Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Spoločné závery o migrácii na summite stopli Maďarsko a Poľsko, opisuje Ódor

Záverečný deň summitu Rady EÚ Zobraziť galériu (3)
Záverečný deň summitu Rady EÚ (Zdroj: TAST/AP)

BRUSEL - Závery po debate európskych lídrov lídrov venovanej migrácii sú také, že nie sú žiadne závery. Týmito slovami opísal slovenský premiér Ľudovít Ódor diskusie na summite EÚ v Bruseli, informuje spravodajca.

 Ódor po skončení dvojdňového summitu EÚ potvrdil, že najdlhšie rozhovory boli venované problematike migrácie. K dohode však napokon dospeli len lídri 25 krajín, zatiaľ čo predstavitelia Maďarska a Poľska pri formovaní záverov "nenašli s ostatnými spoločnú reč".Predseda Európskej rady Charles Michel podľa Ódora predstaví verejnosti aspoň tie závery, ktoré boli prijateľné pre väčšinu krajín EÚ. 

VIDEO Peter Mišík o príprave summitu EÚ a vypočúvaní Maďarska a Poľska v Bruseli

Peter Mišík o príprave summitu EÚ a vypočúvaní Maďarska a Poľska v Bruseli (Zdroj: TASR/Jaromír Novák)

"Teraz sme sa rozprávali najmä o tej externej dimenzii migrácie, kde prevažná väčšina krajín, vrátane Talianska, vníma, že je to ten správny záber, že treba viac času, energie a peňazí investovať do diskusií s krajinami migračných trás a pôvodu migrantov. Vieme si predstaviť vzájomne výhodné dohody s týmito krajinami," povedal Ódor a naznačil, že takúto dohodu Únia chystá napríklad s Tuniskom.

Záverečný deň summitu Rady EÚ
Zobraziť galériu (3)
Záverečný deň summitu Rady EÚ  (Zdroj: TAST/AP/Geert Vanden )

Väčšina lídrov hľadala konsenzus

Atmosféru na svojom prvom summite EÚ v pozícii premiéra opísal ako takú, že väčšina lídrov hľadala konsenzus a viedla  konštruktívnu diskusiu v snahe pochopiť problémy jednotlivých krajín."Aj preto je na konci sklamanie z toho, že aj tie krajiny, ktoré zablokovali závery, tak nemajú nič proti tej externej dimenzii migrácie. V zásade sme sa nedohodli na niečom, čo všetci podporujú, kvôli nejakým udalostiam, ktoré sa udiali skôr. U viacerých lídrov to viedlo k väčšej frustrácii," povedal premiér.

Poľsko-maďarský tandem reagoval na rozhodnutie ministrov vnútra EÚ z 8. júna, ktorí sa dohodli na systéme povinnej solidarity pri rozdeľovaní žiadateľov o azyl. Podľa zatiaľ predbežnej dohody budú musieť členské štáty prijať určitý počet migrantov z krajín EÚ vystavených migračným tlakom alebo zaplatiť 20.000 eur za každého odmietnutého migranta. 

Záverečný deň summitu Rady EÚ
Zobraziť galériu (3)
Záverečný deň summitu Rady EÚ  (Zdroj: TAST/AP/Geert Vanden )

Ódor pripomenul, že ešte v piatok ráno sa situáciu na summite snažila vyriešiť talianska premiérka Giorgia Meloniová, ktorej krajina má problém s nadmerným prílevom migrantov a ktorá podporuje diskusie s tretími krajinami o riešení tohto problému. Ani ona však pri rozhovoroch s Viktorom Orbánom a Mateuszom Morawieckim neuspela.

Viac o téme: SummitMaďarskoPoľskoĽudovít Ódor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu