Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pápež František aj prezident Mattarella apelovali na ľudí: Neignorujte ťažký osud utečencov

Pápež František Zobraziť galériu (2)
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

VATIKÁN/RÍM - Pápež František v utorok na Svetový deň utečencov na Twitteri napísal, že krajiny by mali bez výhovoriek a váhania prijímať utečencov a uchádzačov o azyl. Informuje agentúry ANSA.

"Myslime na Krista prítomného v toľkých zúfalých ľuďoch utekajúcich pred konfliktami a zmenou klímy. Musíme spoločne riešiť problém s pohostinnosťou, bez výhovoriek a bez váhania. Pretože dopady situácie utečencov pocítime, skôr či neskôr, všetci," uviedol pápež. František opakovane vyzýval svetových predstaviteľov a inštitúcie, aby robili viac pre záchranu utečencov, predovšetkým na nebezpečnej trase v centrálnej oblasti Stredozemného mora.

Aj taliansky prezident Sergio Mattarella v utorok vyzval Talianov, aby neignorovali ťažkú situáciu utečencov. "Približne 100 miliónov mužov, žien a detí, na všetkých svetadieloch, muselo opustiť svoj domov a hľadať ochranu pred prenasledovaním, mučením, násilím," uviedol Mattarella v odkaze na Svetový deň utečencov. 

"Pojmy ľudskosť a úcta voči najvyšším hodnotám sú zakotvené v ústave (Talianskej) republiky a vyžadujú si, aby sme neignorovali ťažký osud utečencov," dodal prezident. Podľa neho musí byť pomoc sprevádzaná dlhodobým štrukturálnym riešením "základných príčin, ktoré vyháňajú také veľké počty zúfalých ľudských bytostí z ich vlasti".

Taliansky prezident Sergio Mattarella zložil sľub
Zobraziť galériu (2)
Taliansky prezident Sergio Mattarella zložil sľub  (Zdroj: SITA/Filippo Monteforte/Pool photo via AP)

Zaslúžia si alternatívu

"Zaslúžia si alternatívne možnosti k riskantným cestám, ktorých okolnosti ich ženú dokonca aj do zakázaného správania," zdôraznil Mattarella. Poďakoval sa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (UNHCR) a "všetkým štátnym úradom aj medzinárodným humanitárnym pracovníkom, ktorí s veľkou profesionalitou a hlbokým súcitom denne pracujú na zmiernení utrpenia utečencov". Po vypuknutí konfliktu v Sudáne sa spustili nové migračné vlny, takže celkovo bolo v máji vo svete odhadom 110 miliónov utečencov (vrátane vnútorne vysídlených), vyplýva zo správy UNHCR zverejnenej v júni.

Viac o téme: UtečenciVatikánPápež FrantišekSergio Mattarella
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu