Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rada Európy výrazne pomohla Slovensku pri integrácii do európskych štruktúr, tvrdí minister Wlachovský

Miroslav Wlachovský
Miroslav Wlachovský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pomoc Rady Európy (RE) pre Slovensko na ceste k európskej integrácii i demokratizácii východnej Európy po páde železnej opony bola nezastupiteľná. Pri príležitosti 30. výročia vstupu SR do RE ocenil v piatok význam tejto medzi medzinárodnej organizácie európskych štátov minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský.

"Pred tridsiatimi rokmi to bola podpora pri konsolidácii demokracie, ľudských práv či posilňovaní odolnosti našich štátnych inštitúcií. Dnes spolupracujeme napríklad aj v oblasti boja proti rasizmu a nenávistným prejavom, ochrane menšín či podpore slobody médií," skonštatoval šéf slovenskej diplomacie.

Ľudovír Ódor na svojom prvom samite v Bruseli

Ľudovír Ódor na svojom prvom samite v Bruseli (Zdroj: Úrad vlády SR)

Ocenil postoj RE aj pri téme ruskej agresie na Ukrajine. Poukázal na to, že jej prioritou ostáva pokračujúca podpora napadnutej krajiny aj s ohľadom na vyvodzovanie zodpovednosti. Minister tiež pripomenul vytvorenie Registra škôd, ktorý označil za prvý krok k odškodneniu obetí. Pri tomto úsilí prisľúbil plnú podporu Slovenska.

K základným záväzkom členských štátov Rady Európy, ktorá vznikla v roku 1949, patrí povinnosť prijať princípy právneho štátu, rešpektovať ľudské práva a základné slobody všetkých osôb. Rada je dnes uznávanou medzinárodnou inštitúciou v ľudskoprávnej oblasti, iniciátorkou systému európskych dohovorov, ale aj diskusným politickým parlamentným fórom predstaviteľov rôznych strán a občianskych združení.

Viac o téme: MinisterRada EurópyMiroslav Wlachovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu