Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VOJNA na Ukrajine Deň päťsto prvý (7. júla 2023)

Raketový útok v Ľvove Zobraziť galériu (12)
Raketový útok v Ľvove (Zdroj: SITA/AP Photo/Mykola Tys)

KYJEV - Na Slovensko pricestoval v piatok popoludní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ide o jeho druhú návštevu SR, ale prvú od začiatku rozsiahlej ruskej vojenskej agresie na Ukrajine. TASR o tom informoval hovorca prezidentky SR Zuzany Čaputovej Martin Strižinec. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 498

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 498 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok začal krízové rozhovory s tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktoré sú zamerané na snahy Kyjeva vstúpiť do NATO a získať viac zbraní od svojich spojencov. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

21:09 Spojené štáty pošlú Ukrajine kazetovú muníciu, oznámil v piatok poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Informoval o tom denník The New York Times, ktorý poukázal, že Ukrajine sa míňajú zásoby delostreleckej munície. Ako dodáva agentúra AP, Kyjev sa podľa Sullivana zaviazal, že s kazetovou muníciou bude zaobchádzať opatrne. Uvádza to TASR.

20:59 Budúcotýždňový summit Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse nerozhodne o prijatí Ukrajiny za člena NATO. Vyhlásil to v piatok Biely dom, na ktorý sa odvoláva agentúra AFP. Informuje o tom TASR. O prijatí Ukrajiny do Aliancie sa bude vo Vilniuse diskutovať, avšak treba zdôrazniť, že Ukrajina "ešte musí podniknúť ďalšie kroky" na to, aby mohla do NATO vstúpiť, vyhlásil poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

20:21 Kazetová munícia by mala mimoriadny dopad na psychiku ruských síl a Ukrajina by jej dodávky privítala. Agentúre Reuters to povedal poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Podľa Reuters sa dnes Washington chystá oznámiť dodávky tejto munície na Ukrajinu.

19:47 Starosta ukrajinského Ľvova Andrij Sadovyj v piatok kritizoval podľa neho nedostatočnú reakciu organizácie UNESCO na štvrtkový raketový útok Ruska na historické centrum mesta. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News.

19:09 Európska sieť rómskych organizácií ERGO Network a ukrajinská rómska organizácia ICO Roma Women Fund "Chiricli" žiadajú ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby vyzval ukrajinských utečencov na rešpektovanie rozmanitosti a zdržanie sa násilia. Vyhlásením, ktoré dnes zverejnil server Romea.cz, organizácie reagujú na dva nedávne útoky voči Rómom v ČR. Českú políciu a ministerstvo vnútra vyzývajú, aby páchateľov útokov urýchlene postavili pred súd.

18:28 Slovenská a ukrajinská firma chcú spoločne postaviť funkčný prototyp novej húfnice. Projekt štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta Defence a Kramatorského závodu ťažkého strojárstva potvrdilo Ministerstvo obrany (MO) SR. Stanovisko TASR poskytla hovorkyňa rezortu Mária Precner.

18:22 Najvyšší predstavitelia krajín Severoatlantickej aliancie na budúcotýždňovom summite vo Vilniuse vyšlú jasný odkaz: NATO je jednotné a ruská agresia sa nevypláca. Uviedol to v piatok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pri predstavení cieľov summitu v litovskej metropole. Informuje o tom spravodajca TASR.

18:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok na svojej návšteve Slovenska stretol s expremiérom Eduardom Hegerom a bývalým ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Zelenskyj poďakoval za rozhodnutia Hegerovej vlády v prospech Ukrajiny a jej občanov. TASR o tom informoval Matúš Mandrák z tlačového oddelenia strany Demokrati.

 

VÁŽIM SI NAŠE DNEŠNÉ STRETNUTIE A SLOVÁ VĎAKY VLÁDE E. HEGERA Urobili sme maximum, aby sme pomohli zmierniť dopad...

Posted by Jaro Naď on Friday, July 7, 2023

18:02 Ukrajina nemôže vstúpiť do NATO skôr, než na jej území nebude mier. Po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským to uviedol predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina). Zároveň poďakoval Ukrajine, že bojuje aj za Slovensko. "Žiadna krajina nemôže pristúpiť do tejto organizácie, pokiaľ sa na jej území bojuje. To je jasne dané," podotkol Kollár. Zároveň poukázal, že na najbližšom samite NATO v litovskom Vilniuse sa Ukrajina členom nestane. Pôjde tam len o akúsi deklaratívnu časť.

Boris Kollár sa stretol s Volodymyrom Zelenským
Zobraziť galériu (12)
Boris Kollár sa stretol s Volodymyrom Zelenským  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

17:55 Na satelitných snímkach Záporožskej jadrovej elektrárne vyhotovených v stredu ráno sú na streche štvrtého reaktora vidieť neidentifikovateľné biele objekty. S odvolaním sa na spoločnosť Planet Labs na to upozornila stanica Sky News. Snímky podľa nej boli vyhotovené deň po tom, ako Ukrajina varovala, že Rusi, ktorí elektráreň okupujú, umiestnili na strechu tretieho a štvrtého reaktora cudzie predmety podobné výbušným zariadeniam. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), ktorá má v jadrovom zariadení tím pozorovateľov, čaká na vybavenie povolenia na prístup na strechu dvoch reaktorov, aby situáciu mohla preveriť na mieste.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Planet Labs PBC via AP))

17:37 Pre slovenských podnikateľov, ktorí chcú v budúcnosti investovať na Ukrajine alebo sa spolupodieľať na jej obnovení, je treba čo najskôr nastaviť podmienky. Musia vedieť, do čoho idú. Po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Prezidentskom paláci to uviedol premiér Ľudovít Ódor. Zároveň potvrdil pokračovanie podpory Ukrajine.

Ľudovít Ódor sa stretol s Volodymyrom Zelenskym
Zobraziť galériu (12)
Ľudovít Ódor sa stretol s Volodymyrom Zelenskym  (Zdroj: Úrad vlády SR)

16:54 Na štvrtkovú tlačovú konferenciu českého prezidenta Petra Pavla a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nebola vpustená ruská opozičná novinárka Farida Kurbangalejevová. Na svojom facebooku pritom uviedla, že bola riadne akreditovaná. Pavlova hovorkyňa Markéta Řeháková serveru Zoznam Správy potvrdila, že novinárka o akreditáciu na mieste prišla, neuviedla ale dôvody.

16:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva od budúcotýždňového samitu NATO vo Vilniuse konkrétne kroky voči Ukrajine s presnými termínmi ich realizácie. Chce nielen sľuby, ale aj bezpečnostné záruky pre Ukrajinu, kým sa nestane členom Aliancie, vyhlásil v piatok na spoločnej tlačovej konferencii so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Bratislave.

16:19 Lídri členských krajín NATO na budúcotýždňovom summite v litovskom Vilniuse potvrdia prísľub, že Ukrajina sa v budúcnosti stane členom tejto vojenskej aliancie. Oznámil to v piatok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR správu prevzala z tlačových agentúr DPA a AFP.

15:56 Prezidentka podporila mierové iniciatívy, ktoré by mali viesť k spravodlivému mieru s rešpektom k suverenite Ukrajiny a jej územnej celistvosti. Podporu vyjadrila aj Zelenského mierovej iniciatíve, ktorú označila za perspektívne riešenie ruskej agresie. Upozornila na pokračujúce utrpenie ukrajinských ľudí, každodenné obete. "Tento fakt nám nesmie zovšednieť," poznamenala.

Galéria: Príchod Volodymyra Zelenského na Slovensko

15:12 Perspektíva Ukrajiny je v NATO, spravodlivý mier musí rešpektovať územnú celistvosť Ukrajiny, povedala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po dnešnom rokovaní so svojím ukrajinským kolegom Volodymyrom Zelenským. Čaputová pred novinármi tiež ohlásila spoluprácu oboch krajín pri výrobe munície či vývoji nového typu húfnice. Zelenskyj poďakoval za slovenskú solidaritu a pomoc Ukrajine, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej invázii.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

14:36 Najlepším scenárom na ukončenie konfliktu na Ukrajine by bolo rokovanie o prímerí a následne pokus o vybudovanie novej európskej bezpečnostnej architektúry, ktorá by poskytla primerané bezpečnostné záruky pre všetky strany. Vyhlásil to v piatok predseda maďarského parlamentu László Kövér v rozhovore pre komerčný rozhlas Inforádió, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

14:00 Memorandum, ktoré v Prahe v piatok podpísali zástupcovia ČR a Ukrajiny posilní spoluprácu krajín pri opravách a modernizácii vojenskej techniky či vývoji a výrobe zbraní. Uviedlo to české ministerstvo obrany, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

13:32 Jens Stoltenberg uviedol, že na summite vo Vilniuse lídri NATO schvália viacročný balík podpory pre Ukrajinu, ktorý ju priblíži k aliancii.

13:04 Na Slovensko pricestoval v piatok popoludní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ide o jeho druhú návštevu SR, ale prvú od začiatku rozsiahlej ruskej vojenskej agresie na Ukrajine. TASR o tom informoval hovorca prezidentky SR Zuzany Čaputovej Martin Strižinec.

12:43 Holandsko uznalo hladomor ako genocídu proti Ukrajincom. Snemovňa reprezentantov Holandska, dolná komora parlamentu, uznala hladomor za genocídu ukrajinského ľudu, uviedol 7. júla prezident Volodymyr Zelenskyj.

12:23 Monitory, ktoré skúmajú viac jadrovej elektrárne Záporoží, stále nepustili na strechy reaktorov. Pozorovatelia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu navštívili v dňoch 5. až 6. júla viac z Ruskom okupovanej jadrovej elektrárne v Záporoží, povedal pre tlač v Japonsku šéf Rafael Grossi.

11:28 Explózia v továrni na výbušniny v strednej časti Ruska si vyžiadala najmenej šesť obetí na životoch, pričom ďalší dvaja ľudia utrpeli zranenia, uviedli v piatok ruské tlačové agentúry. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

11:06 Ukrajinská armáda ohlásila v piatok ďalší úspech v oblasti Ruskom ovládaného mesta Bachmut vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, informuje TASR na základe správy agentúry DPA. "V oblasti Kliščiivky dosiahli čiastočný úspech a konsolidujú dosiahnuté pozície," uviedol hovorca generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Andrij Kovalev.

10:20 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 7. júlu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:54 ČR Ukrajine daruje ďalšie útočné helikoptéry a státisíce kusov munície pre zbrane veľkého kalibru. Bude sa tiež podieľať na výcviku ukrajinských pilotov na lietadlá F16. Po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským to uviedol český premiér Petr Fiala, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

9:48 V Simferopole bezpečnostné zložky zadržali osobu pre podozrenie zo spolupráce s ukrajinskou rozviedkou. Je obvinený z toho, že vo februári tohto roku vyhodil do vzduchu železničné trate na Kryme.

9:00 Z údajov ukrajinského ministerstva vnútra vyplýva, že raketový útok na ľvovskú obytnú štvrť, ktorý sa uskutočnil v noci na štvrtok, si vyžiadal aj najmenej 42 zranených. Sú medzi nimi aj tri deti. Na videozáznamoch z miesta útoku bolo vidieť, že horné poschodia bytovky s viacerými vchodmi zostali úplne zničené. V dôsledku útoku zostalo poškodených dovedna 35 budov. V Ľvove vyhlásili dvojdňový smútok.

Ruský raketový útok na bytovku v Ľvove
Zobraziť galériu (12)
Ruský raketový útok na bytovku v Ľvove  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mykola Tys)

8:32 Takto vyzerá civilné auto v Dnepropetrovskej oblasti, v ktorom následkom pádu trosiek iránskeho dronu na diaľnicu zahynuli 2 ľudia.

7:52 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci 12 z 18 vypustených dronov vypustených.

7:20 Pri štvrtkovom ruskom raketovom útoku na západoukrajinské mesto Ľvov zahynulo deväť ľudí a najmenej 42 ďalších utrpelo zranenia. Vyplýva to z aktualizovaných údajov, ktoré v piatok zverejnili ukrajinské úrady. TASR o tom informuje podľa televízie CNN. Pátracie a záchranné práce pokračujú, doplnilo ukrajinské ministerstvo vnútra na sociálnej sieti.

7:13 Ruský útok na Ľvov je „ďalším príkladom brutality Kremľa“. "Ruský útok na mesto Ľvov na západe Ukrajiny je ďalším príkladom brutality Kremľa - a prečo je podpora obrany Ukrajiny proti kremeľskej agresii životne dôležitá. Záväzok USA voči Ukrajine je neochvejný," napísal na Twitteri americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

6:27 Biden očakával schválenie kazetovej munície pre Ukrajinu. Predstavitelia Bieleho domu uviedli, že očakávajú, že americký prezident Joe Biden schváli presun kazetovej munície na Ukrajinu, informoval denník New York Times.

6:05 Český prezident Petr Pavel nevidí iné riešenie vojny na Ukrajine než ukrajinský úspech. Ak by totiž uspelo Rusko, výrazne by to otriaslo aj západnou spoločnosťou, upozornil Pavel vo štvrtok večer po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Prahe. Dodal, že Ukrajina môže s českou pomocou aj naďalej počítať, informuje spravodajkyňa TASR. "Volodymyr Zelenskyj ani Ukrajina v tom nie sú sami. Môžu počítať s našou ďalšou podporou. Tak, ako sme ich podporovali od začiatku agresie, budeme ich podporovať aj naďalej," vyhlásil Pavel.

Pavel privítal ukrajinského prezidenta Zelenského.
Zobraziť galériu (12)
Pavel privítal ukrajinského prezidenta Zelenského.  (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

6:00 Americká vláda neschválila ani nepodporila tajné stretnutia, na ktorých bývalí predstavitelia USA hovorili so zástupcami Ruska o možných rozhovoroch o ukončení vojny na Ukrajine. Uviedli to vo štvrtok Biely dom a americký rezort diplomacie, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Hrozba ruského útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň klesla

"Bohužiaľ vám nemôžem povedať, čo sa stalo nedávno, ale faktom je, že hrozba sa znižuje," uviedol Budanov. Kyjev tento týždeň informoval, že Moskva môže "v blízkej dobe" vyvolať zdanlivo, že ukrajinská armáda ostreľova objekt jadrovej elektrárne. Ukrajina tvrdí, že na tento účel ruská armáda inštalovala výbušné zariadenia na streche elektrárne.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred dvoma týždňami uviedol, že Rusko zvažuje, že v okupovanej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny spácha "teroristický útok spojený s únikom radiácie", čo hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odmietol ako "ďalšiu lož". Rusko Záporožskú jadrovú elektráreň, najväčšie zariadenie svojho druhu v Európe, obsadilo krátko po začiatku vlaňajšej invázie na Ukrajinu. Cez elektráreň v meste Enerhodar tak teraz prakticky vedie frontová línia. Rusko a Ukrajina sa v minulosti navzájom obviňovali z ostreľovania tohto zariadenia a z jadrového terorizmu.

V elektrárni pôsobia pozorovatelia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Tá žiada, aby jej odborníci mali prístup do všetkých budov elektrárne, aby ich mohli skontrolovať.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu