Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Francúzsko zakázalo pred blížiacim sa Dňom dobytia Bastily predaj pyrotechniky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Thomas Padilla)

PARÍŽ - Francúzska vláda zakázala pred blížiacim sa štátnym sviatkom Dňa dobytia Bastily, ktorý pripadá na 14. júla, predaj, držbu a prepravu pyrotechniky. Rozhodla tak vo svetle násilných protestov, ktoré sa v krajine konajú po tom, čo pri dopravnej kontrole polícia zastrelila 17-ročného mladíka. V nedeľu to uviedla agentúra AFP.

"Aby sa predišlo riziku závažného narušenia verejného poriadku počas osláv štátneho sviatku 14. júla, zakazuje sa predaj, držba, preprava a používanie pyrotechniky a ohňostrojov až do 15. júla vrátane," píše sa vo vládnom nariadení, ktoré bolo zverejnené v nedeľu. Zákaz sa netýka profesionálov alebo samospráv, ktoré budú na oslavu Dňa dobytia Bastily organizovať tradičné ohňostroje, dodala vláda.

Protesty a násilnosti vypukli v celom Francúzsku po tom, ako policajt 27. júna pri kontrole vozidla na parížskom predmestí Nanterre zastrelil 17-ročného mladíka alžírskeho pôvodu Nahela M. Táto udalosť znovu oživila rasové napätie v krajine, ako aj dlhoročnú kritiku prístupu francúzskej polície k príslušníkom menšín. Odvtedy dochádza každú noc k potýčkam medzi výtržníkmi a políciou. Medzičasom už však prípady násilia ako aj počty zadržaných poklesli.

Viac o téme: PyrotechnikaZákazFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu