Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoosemdesiaty ôsmy (24. júna 2023)

Wagnerovci obsadili Rostov Zobraziť galériu (7)
Wagnerovci obsadili Rostov (Zdroj: Profimedia)

MOSKVA - Šéf súkromnej Wagnerovej vojenskej spoločnosti Jevgenij Prigožin tvrdí, že jeho vojaci prekročili hranice z Ukrajiny do Ruska a zničia kohokoľvek, kto im bude stáť v ceste. Sú vraj pripravení ísť "až do konca". O slovách Prigožina, ktorý v piatok vyzval na odstránenie ruského armádneho velenia, dnes informujú zahraničné agentúry. Wagnerovci sú teraz údajne v ruskej Rostovskej oblasti, kde vraj zostrelili vrtuľník ruskej armády. Overiť to nemožno.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 485

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 485 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Kontrolné body v Moskve sa likvidujú. 

21:59 Putinov hovorca: Trestný prípad proti Prigožinovi bude uzavretý. Trestný prípad proti zakladateľovi spoločnosti Wagner Jevgenijovi Prigožinovi bude uzavretý a on sa presťahuje do Bieloruska, uviedol hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

21:36 Ukrajinské jednotky spustili na východnom fronte - v regióne Donbas - súčasne niekoľko nových ofenzív a dobyli ďalšie územia, uviedla v sobotu námestníčka ministra obrany Hanna Maľarová. Podľa informácií Maľarovej, ktoré podáva agentúra AFP, ukrajinské jednotky podnikali útočné operácie v oblastiach Orichovo-Vasylivka, Bachmut, Bohdanivka, Jahidne, Kliščivka a Kurďumivka.

21:24 Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v sobotu telefonicky informoval ruského prezidenta Vladimira Putina o pozitívnom výsledku svojich rokovaní s vodcom Vagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom. Putin sa Lukašenkovi poďakoval za vykonanú prácu. Informovala o tom rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá sa odvolala na správu ruskej tlačovej agentúry Interfax.

21:09 Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján uistil v sobotu svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova, že Rusko prežije prebiehajúce nepokoje. Informovala o tom správa z agentúry DPA. Iránske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Abdollahján telefonoval s Lavrovom, aby s ním hovoril o ozbrojenej vzbure ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny.

21:07 Ukrajinské ministerstvo obrany v sobotu vo svojom vyhlásení nabádalo ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine, aby sa vrátili domov a zapojili sa do súperenia medzi vzbúrenými žoldniermi a ruskou armádou. Uviedla to agentúra AFP

20:49 Bezpečnostné zložky zverejnili fotografiu toho, čo našli pri prehliadke v kancelárii Prigozhin. 

20:29 Ruský prezident Vladimir Putin je pravdepodobne veľmi vystrašený a niekde sa ukrýva. Vyhlásil to v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, čo vodca ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin oznámil, že jeho jednotky smerujú do Moskvy. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

20:25 Líderka bieloruskej exilovej opozície Sviatlana Cichanovská v sobotu v súvislosti s najnovším vývojom v Rusku vyzvala Bielorusov, aby do prebiehajúcich udalostí nezasahovali ani na strane Kremľa a ani na strane vodcu vzbúrencov Jevgenija Prigožina. Ako na svojom webe píše Rádio Sloboda (RFE/RL), vo svojom videoposolstve Cichanovská túto požiadavku vysvetlila tým, že ani jedna zo strán tejto konfrontácie "nie je priateľom Bieloruska".

20:10 "Uvedomujúc si našu zodpovednosť za (možné) preliatie ruskej krvi z oboch strán, sťahujeme svoje kolóny (pochodujúce na Moskvu) a vraciame sa opačným smerom do poľných táborov podľa nášho plánu," povedal zakladateľ Wagnera Jevgenij Prigožin. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

19:45 Najmenej šesť lietadiel patriacich najvyšším ruským predstaviteľom a podnikateľom opustilo Moskvu uprostred vzbury, ktorú spustili žoldnieri z Wagneru, informoval 24. júna ruský investigatívny novinársky projekt Važnye Isorii. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

19:37 Vodca žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin nariadil svojim jednotkám, aby zastavili svoj pochod na Moskvu. Informuje o tom správa z agentúry AP.

19:26 Ukrajinské sily dnes v rovnakej chvíli začali ofenzívne operácie hneď na niekoľkých úsekoch frontu na východe krajiny, oznámila podľa webu Ukrajinska pravda námestníčka ministra obrany Hanna Maljarová. Vo všetkých smeroch podľa nej dokázali kyjevskí vojaci postúpiť. Tvrdé boje ďalej pokračujú tiež na južnej časti frontu, kde sa ruské sily za cenu výrazných strát na ľudskej sile, zbraniach i technike snažia zastaviť ukrajinské útočné akcie, doplnila námestníčka.

19:20 Prigožin prijal Lukašenkovu ponuku, uvádzajú ruskí propagandisti. 

19:16 Lukašenko rokoval s Prigožinom, informovala jeho tlačová služba. Momentálne je na stole absolútne výhodná a prijateľná možnosť riešenia situácie s bezpečnostnými zárukami pre bojovníkov Wagnerovej skupiny. 

18:57 Ukrajinská armáda dnes oznámila územné zisky vo východnej Doneckej oblasti v miestach, ktoré boli pod ruskou nadvládou od roku 2014. Vojenský hovorca médiám povedal, že Ukrajinci získali späť "niekoľko pozícií" pri dedine Krasnohorivka zhruba 20 kilometrov od Donecka. Rozsah týchto územných ziskov armáda nešpecifikovala.

18:56 Americký prezident Joe Biden sa dnes spojil s nemeckým kancelárom Olafom Scholzem, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a britským premiérom Rishim Sunakom, aby s nimi prebral vývoj v Rusku, kde žoldnieri zapojení do vojny na Ukrajine začali povstanie proti ruskej armáde. Bez akýchkoľvek podrobností to oznámil vo vyhlásení Biely dom.

18:53 Bieloruská exilová opozícia sa v sobotu zišla na mimoriadnom zasadnutí a na základe jeho výsledkov zriadila operačný štáb. Chce tiež vyzvať všetky bieloruské demokratické organizácie a dobrovoľníkov bojujúcich na Ukrajine, aby vypracovali "spoločný plán na obranu suverenity Bieloruska". Informovala o tom britská stanica BBC.

18:45 Člen Wagnerovej skupiny spustil paľbu pri vchode do budovy Rostelekomu v Rostove na Done. Zatiaľ nie je jasné, čo bolo príčinou streľby. 

18:44 V blízkosti veliteľstva Južného vojenského okruhu v Rostove opäť počuť výstrely. 

18:15 Moskovský primátor Sergej Sobianin vyhlásil budúci pondelok (26. júna) za deň pracovného voľna. Ako objasnil, "cieľom je minimalizovať riziká" v rámci režimu protiteroristickej operácie (KTO), ktorý platí v ruskom hlavnom meste v súvislosti so vzburou žoldnierskej Wagnerovej skupiny vedenej Jevgenijom Prigožinom.

18:05 Slovensko pozorne sleduje a vyhodnocuje situáciu v Ruskej federácii. Rezort slovenskej diplomacie je v nepretržitom kontakte s príslušnými inštitúciami na Slovensku aj s partnermi a spojencami v zahraničí. Občanov o tom ubezpečuje minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MVZVEZ) SR.

17:53 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell sa v sobotu telefonicky spojil s ministrami zahraničných vecí krajín skupiny G7, aby si vymenili názory na situáciu v Rusku. Vyjadril sa o tom Borrell na sociálnej sieti. "Naša podpora pre Ukrajinu je aj naďalej neoslabená," dodal Borrell na Twitteri. Rada EÚ má v pondelok rokovať o agresii Ruska voči Ukrajine, vzťahoch medzi EÚ a Latinskou Amerikou a Karibikom a o digitálnej diplomacii.

17:45 Wagnerovci postupujúci na Moskvu majú sľúbenú amnestiu, ak zložia zbrane, píše TASS s odvolaním sa na zákonodarcu Pavla Krašeninikova. Jednotky vodcu žoldnierov Jevgenija Prigožina by k Moskve mohli doraziť v priebehu niekoľkých hodín.

17:44 Ruské ministerstvo zahraničia dnes podľa agentúry Reuters varovalo západné krajiny, aby nezneužili vzbury skupiny wagnerovcov na dosiahnutie svojich podľa neho rusofóbnych cieľov. Úrad dodal, že Rusko dosiahne svoje zámery na Ukrajine aj napriek povstaniu vedenému zakladateľom polovojenskej skupiny Jevgenijom Prigožinom.

17:31 Riaditeľ ruskej Služby zahraničnej rozviedky (SVR) Sergej Naryškin vo svojej reakcii na ozbrojenú vzburu rozpútanú vodcom Wagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom uviedol, že tento "pokus o rozkolísanie ruskej spoločnosti nevyšiel". Informovala o tom britská stanica BBC.

17:16 V Petrohrade sa začali zbavovať transparentov spoločnosti Wagner Group.

17:13 Ľudia okolo ruského prezidenta Vladimira Putina spočiatku neverili vyhláseniam vodcu žoldnierov Jevgenija Prigožina a pomýšľali na vyjednávanie, teraz sa však obávajú bezprostredného vypuknutia bojov blízko Moskvy. Napísal to dnes nezávislý ruský server Meduza, ktorý sa odvoláva na dvojicu informovaných zdrojov. List Vedomosti zase publikoval fotografie, ktoré podľa neho ukazujú guľometné hniezdo pripravené na južnom okraji Moskvy, kam žoldnieri z Wagnerovej skupiny podľa dostupných informácií smerovali.

17:09 Úrady v Kalužskej oblasti ležiacej južne od Moskvy od soboty dočasne obmedzili automobilovú dopravu na cestách vedúcich do susedných oblastí Ruskej federácie vrátane Brianskej, ktorá má hranicu spoločnú s Ukrajinou. Informovala o tom britská stanica BBC.

16:57 Na nádvorí luxusného hotela Trezzini v Petrohrade, ktorý je považovaný za "kanceláriu" vodcu žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, sa počas policajnej prehliadky v zaparkovanej dodávke našli škatule s veľkým množstvom hotovosti.

16:51 V Lipeckej oblasti ničia časť cesty, aby zastavili žoldnierov smerujúcich k Moskve. 

16:19 Ruské médiá informujú, že Kadyrovove sily konečne dosiahli Rostov. 

16:11 Súkromná žoldnierska Wagnerova skupina, ktorá sa pokúša o vzburu proti veleniu ruskej armády, v sobotu popoludní vstúpila do Lipeckej oblasti. Informoval o tom tamojší gubernátor Igor Artamonov. Informujú o tom správy z agentúr AP a AFP. 

15:35 Turecký líder Recep Tayyip Erdogan vyjadril plnú podporu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Stalo sa tak v telefonickom rozhovore, v ktorom Putin Erdogana informoval o prebiehajúcej vzbure žoldnierskej Wagnerovej skupiny.

15:32 Zdá sa, že účet na Twitteri Liberálno-demokratickej strany Ruska už nepatrí strane. 

15:27 Putin podpísal zákon o pokutách a zatknutí do 30 dní za porušenie stanného práva. 

15:25 Ukrajina vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby sa "vzdalo predstieranej neutrality" a ukončilo "zlo Putinovho režimu". V sobotu to vyhlásil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Informuje o tom správa z agentúry AFP. 

15:22 Vodca Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov v sobotu vyhlásil, že v súvislosti so vzburou žoldnierskej Wagnerovej skupiny vysiela svoje jednotky do "zóny napätia". Informovala o tom agentúra AFP.

15:05 Situácia v Rostove na Done eskaluje 

15:01 Ruský prezident Vladimir Putin je v Kremli a pracuje tam, uviedla s odvolaním sa na jeho hovorcu Dmitrija Peskova ruská agentúra RIA Novosti. 

14:36 Bojovníci súkromnej Wagnerovej skupiny dokázali obsadiť juhoruské mesto Rostov na Done bez jediného výstrelu, uvádza podľa ruskej služby BBC na novozverejnenej nahrávke hlas podobný hlasu šéfa skupiny Jevgenija Prigožina. Skupina sa v noci na dnes vzbúrila proti ruskému vedeniu a jej sily teraz mieria z juhu smerom na Moskvu. Wagnerovci a ich líder Prigožin od piatkového večera komunikujú s verejnosťou hlavne prostredníctvom audionahrávok zverejňovaných na internetových účtoch tlačovej služby súkromnej vojenskej spoločnosti.

14:30 Ruský prezident Vladimir Putin sa v sobotu telefonicky spojil s prezidentmi Bieloruska a Kazachstanu Alexandrom Lukašenkom a Kasymom-Žomartom Tokajevom. Urobil tak v súvislosti s prebiehajúcim pokusom o vzburu súkromnej žoldnierskej Wagnerovej skupiny proti ruskej armáde. Informujú o tom správy z agentúry AFP a denníka The Guardian.

14:00 Úrady v ruskej Lipeckej oblasti v sobotu vyzvali obyvateľov, aby nevychádzali zo svojich domovov. Deje sa tak v čase prebiehajúcej vzbury bojovníkov z Wagnerovej skupiny proti vedeniu ruskej armády. Informuje agentúra AFP.

13:54 Lotyšsko prestáva vydávať Rusom všetky typy víz v súvislosti s aktuálnymi udalosťami. "Bezpečnosť hraníc bola posilnená, víza ani vstup na hranice od Rusov opúšťajúcich Rusko v dôsledku aktuálnych udalostí sa nebudú brať do úvahy," oznámil lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkēvičs.

13:53 Mapa postupu žoldnierov z Wagnerovej skupiny.

13:40 Putin údajne opustil Moskvu. Hovorca Peškov to poprel.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (7)
Vladimir Putin  (Zdroj: TASR)

13:20 Moment výbuchu na diaľnici pri Voroneži.

13:15 V blízkosti veliteľstva Južného vojenského okruhu v Rostove na Done došlo k výbuchu

13:05 Povstalci z Wagnerovej skupiny začínajú mínovať ulice Rostova protitankovými mínami.

12:22 Poradca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak na margo vzbury súkromnej žoldnierskej Wagnerovej skupiny proti ruskej armáde vyhlásil, že "v Rusku sa všetko iba začína". V sobotu to uviedla agentúra AFP.

12:13 Miestny obyvateľ nakrútil výbuch ropného skladu vo Voroneži.

12:07 Kolóna Wagnerovej skupiny podľa neoficiálnych informácií smeruje k Moskve. Podľa portálu Our Niva sú súčasťou konvoja tanky, samohybné odpaľovacie zariadenia „grad“ a MLRS (obrnený, pásový, viacnásobný raketomet). "Rusi píšu, že v kolóne je asi 4000 vojakov. Počas presunu konvoja vypukol požiar vo Voronežskom ropnom sklade. Predpokladá sa, že sily lojálne Vladimirovi Putinovi a Sergejovi Šojgu naň mohli zaútočiť z vrtuľníka, aby rebeli nezískali zásoby paliva do svojich zariadení,“. Pri Voroneži bol vyhlásený letecký poplach, je počuť streľbu. Situácia je neprehľadná. Prigožin ale oznámil obsadenie mesta už doobeda.

11:50 Na internete sa objavili videá, ktoré zachytávajú vojenské jednotky, ktoré smerujú do Moskvy. Zatiaľ sa ich pravosť však nepodarilo overiť.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinJevgenij PrigožinVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu