupracuje s prezidentmi Ukrajiny a Ruska na predĺžení obilnej dohody, ktorej platnosť sa má skončiť 17. júla.Dohoda Kyjevu garantuje vývoz obilia a ďalších potravinových komodít cez Čierne more aj v čase prebiehajúcej ruskej invázie. Platnosť dohody sa skončí na budúci pondelok, ak Rusko nebude súhlasiť s jej predĺžením, pričom podľa AFP v poslednej dobe dôrazne naznačuje, že tak neurobí.

20:55 Krajiny G7 odmietajú vrátiť zablokované aktíva Rusku, kým nebudú Ukrajine zaplatené reparácie.

20:30 Rusko v stredu oznámilo, že žoldnieri z Vagnerovej skupiny - po júnovom pokuse o vzburu - odovzdali ruskej armáde viac než 2000 kusov vojenskej techniky vrátane tankov a vyše 2500 ton munície. "Presunutých bolo viac než 2000 kusov vojenskej techniky a zbraní," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany s tým, že išlo aj o tanky T-90 a T-80, prenosné odpaľovacie zariadenia a protilietadlové a delostrelecké systémy.

19:45 Prezident Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden sa stretli na bilaterálnych rokovaniach počas summitu NATO vo Vilniuse.

19:30 Ruský útok na Záporoží zranil 18 ľudí vrátane 6 detí.

19:15 Česko sa pridalo k stredajšiemu vyhláseniu skupiny G7 o podpore Ukrajiny a zároveň vyzvalo ďalšie štáty, aby sa pripojili k úsiliu o zaistenie slobodnej a nezávislej Ukrajiny. Uviedol to český úrad vlády. Český premiér Petr Fiala deklaráciu privítal. "Uistil som našich ukrajinských priateľov aj našich partnerov z krajín G7, že sa ČR k deklarácii a najmä k jej napĺňaniu náležite pripojí," reagoval hneď po jej zverejnení Fiala. Jeho kabinet potom na stredajšom rokovaní rozhodol o pristúpení ČR k dokumentu.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (7)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

19:00 Ukrajina si je vedomá toho, že budúca vojenská pomoc Západu bude závisieť od situácie na fronte. Na tlačovej konferencii po skočení dvojdňového summitu Severoatlantickej aliancie (NATO) v litovskom hlavnom meste Vilnius to v stredu uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

18:45 Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí v stredu vyhlásil, že západné štáty dotlačili obyvateľov Ukrajiny do vojny, aby im mohli predávať zbrane a plniť tak vrecká americkým zbrojárskym spoločnostiam. Ajatolláh to tvrdil počas stredajšieho stretnutia s vysokopostavenými duchovnými a študentami náboženských seminárov, píše agentúra AFP.

18:30 Ruský útok na Záporoží zranil 18 ľudí vrátane 6 detí.

18:20 Viktor Orbán na NATO Summite vo Vilniuse vyzýva krajiny NATO, aby prestali dodávať zbrane Ukrajine, prestali s výcvikom ukrajinských vojakov a čím skôr začali mierové rozhovory.

18:00 Poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Podoljak sumarizuje výsledky NATOSummitu vo Vilniuse.

17:20 Dodávka bojových lietadiel F-16 na Ukrajinu sa pravdepodobne uskutoční zo zásob európskych krajín, uviedol poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

17:10 Severoatlantická aliancia musí Ukrajine predložiť "dôveryhodné" návrhy bezpečnostného usporiadania po tom, čo sa skončí prebiehajúca vojna Ruska na Ukrajine, s cieľom odstrašiť Rusko od budúcej agresie. Na tlačovej konferencii na summite NATO vo Vilniuse to v stredu vyhlásil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:50 Nórsko presunie 2 odpaľovacie zariadenia NASAMS na Ukrajinu.

16:00 Skupina G7 pomôže Ukrajine pri budovaní silnej armády ešte predtým, než bude môcť vstúpiť do Severoatlantickej aliancie. Na tlačovej konferencii zoskupenia popri summite NATO vo Vilniuse to v stredu vyhlásil americký prezident Joe Biden. "Pomôžeme im (Ukrajincom) vybudovať silnú obranu – na zemi, na mori aj vo vzduchu," vyhlásil Biden, ktorého citovala agentúra AFP.

15:45 Isinbajevová má v ruských ozbrojených silách hodnosť majora a v roku 2012 sa stala Putinovou zástupkyňou v prezidentských voľbách.

15:30 Nádrž Kakhovka dnes.

15:05 Krajiny skupiny G7 plánujú Kyjevu dodávať moderné vybavenie pre ukrajinskú armádu v rámci dlhodobých bezpečnostných záväzkov. Vyplýva to z deklarácie, do ktorej v stredu nahliadli agentúry DPA a AFP. Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Spojené štáty a Taliansko budú Ukrajine poskytovať "trvalú" vojenskú podporu, aby jej pomohli v boji proti inváznym silám Ruska.

14:45 Viac než 40% Ukrajincov, ktorí z dôvodu vojny odišli z vlasti do Nemecka, plánuje v tejto krajine zostať. Celkovo 44%Ukrajincov uviedlo, že si vedia predstaviť, že zostanú v Nemecku dlhodobo. Je to o päť percent viac než v rovnakom prieskume z vlaňajšej jesene.

14:20 Volodymyr Zelenskyy sa stretol aj s Emmanuelom Macronom.

13:48 Prezident Zelenskyj a prezident Biden sa stretli vo Vilniuse.

13:35 Riaditeľ ruskej Služby vonkajšej rozviedky (SVR) Sergej Naryškin v stredu uviedol, že koncom júna telefonoval so svojím náprotivkom z americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williamom Burnsom, informuje správa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú agentúru TASS.

13:25 Bezpečnostné záruky, ktoré chcú západné veľmoci poskytnúť Ukrajine, oslabia bezpečnosť Ruska a Európa bude preto "roky a roky oveľa nebezpečnejšia", vyhlásil v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Varoval aj pred použitím kazetových bômb proti ruským vojakom, informuje agentúra AFP.

13:05 Výsledky summitu sú dobré, ale ak by bola pozvánka do NATO, bolo by to ideálne, povedal na tlačovej konferencii prezident Zelenskyj.

12:40 Ukrajina bude mimo miest používať kazetovú muníciu len dovezenú z USA, povedal minister obrany Reznikov na okraj samitu NATO, informuje Politico.

12:30 Ukrajina sa stane členom NATO, keď splní všetky podmienky na vstup, povedal Stoltenberg.

12:10  "Slovenský HUB v tejto iniciatíve spĺňa logistickú a administratívnu úlohu, teda zabezpečujeme to, aby sa darovaná IT technika dostala ku všetkým prijímateľom na Ukrajine. Aktuálne je zozbieraných 25 000 kusov IT techniky v rámci EÚ. Prvá dodávka 615 kusov je naplánovaná v najbližších dňoch," vysvetľuje generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia MV SR Michaela Kaňová.

12:00 Nórsko poskytne Ukrajine približne 1000 ďalších dronov Black Hornet na prieskum.

11:42 Na summite Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse zvíťazil zmysel pre zodpovednosť. Podarilo sa totiž predísť riziku eskalácie vojny na Ukrajine tým, že Ukrajina nedostala pozvanie do NATO, a ani konkrétny harmonogram budúceho vstupu. Uviedol to v stredu pre agentúru MTI maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, informuje spravodajca v Budapešti.

11:21 Taliansky vicepremiér a minister zahraničných vecí Antonio Tajani v stredu zdôraznil, že vstup Ukrajiny do NATO je už vlastne jasný, hoci sa nesplnili nádeje Kyjeva, že na prebiehajúcom summite Severoatlantickej aliancie v litovskom Vilniuse dostane aj konkrétny časový rozvrh prijatia. Informovala o tom tlačová agentúra ANSA.

11:00 Stretnutie ukrajinského prezidenta Zelenskyyho a nemeckého kancelára Scholza sa začalo.

10:35 Plán na zaistenie dlhodobej vojenskej podpory Ukrajiny od krajín skupiny G7 ukáže v stredu Rusku, že čas nie je na jeho strane. Vyhlásila to poradkyňa Bieleho domu pre európske záležitosti Amanda Sloatová, informuje agentúra AFP.

10:25 Ukrajina v stredu oznámila, že počas uplynulej noci zostrelila 11 ruských dronov. Išlo zároveň o druhú noc ruských útokov po sebe na hlavné mesto Kyjev, keď sa lídri Severoatlantickej aliancie (NATO) pripravovali na stredajšie stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským na summite vo Vilniuse, pripomína tlačová agentúra AFP.

10:20 NATO by prijatím Ukrajiny mohlo získať vojakov so skúsenosťami z boja a výrazne by sa rozšírilo jeho územie. Povedal to v stredu na summite NATO vo Vilniuse poľský prezident Andrzej Duda, informuje agentúra DPA.

Andrej Duda
Zobraziť galériu (7)
Andrej Duda  (Zdroj: SITA/AP/Mindaugas Kulbis)

10:00 Krátky komentár ukrajinského prezidenta Zelenskyyho pred začiatkom oficiálnej časti summitu vo Vilniuse.

9:25 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu vyzvala Ukrajinu na ďalšie reformy. EÚ podľa jej slov môže poskytnúť pomoc v boji proti korupcii a pri posilnení inštitúcií, informuje správa agentúry DPA. "Tieto základné požiadavky na reformy sú dôležité na vstup do Európskej únie a aj do NATO. Tu môžeme poskytnúť intenzívnu podporu," povedala von der Leyenová na okraji summitu NATO vo Vilniuse.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (7)
Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

9:00 V štyroch federálnych okresoch Ruska sa môžu koľajnice v dôsledku abnormálneho tepla ohýbať, uvádza webová stránka Všeruského výskumného ústavu Ministerstva pre mimoriadne situácie Ruskej federácie.

8:25 Vojna na Ukrajine sa neskončí, kým sa Západ nevzdá myšlienky poraziť Rusko a plánov na udržanie dominancie. Povedal to v stredu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje agentúra AFP. "(Konflikt) bude trvať, kým sa Západ nevzdá plánov na udržanie svojej dominancie a posadnutosti strategicky poraziť Rusko," vyhlásil Lavrov v Jakarte pre indonézske médiá.

8:00 Ruskí útočníci v noci opäť zaútočili na Ukrajinu s dronmi.  Podľa velenia Ukrajinských vzdušných síl bolo zostrelených 11 z 15 UAV.

7:50 Poľský Sejm jednomyseľne prijal rezolúciu k osemdesiatemu výročiu Volyňského masakru požadujúcu, aby Ukrajina uznala svoju vinu. Okrem toho Varšava požiadala Kyjev o vykonanie exhumácie.

7:00 Ukrajinskí vojaci robia nočný prechod pomocou špeciálnej techniky.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu