Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodeväťdesiaty (26. júna 2023)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (10)
Vladimir Putin (Zdroj: TASR)

MOSKVA/KYJEV – Ruský prezident Vladimir Putin vystúpil v pondelok s prvým prejavom od 24-hodinovej víkendovej vzbury ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny pod vedením jej vodcu Jevgenija Prigožina. TASR informuje na základe správ agentúry AFP a stanice Sky News. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 487

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 487 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:48 Putin má stretnutie s bezpečnostnými predstaviteľmi. Na stretnutí sa zúčastňujú generálny prokurátor Igor Krasnov, náčelník štábu Kremľa Anton Vaino, minister vnútra Vladimir Kolokoltsev, riaditeľ FSB Alexander Bortnikov, šéf Rosgvardie Viktor Zolotov, šéf FSO Dmitrij Kočnev, šéf IC Alexander Bastrykin.

21:22 Dánsko zrejme vyradí z prevádzky svoje stíhačky F-16 už v roku 2025, teda o dva roky skôr, než pôvodne plánovalo. Otvorila by sa tak možnosť darovať ich Ukrajine, uviedol v pondelok pre dánsku rozhlasovú stanicu DR minister obrany Troels Lund Poulsen. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

20:56 Dve ruské stíhačky Su-27 vzlietli v pondelok k trom britským bojovým lietadlám, ktoré sa ponad Čierne more blížili smerom k ruským hraniciam. Tvrdí to ruské ministerstvo obrany, informujú agentúra AFP a denník The Guardian. "Keď sa k nim priblížili ruské stíhačky, zahraničné bojové lietadlá sa otočili a vzdialili sa od ruskej hranice," uviedlo ministerstvo s tým, že išlo o dve britské stíhačky Typhoon sprevádzané prieskumným lietadlom RC-135. Dodal, že k narušeniu ruských hraníc nedošlo.

20:45 Líderka exilovej bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská tvrdí, že Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko neprežije, ak ruský prezident Vladimir Putin stratí moc. V rozhovore pre britskú spravodajskú televíziu Sky News Cichanovská povedala, že vzbura časti príslušníkov žoldnierskej Vagnerovej armády bolo pre bieloruských demokratických aktivistov "veľmi nečakaná".

20:36 Prigožin tvrdí, že Wagner plánoval pokojne previesť svoje vojenské vybavenie na ministerstvo obrany. Zakladateľ Wagnera Jevgenij Prigožin tvrdil, že transfer sa mal uskutočniť v Rostove 30. júna a Wagner nemal v úmysle urobiť nič „agresívne“. Plán bol však zmarený po údajnom útoku ruskej regulárnej armády na Vagnerove jednotky 23. júna, tvrdí Prigožin.

20:00 Objavili sa zábery z bombardovania diaľnice pri Voroneži počas presunu konvoja Wagner PMC smerom k Moskve.

19:28 Lotyšsko potvrdilo, že od pondelka pozastavilo prijímanie žiadostí o všetky typy víz od ruských občanov. K tomuto kroku pristúpilo v súvislosti s nepredvídateľným vývojom vnútropolitických udalostí v Ruskej federácii. S odvolaním sa na lotyšské ministerstvo zahraničných vecí o tom informovala britská stanica BBC.

18:51 Spojené štáty v utorok oznámia ďalší balík vojenskej pomoci Ukrajine, tentoraz v hodnote pol miliardy dolárov. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované zdroje, informuje TASR.

18:46 Udalosti, ktoré v priebehu víkendu otriasli Ruskom, boli podstatnou časťou pondelňajších debát európskych diplomatov na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu. Po skončení rokovaní to uviedol minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský, informuje spravodajca TASR.

18:24 V miestnej zoologickej záhrade v Rostove horí. Zvieratá a zamestnanci sú evakuovaní.

17:55 Šéf ruskej Wagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenij Prigožin po odmlke zverejnil na komunikačnej platforme Telegram audionahrávku. V nej podľa Reuters uviedol, že cieľom nedávneho ťaženia jeho bojovníkov na Moskvu nebolo zvrhnúť ruské vedenie, ale že tento odpor ukázal na závažné problémy v Rusku.

17:43 Ruský súd v pondelok oznámil, že vedca Valerija Golubkina poslal na 12 rokov do väzenia za údajnú vlastizradu po tom, ako bol usvedčený z vyzradenia štátnych tajomstiev "predstaviteľom zahraničných organizácií". TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

17:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok navštívil jednotky v čiastočne okupovanej Doneckej oblasti, ktoré sa podieľali na bojoch o mesto Bachmut. Počas oficiálnej časti návštevy odovzdal vyznamenania viacerým vojakom a vypočul si hlásenie o situácii na bojiskách od veliteľa pozemných síl Olexandra Syrského. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

17:00 Nemecko sa nechystá dodať Ukrajine rakety s plochou dráhou letu Taurus, ktoré majú dosah 500 kilometrov, vyhlásil v pondelok v Litve spolkový minister obrany Boris Pistorius. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA. "Čo sa týka zbraní veľkého dosahu, chcem jasne zopakovať, že zaujímame opatrnú pozíciu – mimochodom, rovnako ako naši americkí partneri," uviedol Pistorius.

16:56 Dvaja ľudia zahynuli pri ruskom ostreľovaní mesta Nikopol, ktoré leží neďaleko Ruskom okupovanej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES). Uviedol to v pondelok gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. TASR o tom informuje na základe správy britského denníka The Guardian.

16:39 Trestné konanie proti Prigozhinovi je údajne stále otvorené. Ruské úrady neuzavreli trestné konanie proti zakladateľovi Wagnera a jeho ozbrojená vzbura sa stále vyšetruje, informovali ruské noviny Kommersant s odvolaním sa na svoj zdroj z orgánov činných v trestnom konaní.

15:36 Ruská žoldnierska firma Wagnerova skupina bude pokračovať vo svojej činnosti v Mali a Stredoafrickej republike aj po víkendovom pokuse o zvrhnutie vojenskej generality v Rusku. Oznámil to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje TASR podľa správ agentúry AFP.

15:20 Dánsko nahradí F-16 strojmi F-35 dva roky pred plánovaným termínom, aby sa urýchlilo odovzdanie F-16 Ukrajine. Ukrajinskí piloti už v Dánsku začali s výcvikom na stíhačkách F-16.

14:15 Udalosti, ktoré sa počas víkendu odohrali v Rusku, ukázali, ako je krajina vnútorne rozhádaná. Povedal to v pondelok český minister zahraničných vecí Jan Lipavský na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné vecí v Luxemburgu. Zopakoval tiež, že Rusko naďalej zostáva bezpečnostnou hrozbou, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

13:59 Ukrajinské jednotky dobyli späť obec Rivnopiľ na juhu východoukrajinskej Doneckej oblasti, oznámila v pondelok námestíčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP a televízie Sky News. "Obranné jednotky navrátili Rivnopiľ pod našu kontrolu. Pokračujeme ďalej," napísala Maľarová na sociálnej sieti Telegram.

13:56 Vo videu, ktoré v pondelok zverejnili na webovej stránke Kremľa, však Putin vzburu nespomenul; miesto toho len zablahoželal účastníkom priemyselného fóra. Sky News pripomína, že nebolo bezprostredne jasné, kedy alebo kde bol Putinov prejav nahratý. Podľa AFP išlo o mládežnícke fórum s názvom "Inžinieri budúcnosti", kde Putin ocenil spoločnosti za to, že zabezpečujú "stabilné fungovanie" priemyslu krajiny "zoči voči závažným externým výzvam".

13:20 Ruskí vojenskí blogeri spochybnili načasovanie videozáznamu s ministrom obrany Sergejom Šojguom, ktorý v pondelok zverejnili ruské médiá. Blogeri tvrdia, že vznikol ešte pred neúspešným pokusom o vzburu zo strany vodcu žoldnierskej Wagnerovej skupiny Sergeja Prigožina.

13:00 Dedina Rivnopil je pod kontrolou Ukrajiny 

12:50 Dánska vláda v pondelok oznámila, že dánska flotila stíhačiek F-16 bude vyradená z prevádzky o dva roky skôr, než sa pôvodne plánovalo. Kodaň zároveň podniká kroky na začatie výcviku ukrajinských pilotov na riadenie týchto stíhačiek. Americké stíhačky F-35, ktoré majú nahradiť stroje F-16, budú schopné prevádzky do roku 2025, oznámil dánsky zastupujúci minister obrany Troels Lund Poulsen. Pôvodne bola pritom výmena stíhačiek naplánovaná až na rok 2027.

12:15 Nemecko plánuje umiestniť do Litvy približne 4000 vojakov s cieľom posilniť východné krídlo NATO. Oznámil to v pondelok v Litve nemecký minister obrany Boris Pistorius. "Nemecko je pripravené dlhodobo umiestniť do Litvy robustnú brigádu," uviedol Pistorius. Dodal, že bude potrebné pre týchto vojakov vybudovať ubytovacie zariadenia.

12:00 Členské krajiny EÚ navýšia Európsky mierový nástroj (EPF), cez ktorý prúdi vojenská pomoc na Ukrajinu, o ďalších 3,5 miliardy eur. Zhodli sa na tom v pondelok európski diplomati na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci. Rada ministrov v správe pre médiá potvrdila, že prijala rozhodnutie o zvýšení celkového finančného stropu Európskeho mierového nástroja o 3,5 miliardy eur, čím sa v praxi potvrdila predchádzajúca dohoda z 20. marca 2023.

11:45 Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin naďalej čelí v Rusku vyšetrovaniu zo strany ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) za zorganizovanie ozbrojenej vzbury. "Trestné stíhanie voči Prigožinovi nebolo zastavené," uviedli s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z ruskej prokuratúry tri najväčšie ruské tlačové agentúry.

11:40 Neprítomnosť žoldnierskej Wagnerovej skupiny ruskú armádu určite neposilní, uviedol v pondelok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. "Sledujeme vývoj situácie v Rusku, hoci, samozrejme, nie je našou zodpovednosťou do nej zasahovať," povedal Tajani po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Luxemburgu.

11:35 Ruské útoky na Ukrajine si za posledný deň vyžiadali 1 mŕtveho a 13 zranených.

11:15 Európa sa bude brániť hypersonickým raketám. Európsky výrobca raketových systémov MBDA plánuje do troch rokov vytvoriť prototyp obranného systému proti hypersonickým raketám.

10:50 Prerušená vzbura ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny v Rusku potvrdzuje, že Moskva sa vedením vojny na Ukrajine a nezákonnou anexiou Krymského polostrova dopustila strategickej chyby. Uviedol to v pondelok v Litve generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. 

10:40 Ruská agresia proti Ukrajine ešte zvyšuje potrebu návratu k ideálom Charty Organizácie Spojených národov (OSN) a rešpektovaniu jej princípov. Skonštatoval to minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský pri príležitosti 78. výročia podpisu Charty OSN. Pripomína, že princípy, ktoré stanovuje princípy medzinárodných vzťahov, sú vďaka nadčasovosti a univerzálnosti platné aj dnes. 

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:30 Ukrajinská protiofenzíva v okolí mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny sa zintenzívňuje a ukrajinské sily dosiahli pokrok na severnom i južnom krídle.Britský rezort obrany vo svojom pravidelnom hodnotení vývoja vo vojne tiež uvádza, že Rusko zrejme v súčasnosti nedisponuje výraznejšími rezervami pozemných síl, ktoré by mohli byť nasadené voči hrozbám v oblastiach pri Bachmute či na východnom brehu rieky Dneper.

10:15 Austrália poskytne Ukrajine ďalší balík pomoci vo výške 73,5 milióna dolárov. Zahŕňa 70 kusov vojenskej techniky a 105 mm delostreleckú muníciu.

10:00 Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne Kakhovka stúpol na 48.

9:50 Prerušená vzbura ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny potvrdzuje, že vojna na Ukrajine štiepi ruskú moc, uviedol v pondelok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Nestabilita v tejto krajine, ktorá je zároveň jadrovou mocnosťou, podľa jeho slov "nie je dobrá". "To, čo sa stalo počas uplynulého víkendu, potvrdzuje, že vojna na Ukrajine štiepi moc v Rusku a ovplyvňuje jeho politický systém," uviedol Borrell na zasadnutí ministrov zahraničných vecí v Luxemburgu.

Josep Borell,
Zobraziť galériu (10)
Josep Borell,  (Zdroj: SITA)

9:45 Vývoj v spojitosti s postupom ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny v Rusku znamená len začiatok a náznaky trhlín v Rusku, uviedla spoluzakladateľka ľudskoprávnej organizácie Memorial Irina Ščerbakovová. Po prvý raz bolo podľa jej slov možné pozorovať, aká slabá je línia moci, čo označila za jasné znamenie, že v Rusku sú veľké trhliny.

9:30  Ruská štátna televízia odvysielala zábery, na ktorých bolo vidieť Šojgua počas inšpekcie ruských vojakov na veliteľskom stanovišti ruských síl na Ukrajine, po ktorej sa stretol aj s jedným z tamojších veliteľov. Ide o jeho prvé verejné vystúpenie po Prigožinovej neúspešnej vzbure.

8:50 Poľský premiér Mateusz Morawiecki povedal, že Poľsko posilní hranicu s Bieloruskom. Litovský prezident Gitanas Nauseda vyzval na posilnenie východného krídla NATO v prípade, že sa Prigožin objaví v Bielorusku.

8:30 Ukrajina dobyla od začiatku protiútoku pozdĺž južného frontu späť územie s rozlohou približne 130 kilome "V situácii na juhu neprešli počas uplynulého týždňa k výrazným zmenám," uviedla Maľarová na sociálnej sieti Telegram.

8:00 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg spolu hovorili o nedávnom vývoji situácie v Rusku i o možnom členstve Švédska v NATO. Ukončenie napätej situácie v Rusku podľa nich zabránilo výskytu neodvrátiteľných humanitárnych tragédií na Ukrajine.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (10)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

7:20 Ruské jednotky podnikli v noci na pondelok sériu útokov rôznymi zbraňovými systémami na Záporožskú oblasť na juhovýchode Ukrajiny, uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Ruské sily podľa generálneho štábu Ukrajiny nasadili do útokov okrem iných najmenej šesť modifikovaných protilietadlových rakiet typu S-300. Od nedele okrem toho Kyjev zaznamenal dovedna 33 vzdušných a 45 raketových útokov zo strany Ruska.

7:00 Bývalý riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) David Petraeus varoval lídra ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, aby "bol veľmi opatrný pri otvorených oknách". Petraeus sa zjavne zmieňoval o prominentných Rusoch, ktorí od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zomreli za nejasných okolností - a to aj pri pádoch z okien.

6:50 V Moskve došlo k silnému výbuchu auta.

6:15 Austrálsky najvyšší súd zamietol v pondelok žiadosť Ruska o ponechanie si pozemku v hlavnom meste Canberra, kde chcela Moskva postaviť novú budovu svojho veľvyslanectva. Austrálski poslanci 15. júna schválili v zrýchlenom konaní vládny návrh zákona, ktorý z dôvodov národnej bezpečnosti bráni Rusku vo výstavbe ambasády neďaleko federálneho parlamentu v Canberre.

6:10 Ruská útočná vojna proti Ukrajine spôsobuje čoraz viac škôd v samotnom Rusku. Uviedol to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého medzičasom vidno, že "vojna sa vracia do domovského prístavu". 

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (10)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

"Čím dlhšie ruská agresia trvá, tým viac škôd spôsobuje Rusko samo sebe," povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore. Nie je jasné, či tým mal na mysli hospodárske problémy Ruska alebo krátku vzburu žoldnierskej Wagnerovej skupiny z uplynulého víkendu.

6:00 Británia a ďalší spojenci vycvičili za posledný rok viac ako 17.000 ukrajinských vojakov, aby pomohli Kyjevu bojovať proti invázii Ruska. Oznámilo to v pondelok ministerstvo obrany v Londýne.

Nováčikovia z rôznych oblastí života prešli "vyčerpávajúcim" päťtýždňovým programom, ktorý ich podľa britského ministerstva zmenil z civilistov na vojakov. Británia a deväť partnerských krajín – Austrália, Dánsko, Fínsko, Holandsko, Kanada, Litva, Nový Zéland, Nórsko a Švédsko – otvorili iniciatívu pre nových dobrovoľníkov ukrajinskej armády v júni minulého roka.

Po vzbure wagnerovcov hlásili poškodené domy a cesty

Ozbrojená vzbura súkromnej Vagnerovej skupiny pod vedením Jevgenija Prigožina, ktorý v piatok ohlásil snahu zosadiť ruské vojenské vedenie, nečakane vyhrotila politickú a bezpečnostnú situáciu v Rusku. Prigožin vyhlásil, že jeho muži sú na ceste do Moskvy, len aby v sobotu večer oznámil, že im nariadil obrátiť sa späť do táborov na Ukrajine po tom, ako bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sprostredkoval ukončenie krízy.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Predstaviteľ ruskej Voronežskej oblasti Maxim Jancov v nedeľu uviedol, že v dedine Jelizavetovka bolo pri prestrelke za účasti wagnerovcov poškodených 19 domov. V meste Rostov nad Donom, ktoré Prigožinova armáda obsadila a následne opustila, registrujú približne 10.000 štvorcových metrov ciest poškodených tankovými pásmi, uviedol starosta Alexej Logvinenko na sociálnej sieti.

Cez víkend úrady vo Voronežskej oblasti hlásili veľký požiar v sklade paliva, ktorý údajne vypukol pri "pochode" wagnerovcov. Oblastný gubernátor Alexandr Gusev sa o ňom v nedeľňajšom vyhlásení nezmienil. Ruské úrady nehlásili žiadne straty na životoch, hoci žoldnieri tvrdili, že zostrelili niekoľko vrtuľníkov.

Zelenskyj diskutoval s Bidenom o udalostiach v Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu informoval, že v telefonickom rozhovore s americkým prezidentom Joeom Bidenom diskutovali aj o situácii v Rusku po krátkej vzbure žoldnierskych jednotiek pod velením Jevgenija Prigožina. Informovala o tom britská stanica BBC. Zelenskyj sa okrem toho Bidenovi poďakoval za podporu Ukrajiny, najmä za systémy Patriot, ktoré majú ukrajinskej armáde pomôcť čeliť ruským raketovým útokom a útokom bezpilotných lietadiel.

Joe Biden
Zobraziť galériu (10)
Joe Biden  (Zdroj: TARS/AP)

"Je dôležité ďalej zvyšovať schopnosť Ukrajiny chrániť svoje nebo," zdôraznil Zelenskyj vo svojom statuse zverejnenom na sociálnych sieťach. V tejto súvislosti sa Zelenskyj poďakoval USA aj za podporu medzinárodnej koalície, ktorá Ukrajine poskytne bojové lietadlá. Dodal, že s Bidenom diskutovali o ďalšom rozšírení obrannej spolupráce so zameraním na zbrane dlhého doletu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu