Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odborníci bijú na poplach: Obrovský počet Európanov stále bojuje s dlhodobým covidom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - Približne 36 miliónov ľudí v európskom regióne WHO, to znamená každý tridsiaty Európan, bojuje s dlhodobými účinkami koronavírusu. Na tomto pozadí odborníci varujú, že na lepšie pochopenie dlhodobého covidu je potrebné urobiť oveľa viac.

"Dlhodobý covid zostáva zjavným slepým bodom v našich vedomostiach, ktorý je naliehavo potrebné vyplniť," povedal v utorok v Kodani regionálny riaditeľ WHO Hans Kluge. Bez rozvoja komplexnej diagnostiky a foriem liečby sa spoločnosť z pandémie nikdy skutočne nezotaví.

Šimko hovorí, že je ťažké si predstaviť to, čo všetko muselo ministerstvo vnútra riešiť cez covid a vojnu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

WHO počíta vo svojom regióne Európy spolu s 53 krajinami, medzi ktorými nie je len EÚ, ale aj krajiny na východ od nej až po Strednú Áziu.

Rôzne príznaky

Po prežití infekcie SARS-CoV-2 mnoho postihnutých zápasí s pretrvávajúcimi príznakmi známymi ako "long covid". Ide napríklad o dýchavičnosť, tachykardiu, bolesť hlavy alebo hrudníka, chronickú únavu, ospalosť, kognitívne poruchy, potenie, úzkosť a depresiu. Ale prekvapivo sa to netýka len pacientov, ktorí sa museli liečiť v nemocnici alebo dokonca na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Viac o téme: EurópaKoronavírusCovidDlhodobý covid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu