Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Európska únia chce do konca roka dohodu o migračnej politike, uviedol španielsky premiér Sánchez

Pedro Sánchez
Pedro Sánchez (Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP)

MADRID - Európska únia chce do konca roka 2023 dohodu o tom, ako si poradí s tisíckami migrantov smerujúcimi na kontinent, a to aj napriek námietkam Maďarska a Poľska. Uviedol to v pondelok španielsky premiér Pedro Sánchez, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Európski predstavitelia dúfajú, že sa podarí dosiahnuť dohodu a rozmiestňovaní žiadateľov o azyl v 27 členských krajinách. Štáty ako Taliansko, Grécko a Španielsko totiž vyhlasujú, že ako hlavné vstupné body migrantov musia nespravodlivo niesť najväčšiu záťaž. Nacionalistické vlády predovšetkým v Maďarsku a Poľsku však namietajú proti plánu na prerozdeľovanie migrantov medzi členskými krajinami, čo sa prejavilo aj na minulotýždňovom summite Európskej únie.

archívne video

Bezpečnostná rada vlády SR: Situácia s migrantmi je pokojná, ich cieľom nie je prísť na Slovensko (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Maďarsko a Poľsko odmietli deklaráciu

"Dúfam,... že budeme schopní tento dôležitý problém počas tohto funkčného obdobia vyriešiť," uviedol španielsky premiér, ktorého krajina prevzala v júli polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ. "Pre Španielsko by to bolo podstatné a z politického hľadiska dokonca symbolické... po rokoch migračných kríz," uviedol Sánchez, pričom poukázal na potrebu "koordinácie a spolupráce". Varšava a Budapešť odmietli minulý týždeň na summite EÚ deklaráciu, ktorá by zakotvila všeobecnú dohodu, že členské štáty si prerozdelia žiadateľov o azyl, alebo zaplatia krajinám, ktoré ich príjmu. Podľa Maďarska a Poľska musí byť takáto dohoda prijatá jednohlasne a nie kvalifikovanou väčšinou.

Prijímanie rozhodnutí kvalifikovanou väčšinou

Ministri vnútra EÚ sa totiž v júni dohodli, že rozhodnutia týkajúce sa žiadateľov o azyl bude môcť prijímať kvalifikovaná väčšina - čiže aspoň 15 z 27 členských krajín, v ktorých musí žiť najmenej 65 percent obyvateľov EÚ. Prijímanie rozhodnutí kvalifikovanou väčšinou je "zakotvené v dohodách", upozornil Sánchez v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou. "Neexistuje väčšia politická legitímnosť než je dodržiavanie dohôd," dodal španielsky premiér.

Viac o téme: DohodaEurópska úniaMigračná politikaPedro Sánchez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu