Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Západnom brehu Jordánu útočila dvojica Palestínčanov: Zomrelo šesť ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

RAMALLÁH - Dvojica Palestínčanov na Západnom brehu Jordánu zabila štyroch ľudí, neskôr sami prišli o život. Informujú agentúry AFP a DPA.

Izraelská armáda uviedla, že Palestínčania spustili paľbu na čerpacej stanici a v susediacej reštaurácii pri jednej z osád neďaleko mesta Nábulus. Jedného z útočníkov zlikvidovali priamo na mieste civilisti, druhého o niečo neskôr príslušníci špeciálnych zložiek. Izraelská záchranná služba Magen David Adom dodala, že štyri osoby utrpeli pri útoku vážne zranenia. Všetkých osem obetí - zabití i zranení - boli údajne Izraelčania.

Izraelská armáda pátra po ďalších podozrivých a zablokovala cesty v oblasti. K útoku sa bezprostredne neprihlásilo žiadne palestínske zoskupenie. Islamistické hnutie Hamas, ktoré je na Západnom brehu Jordánu pri moci, však uviedlo, že jeden z útočníkov bol jeho členom.

Napätie je dlhodobé

Bezpečnostná situácia v Izraeli a na palestínskych územiach je už dlho napätá. Od začiatku tohto roka prišlo pri útokoch o život 24 osôb. Za to isté obdobie bolo zabitých 129 Palestínčanov. Väčšina z nich počas zrážok s bezpečnostnými zložkami. Niektorí z nich však boli nezúčastnení civilisti, ďalší boli zabití za nejasných okolností.

V pondelok prišlo na Západnom brehu Jordánu o život sedem Palestínčanov vrátane 15-ročného chlapca a dvoch členov organizácie Palestínsky islamský džihád. Viac než 100 ďalších osôb utrpelo zranenia. Izraelská armáda, ktorá po prvý raz za obdobie viacerých rokov nasadila bojový vrtuľník, hlásila sedem zranených.

Viac o téme: úmrtieIzraelPalestínaJordán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu