Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodeväťdesiaty šiesty (2. júla 2023)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Yves Herman/Pool via AP)

KYJEV/MOKSVA - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v nedeľu čiernomorské prístavné mesto Odesa na juhozápade Ukrajiny, kde sa stretol s vojenskými veliteľmi aj zranenými vojakmi. Návšteva sa konala v deň, ktorým si Ukrajina každoročne pripomína Deň námorníctva. TASR o tom informuje na základe správ staníc CNN, Sky News a agentúry DPA. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 493

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 493 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:53 Rusko podniklo 11 raketových útokov a 40 leteckých útokov proti Ukrajine. Za posledných 24 hodín ruské jednotky podnikli 11 raketových útokov a 40 náletov a približne 30-krát zasiahli Ukrajinu viacerými raketometmi, informoval 2. júla generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

20:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v nedeľu čiernomorské prístavné mesto Odesa na juhozápade Ukrajiny, kde sa stretol s vojenskými veliteľmi aj zranenými vojakmi. Návšteva sa konala v deň, ktorým si Ukrajina každoročne pripomína Deň námorníctva. TASR o tom informuje na základe správ staníc CNN, Sky News a agentúry DPA.

"Dnes som v Odese predovšetkým preto, aby som zablahoželal našim vojakom ukrajinského námorníctva k ich dňu. Aby som im zagratuloval a poďakoval za ich odvahu, hrdinstvo a mimoriadne výsledky, ktoré pre Ukrajinu dosiahli a stále dosahujú," povedal Zelenskyj v prejave zverejnenom na sociálnych sieťach.

19:40 Kvôli migrácii a presunu členov ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny do Bieloruska posilní Poľsko stráženie hranice so susednou krajinou o ďalších 500 policajtov. Oznámil to dnes poľský minister vnútra Mariusz Kamiński.

18:30 Farmár sa zranil pri výbuchu nášľapnej míny v Chersonskej oblasti. Farmár utrpel zranenia pri výbuchu, ktorý spôsobila neidentifikovaná ruská nášľapná mína pri obrábaní poľa v dedine Posad-Pokrovske v Chersonskej oblasti, informovala regionálna vojenská správa 2. júla.

17:25 Ukrajinský prezident Zelenskyj: "Ak ruské vojnové lode zostanú v Čiernom mori, budú sa báť priblížiť sa ku Krymu." Prezident Volodymyr Zelenskyj a veliteľ ukrajinského námorníctva Oleksiy Neizhpapa rokovali o situácii v Čiernom mori na návšteve Odesy 2. júla.

16:52 Ruskí propagandisti hlásia silný výbuch v Primoro-Achtarsku v Krasnodarskom kraji neďaleko vojenského letiska.

15:51 V Rusku končí mediálna skupina ruského oligarchu a zakladateľa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Deje sa tak po tom, čo vagnerovci minulý víkend podnikli ozbrojenú vzburu proti ruskému vojenskému vedeniu. TASR o tom informuje podľa nedeľňajšej správy televízie Sky News.

Prokremeľská mediálna skupina Patriot Media, ktorej neznámejším médiom je agentúra RIA FAN, pokrývala v pozitívnom svetle Prigožina a jeho vagnerovcov. "Oznamujem rozhodnutie o ukočení činnosti a odchode z informačného priestoru krajiny," uviedol na sociálnej siete Telegram v sobotu večer riaditeľ agentúry RIA FAN Jevgenij Zubarev. Neposkytol pritom nijaký dôvod pre dané rozhodnutie.

14:17 Wagner zarobil takmer 10 miliárd dolárov zo štátnych zákaziek. Moderátor ruskej televíznej relácie Dmitrij Kiselev tvrdil, že Kremeľ minul 858 miliárd rubľov (9,8 miliardy dolárov pri súčasných sadzbách) na financovanie žoldnierskej skupiny Wagner Jevgenija Prigožina.

13:45 Pri Kyjeve sa našlo osem britských stíhačiek Hawker Hurricane dodaných počas druhej svetovej vojny v rámci programu Lend-Lease.

13:30 Zábery ničenia iránskych bezpilotných lietadiel v Kyjeve z dnešnej noci.

13:00 Rusi zasiahli obytný bytový dom v Khersone. Zranení boli štyria civilisti, informoval Úrad generálneho prokurátora Ukrajiny.

12:30 Poľsko pošle na hranice s Bieloruskom 500 policajtov pre napätú situáciu spôsobenú presunom niektorých členov ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny do Bieloruska. Oznámil to v nedeľu poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski. "Pre napätú situáciu na hraniciach s Bieloruskom som sa rozhodol posilniť naše jednotky vyslaním 500 poľských policajtov z ochranných a protiteroristických jednotiek. Pripoja sa k 5000 pohraničníkom a 2000 vojakom, ktorí chránia bezpečnosť tejto časti poľských hraníc," uviedol Kamiňski.

11:30 Podľa ministerstva obrany Spojeného kráľovstva Rusko zrušilo leteckú show z bezpečnostných dôvodov.

10:30 Dmitrij Peskov povedal, že sa plánuje vytvorenie testovacieho centra pre drony v Sevastopole, Nižnom Novgorode a podobný projekt v Mariupole.

9:45 Dnes je Deň námorných síl Ukrajiny.

8:30 V Odese zaútočil narkoman nožom na domovníkov. Odohnali ho elektrickou kosou.

8:00 Rusko ostreľovalo Nikopol a poškodilo civilnú infraštruktúru.

7:30 Rusko podniklo nočný dronový útok na ukrajinskú metropolu Kyjev po 12-dňovej prestávke, uviedol v nedeľu predstaviteľ ukrajinskej armády. Protivzdušná obrana podľa predbežných údajov zničila všetky blížiace sa ciele, informovala agentúra Reuters.

6:00 Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns v sobotu uviedol, že ozbrojená vzbura lídra žoldnierov Jevgenija Prigožina bola výzvou pre ruský štát, ktorá ukázala korozívny účinok vojny prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine. Putin tento týždeň poďakoval armáde a bezpečnostným zložkám za to, že odvrátili niečo, čo podľa jeho slov mohlo prerásť do občianskej vojny. Vzburu prirovnal k chaosu, ktorý Rusko uvrhol do dvoch revolúcií v roku 1917.

Kyjev čelí ďalšiemu ruskému útoku, nasadená je protivzdušná obrana

Kyjev v noci na dnes čelí ďalšiemu ruskému útoku. Nasadená je protivzdušná obrana. Útoky sú hlásené tiež z Mykolajivskej a Záporožskej oblasti, uviedla agentúra Ukrinform. Protiletecký poplach platí aj v ďalších častiach tejto východoeurópskej krajiny. Informácie o prípadných škodách zatiaľ nie sú k dispozícii.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA (Kyodo News via AP))

Svedok agentúry Reuters uviedol, že v Kyjeve je počuť výbuchy, ktoré pripomínajú zásahy cieľov protivzdušnou obranou. Výbuchy sa podľa Ukrinformu ozývali tiež v Mykolajivskej oblasti. Aj tu a tiež v Záporožskej oblasti je nasadená protivzdušná obrana.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu