Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nové boje v Chartúme: Vyžiadali si už niekoľko civilných obetí

Boje v Sudáne Zobraziť galériu (2)
Boje v Sudáne (Zdroj: SITA/AP/Maheen S./Marwan Ali)

CHARTÚM - Nové boje medzi sudánskou armádou a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF) vypukli v noci na pondelok v uliciach sudánskej metropoly Chartúm, pričom došlo k náletom i delostreleckej paľbe. O život prišlo najmenej 14 civilistov.

 RSF podnikli v nedeľu útok na sídlo policajnej jednotky napojenej na regulárnu sudánsku armádu v Chartúme a v noci na pondelok na sociálnej sieti Twitter informovali, že veliteľstvo dobyli a získali zbrane. Z výpovedí svedkov vyplýva, že kontrolu nad veliteľstvom vzápätí opäť prevzala armáda; tvrdenia však nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Nové boje v Chartúme:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Amr Nabil)

Ozbrojené zrážky v Chartúme a ďalších oblastiach Sudánu vypukli 15. apríla

Ozbrojené zrážky v Chartúme a ďalších oblastiach Sudánu vypukli 15. apríla. Bojujú medzi sebou znepriatelení generáli - Abdal Fattáh Burhán stojí na čele regulárnej sudánskej armády a Muhammad Hamdán Daklú je vodcom RSF. Z Chartúmu už medzičasom pred bojmi ušlo množstvo civilistov, píše DPA. Humanitárna situácia v sudánskej metropole je katastrofálna; takmer všetky nemocnice totiž museli prerušiť prevádzku. Z krajiny už pred ťažkými bojmi utieklo vyše 500.000 ľudí, dva milióny ďalších sú vnútorne vysídlené, upozornila minulý týždeň Organizácia Spojených národov (OSN).

Viac o téme: SudánChartúmCivilné obeteNové boje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu