Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Izrael kúpi ďalších 25 stíhačiek F-35, ide o pokračovanie spolupráce so Spojenými štátmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/David Young/dpa via AP)

JERUZALEM - Izrael schválil nákup tretej eskadry bojových stíhačiek F-35 v hodnote troch miliárd dolárov, oznámilo v nedeľu tamojšie ministerstvo obrany. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Izrael kúpi ďalších 25 stíhačiek F-35, ktoré vyrába americká zbrojárska spoločnosť Lockheed Martin. Celkový počet stíhačiek F-35 vo flotile izraelských vzdušných síl sa tak zvýši na 75, uviedol rezort obrany. Dodal, že nákup bude financovaný prostredníctvom balíka obrannej pomoci, ktorý Izraelu poskytli Spojené štáty. Spoločnosť Lockheed Martin a výrobca leteckých motorov Pratt & Whitney súhlasili, aby boli do výroby komponentov stíhačiek zapojené aj izraelské obranné spoločnosti. "Nová dohoda zaistí pokračovanie spolupráce medzi americkými spoločnosťami a obranným priemyslom Izraela pri produkcii leteckých súčiastok," uvádza ministerstvo obrany.

Stíhacie lietadlá použité v boji

Izrael bol prvou krajinou mimo Spojených štátov, ktorá si zakúpila stíhačky F-35. V máji 2018 uviedol vrchný veliteľ izraelských vzdušných síl, že Izrael bol prvou krajinou, ktorá tieto stíhacie lietadlá použila v boji. Izrael je zároveň jedinou krajinou Blízkeho východu vyzbrojenou najmodernejšími stíhačkami F-35, ktoré je možno používať na zhromažďovanie spravodajských informácií alebo útoky hlboko na území nepriateľa, pričom sa môžu zapájať aj do vzdušných duelov. Stíhačky F-35 sú v Izraeli známe tiež pod hebrejským názvom Adir.

Viac o téme: KúpaStíhačkyIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu