Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodeväťdesiaty deviaty (5. júla 2023)

Na súde došlo k výbuchu. Zobraziť galériu (5)
Na súde došlo k výbuchu. (Zdroj: Twitter/@nexta_tv)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinskej armáde sa naďalej darí postupovať neďaleko mesta Bachmut na východe Ukrajiny. Uviedla to v utorok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 496

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 496 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:41 Prezident Volodymyr Zelenskyj dnes oznámil, že podpísal dekrét o uvalení sankcií na 18 holdingových spoločností spojených s Ruskom.

21:12 Ruské sily dnes ostreľovali osady v obci Bilozerka v Chersonskej oblasti, pričom zabili jednu osobu a najmenej šesť ďalších zranili, informoval náčelník štábu prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak.

20:28 Ukrajina robí všetko pre to, aby na nadchádzajúcom samite NATO "zvíťazila kolektívna bezpečnosť". Prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že nadchádzajúci samit NATO vo Vilniuse, ktorý sa uskutoční 11. - 12. júla, je "kľúčovým momentom pre našu spoločnú bezpečnosť v Európe".

20:27 Prezident Litvy Gitanas Nauséda očakáva, že budúcotýždňový summit NATO v jeho krajine uspokojí Ukrajinu, ktorá sa snaží o jasný prísľub, že bude môcť vstúpiť do Severoatlantickej aliancie po konci vojny s Ruskom. TASR správu prevzala v stredu od agentúry AFP.

19:27 Pri výbuchu na súde v Kyjeve zahynul v stredu muž, ktorý sa podľa všetkého sám vyhodil do vzduchu. Zranenia utrpeli dvaja policajti, oznámil ukrajinský minister vnútra minister Ihor Klymenko. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

18:39 Ukrajinské médiá informovali, že na Ševčenkovskom súde došlo k ďalšiemu výbuchu. Predbežne naň začali útočiť orgány činné v trestnom konaní. Po výbuchu vybehol z budovy súdu policajt a žiadal, aby okamžite prišla sanitka.

18:38 Oblasť okolo Ševčenkovského súdu v Kyjeve uzavreli strážcovia zákona. Na mieste je množstvo policajtov, päť sanitiek a niekoľko hasičských áut. V blízkosti súdu sa nachádzajú aj desiatky príslušníkov špeciálnych jednotiek.

18:37 Zranených obyvateľov evakuovali a ošetrili po ruskom raketovom útoku na Pervomajskij v Charkovskej oblasti zo 4. júla. Zranených bolo 43 osôb vrátane 12 detí. V blízkosti sa nenachádzali žiadne vojenské ciele.

18:36 Generálny riaditeľ Rafael Grossi uviedol, že experti z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu počas nedávnej inšpekcie častí Záporožskej jadrovej elektrárne nenašli žiadne výbušniny.

17:56 Ukrajina vyzvala v stredu medzinárodné spoločenstvo, aby reagovalo na podľa jej slov ruskú vojenskú eskaláciu v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAE), ktorú kontroluje Moskva. Kremeľ medzitým zopakoval tvrdenia o možnej ukrajinskej sabotáži. TASR informácie prevzala od agentúr AFP, DPA a AP.

17:36 Informuje sa o výbuchu a streľbe na Ševčenkovskom súde v Kyjeve. Podľa predbežných informácií obvinený odpálil v budove súdu tri granáty a vzal strážnikov ako rukojemníkov. V súčasnosti na mieste pracuje vyšetrovací tím, špeciálne jednotky, pyrotechnici a psovodi.

17:34 Podľa Medzinárodného súdneho dvora (ICJ) Ukrajina, Kanada, Švédsko a Spojené kráľovstvo spoločne začali konanie proti Iránu za zostrelenie letu UIA 752 v roku 2020.

16:34 Ruská investigatívna novinárka bol v Čečensku ťažko zbitá, jej stav je "ťažký". Editorka ruskej novinárky Jeleny Milašinovej pre agentúru AFP uviedla, že po ťažkom zbití v Čečensku ju previezli do moskovskej nemocnice a je v "ťažkom" stave.

15:51 Ďalší vysokopostavený ruský generál sa prestal objavovať na verejnosti po vzbure Wagnerovej skupiny, ktorá sa takmer zmenila na vojenský puč a mohla odštartovať rozsiahle čistky vo vedení ministerstva obrany. Námestník ministra obrany Junus-Bek Jevkurov, ktorý má titul Hrdina Ruska, sa po armádnom generálovi Sergejovi Surovikinovi prestal objavovať na podujatiach ministerstva obrany.

14:39 Jadrové zbrane v Bielorusku sú v súčasnosti "nepravdepodobné". "Je potrebné vytvoriť špeciálne podmienky na skladovanie jadrovej munície, rozmiestniť základňu na jej údržbu. Ide o veľmi zložitý technologický proces," povedal zástupca náčelníka generálneho štábu Oleksij Hromov.

14:38 Litovský prezident Gitanas Nausėda dnes pre LRT povedal, že hoci Ukrajina pravdepodobne nedostane všetko, v čo dúfa, na nadchádzajúcom júlovom samite NATO vo Vilniuse nebude sklamaná.

13:45 Ruské útoky za posledný deň zabili 3 a zranili najmenej 49 ľudí.

13:30 V Bielorusku bol zadržaný obyvateľ Navapolatsku, ktorý rozlial farbu na auto ruského Z-dobrovoľníka.

13:15 Oceňovanú ruskú investigatívnu novinárku Jelenu Milašinovú a právnika Alexandra Nemova, ktorých v utorok Čečensku brutálne zbili maskovaní muži, previezli do nemocnice v Moskve. Novinárka je vo zlom stave, povedal v stredu agentúre AFP jej zamestnávateľ, ruské nezávislé noviny Novaja gazeta."Milašinová je v nemocnici v Moskve. Jej stav je, úprimne povedané, neľahký: bola naozaj kruto zbitá, zbili ju palicou," povedal Dmitrij Muratov, šéfredaktor Novaja gazety.

12:30 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v stredu oznámila, že zadržala muža podozrivého z toho, že plánoval zničiť energetické zariadenie na ostrove Sachalin na ruskom Ďalekom východe. FSB zverejnila videozáznam zachytávajúci podľa nej improvizované výbušné zariadenia a rôzne chemikálie v dome zadržaného, ktorého označila za stúpenca "ukrajinského neonacizmu".

11:30 Takto vyzeral výbuch v muničnom sklade v obsadenej Makiivke zo vzduchu.

11:00 Joe Biden trvá na tom, že post generálneho tajomníka NATO v roku 2024 by mala zaujať šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen.

10:30 XiJinping osobne varoval Putina pred použitím jadrových zbraní vo vojne na Ukrajine. O tejto otázke sa diskutovalo počas návštevy generálneho tajomníka Komunistickej strany Číny v Moskve v marci 2023, informuje Financial Times.

9:45 Rusko sa pripravuje poslať ešte viac väzňov a Kadyrovitov do vojny na Ukrajinu, aby "zapchali diery" vzniknuté po stiahnutí jednotiek Wagner PMC, uvádza Bloomberg.

9:30 Rodáka z Ukrajiny zadržali v Jekaterinburgu Je obvinený z darov pre ozbrojené sily Ukrajiny. V Rusku sa to považuje za „zradu“.

9:15 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva tvrdí, že akékoľvek kroky Kremľa proti Surovikinovi pravdepodobne spôsobia rozdelenie.

8:30 20-ročná Ruska Polina Dvorkina bola odsúdená na 17 rokov väzenia za vraždu svojho otca a plánovaný ozbrojený útok na materskú školu.

7:30 Takto teraz vyzerá Soledar. Rusko z neho urobilo mesto duchov.

6:45 Výbor pre zahraničnú politiku parlamentu Bulharska schválil návrh vyhlásenia skupiny koaličných strán, v ktorom vyjadruje podporu vstupu Ukrajiny do NATO po skončení vojny.

6:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas utorkového telefonátu varoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že Rusko chystá "nebezpečné provokácie" v okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (5)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA)

V utorok večer ukrajinská vláda obvinila Rusko z toho, že plánuje provokáciu v areáli ZAES a približne v rovnakom čase prišla aj Moskva s tvrdením, že takýto útok pripravuje Kyjev. "Varoval som Emmanuela Macrona, že okupačné sily pripravujú nebezpečné provokácie v záporožskej elektrárni," uviedol Zelenskyj vo vyhlásení zverejnenom v utorok večer po skončení telefonátu oboch prezidentov.

6:10 V súvislosti s ruskou vojnou proti Ukrajine si rumunský premiér Marcel Ciolacu želá stálu prítomnosť nemeckých vojenských jednotiek vo svojej krajine. Uviedol to v utorok na návšteve Berlína. "Myslím si, že by na území Rumunska mali byť stále nemecké jednotky," povedal Ciolacu na tlačovej konferencii s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

6:00 Ukrajinská vláda obvinila v utorok Rusko z toho, že plánuje provokáciu v Moskvou kontrolovanej Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES). Rusko zasa tvrdilo, že Kyjev plánuje útok v tomto závode. Obavy o bezpečnosť najväčšej jadrovej elektrárne v Európe pretrvávajú počas celej ruskej invázie, zvýšili sa však začiatkom júna po zničení Kachovskej priehrady, zdroja vody na chladenie jej reaktorov.

Ukrajinská armáda zaznamenala postup pri Bachmute, tvrdí Kyjev

Maľarová tvrdí, že Rusko nasadzuje v oblasti všetky svoje sily, aby zastavilo postup ukrajinskej armády. Dodala, že ruská armáda sa tlačí smerom na Lyman, Svatove a Bachmut a v týchto oblastiach zriadila trojstupňovú obranu, "aby získala oporu". "Stále sa im však nedarí," skonštatovala. Mestá Lyman a Svatove ležia severne od Bachmutu. Generálny štáb ukrajinskej armády v pravidelnej správe o vývoji bojov uviedol, že Ukrajina upevňuje svoje pozície okolo Bachmutu. "Ukrajinskí vojaci pokračujú vo vedení útočných operácií na južne a severne od Bachmutu, pričom posilňujú svoje dosiahnuté pozície," opísal situáciu na fronte.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

Maľarová ani ukrajinský generálny štáb nehlásili žiadne zisky na južnom fronte, kde ukrajinská protiofenzíva naráža na tuhý odpor, všíma si CNN. Situáciu na bojisku americká televízia nedokáže nezávisle overiť. V Záporožskej a Chersonskej oblasti sústreďuje Rusko svoje hlavné úsilie na zabránenie postupu ukrajinských síl, tvrdí generálny štáb. Dodal, že ukrajinské sily pokračujú v útočných operáciách smerom na okupované mestá Melitopol a Berďansk.

Mohutný výbuch vo východoukrajinskej Makijivke si vyžiadal 25 zranených

Mohutný výbuch vo východoukrajinskom meste Makijivka, ktoré je pod kontrolou Ruskom podporovaných separatistov, si vyžiadal 25 zranených. Podľa ukrajinských zdrojov bola zasiahnutá miestna ruská vojenská základňa, informovala v stredu agentúra DPA. Šéf separatistov v Doneckej oblasti, ktorú čiastočne okupuje Rusko, tvrdí, že medzi 25 zranenými sú aj dve deti. Podľa jeho slov explózia spôsobená delostreleckou paľbou poškodila obytné budovy, nemocnicu, školu a škôlku.

"Výbuch cítila väčšina obyvateľov Makijivky aj (neďalekého) Donecka," vyhlásil v noci na stredu Denis Pušilin, predstaviteľ doneckých separatistov, ktorí ovládajú Makijivku už od roku 2014. Jeho tvrdenia nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. Ukrajinský telegramový kanál StratCom zverejnil mobilom nakrútené video zachytávajúce silný výbuch v Makijivke s tým, že išlo o dôsledok útoku na ruskú vojenskú základňu. Podľa Ukrajincov bola explózia tak mohutná preto, že bol zasiahnutý sklad paliva alebo munície, čo tiež nebolo možné overiť.

Viaceré ruské vojenské blogy zverejnili tvrdenie, že pri ostreľovaní Makijivky boli použité strely z raketometov HIMARS, ktoré Ukrajina dostala v rámci vojenskej pomoci od USA. Ukrajinská armáda zaútočila v noci na 1. januára 2023 na ubytovňu ruskej armády v Makijivke, ležiacej zhruba 15 kilometrov východne od mesta Doneck, pričom zahynul veľký počet ruských vojakov. Podľa rôznych zdrojov ich boli desiatky až stovky.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu