Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodeväťdesiaty prvý (27. júna 2023)

Ukrajinskí vojaci v Bahmute Zobraziť galériu (12)
Ukrajinskí vojaci v Bahmute (Zdroj: SITA/Roman Chop via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v prejave k národu vyzval členov žoldnierskej Wagnerovej skupiny, aby vstúpili do armády, alebo odišli do Bieloruska. Informovala o tom agentúra AFP. Vyhlásenie prezidenta sa odohralo nedlho po víkendovej vzbure wagnerovcov vedenej Jevgenijom Prigožinom. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 488

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 488 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:58 Ukrajina nepotrebuje žiadne sprostredkovanie zvonka vo vojne, ktorú vyvolala invázia ruských síl. V súvislosti s cestou mierového vyslanca pápeža Františka, kardinála Mattea Zuppiho, do Moskvy, to v utorok uviedol v utorok šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. Informuje o tom agentúra ANSA.

21:29 Ukrajinská vláda v utorok v súvislosti so stavom protileteckých krytov v ukrajinskej metropole udelila pokarhanie primátorovi Kyjeva Vitalijovi Kličkovi. Schválila aj odvolanie ďalších úradníkov z funkcií starostov a zástupcov starostov niekoľkých kyjevských mestských častí.

20:45 Ruské rakety zasiahli pizzeriu v Kramatorsku, hlásia dve obete a 22 zranených. TASR o tom informuje podľa správy stanice Sky News odvolávajúcej sa na ukrajinské úrady.

20:30 Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj vo svojom prvom komentári od zmarenej vzbury vagnerovcov proti Kremľu uviedol, že najväčšou hrozbou pre Rusko je režim ruského prezidenta Vladimira Putina. V statuse zverejnenom aj na Navaľného konte na Facebooku sa píše, že "pre Rusko neexistuje väčšia hrozba ako Putinov režim."

20:06 Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že prípadný presun žoldnierov ruskej Vagnerovej skupiny do Bieloruska je pre Poľsko negatívnym signálom, na ktorý by mal reagovať celý blok NATO. V utorok o tom informovala britská stanica BBC.

19:47 Na sociálnych sieťach vyvolala v utorok špekulácie informácia, že ruský špeciál letí z Moskvy do Washingtonu. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová správu neskôr potvrdila. Vysvetlila pritom, že lietadlo má vo Washingtone vyzdvihnúť ruských diplomatov, ktorým bolo po trojročnom pobyte nariadené USA opustiť.

19:43 Americké ministerstvo obrany v utorok oznámilo 41. balík vojenskej pomoci Ukrajine od augusta 2021, tentoraz v hodnote pol miliardy dolárov. Ako uviedol Pentagón v tlačovej správe, zásielka z jeho skladov má okrem iného pomôcť Ukrajine v protiofenzíve a vystužiť jej protivzdušnú obranu, informuje TASR.

19:14 Príslušníci ruských jednotiek často a systematicky mučili civilistov zadržaných v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Desiatky z nich popravili bez riadneho procesu. Dnes to v správe hodnotiacej 15 mesiacov vojny Ruska proti Ukrajine uviedla Monitorovacia misia Úradu vysokého komisára pre ľudské práva OSN.

18:11 Ukrajinské jednotky už štvrtý deň v rade útočia pri meste Bachmut v Donbase na východe Ukrajiny. Ukrajinskí vojaci postupujú na krídlach, do samotného mesta však doteraz nevstúpili, uviedla dnes námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

17:42 Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok poprel medializované správy, že sa v Bielorusku začala výstavba poľných táborov pre príslušníkov ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorá sa počas uplynulého víkendu v Rusku pokúsila o ozbrojenú vzburu proti Kremľu.

16:53 Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny sa už momentálne nachádza v Bielorusku. Potvrdil to v utorok bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, informuje TASR citujúc zo správ agentúry DPA a stanice Sky News.

16:33 Ukrajina podľa maďarského premiéra Viktora Orbána už nie je suverénnou krajinou. Proti Rusku dokáže bojovať len vďaka podpore Západu, povedal Orbán v rozhovore s nemeckým denníkom Bild.

16:31 Česko pošle na Ukrajinu špeciálne upravený zdravotnícky autobus, ktorý bude slúžiť ako mobilná nemocnica. Zároveň v ňom na miesto prepraví aj potrebný zdravotnícky materiál. Autobus v utorok predstavil český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

15:26 Bielorusko bude mať prospech z bojových skúseností bojovníkov ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorí odišli do bieloruského exilu po nevydarenom pokuse o vzburu v Rusku, uviedol v utorok bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

15:16 Ukrajinské jednotky v rámci prebiehajúcej protiofenzívy dosiahli menšie zisky aj na územiach, ktoré Rusko okupuje už od roku 2014. S odvolaním sa na najnovšie poznatky britských tajných služieb to v utorok uviedlo ministerstvo obrany v Londýne.

15:12 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok prvýkrát pripustil, že ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu podnikateľa Jevgenija Prigožina v plnom rozsahu financoval ruský štát, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry DPA.

14:58 Situáciu v Rusku a Bielorusku rezort obrany pozorne sleduje, ubezpečil minister obrany Martin Sklenár. Témou sa bude v stredu zaoberať aj bezpečnostná rada. "Cez víkend bola situácia trochu neprehľadná. Nevedeli sme, ako ďaleko bude eskalovať," skonštatoval Sklenár. Upokojenie situácie je podľa neho dobré. Potrebné je však podľa neho vedieť konkrétne dôvody, ktoré viedli k deeskalácii.

14:53 Víkendová vzbura žoldnierskej Wagnerovej skupiny v Rusku nemala vážnejší význam a Putina neoslabula, tvrdí Viktor Orbán pre nemecký denník Bild - na základe hlásenia maďarských tajných služieb. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

14:20 Leonid Sluckij v pondelok vyzval na vytvorenie sedemmiliónovej profesionálnej armády, aby na zaistenie bezpečnosti krajiny neboli potrebné žoldnierske skupiny. Sluckij je vysokopostavený ruský zákonodarca, ktorý sa zúčastnil na viacerých vyjednávaniach súvisiacich s ťažením Moskvy na Ukrajine. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

14:02 Česká republika, Slovensko, Poľsko a Maďarsko chcú spolupracovať pri ochrane a obnove kultúrneho dedičstva na Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej vojenskej invázii. Novinárom to po schôdzke ministrov kultúry alebo ich zástupcov zo štyroch stredoeurópskych krajín zo zoskupenia višegrádska štvorka (V4) povedala slovenská ministerka Silvia Hroncová. Česko na rokovaní zastupoval námestník ministra kultúry Michal Šašek.

13:45 Izraelské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ukrajinského veľvyslanca v Izraeli Jevhena Kornijčuka. Ako dôvod uviedlo vyjadrenia ukrajinskej ambasády o pro-ruskej politike Izraela, informuje agentúra DPA.

13:40 Prezident Vladimir Putin pochválil v utorok ruskú armádu a bezpečnostné zložky za "zastavenie občianskej vojny". Informuje správa agentúry AP a AFP a televízia Sky News.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (12)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Russian Presidential Press Service via AP)

13:32 Ukrajinci prekročili Dneper. Vyháňajú Rusov z ľavého brehu.

 

VIDEO: Ukrajinci překročili Dněpr. Vytvořili předmostí a vyhánějí Rusy z levého břehu. #Dnepr #predmosti Více: https://echo24.cz/a/HkxKS/zpravy-svet-valka-na-ukrajine-rusko-antonovsky-most

Posted by Echo24.cz on Tuesday, June 27, 2023

13:30 Putin sa prihovorí bezpečnostným zložkám v Kremli.

13:00 Európska únia umiestňuje na Ukrajinu 500 generátorov na výrobu elektrickej energie, ktoré odoslala zo svojich zásob systému rescEU v Poľsku. Na utorňajší oznam Európskej komisie (EK) upozornil spravodajca.

12:30 Ruská armáda sa v utorok pripravuje na prevzatie vojenského vybavenie od žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorá sa počas víkendu vzbúrila proti ruskému vojenskému vedeniu, informuje agentúra AFP. "Prebiehajú prípravy na prevoz ťažkej vojenskej techniky od jednotiek súkromnej vojenskej Wagnerovej skupiny k jednotkám ruskej armády," uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

12:15 Rusko popravilo 77 civilistov, ktorí boli svojvoľne zadržiavaní na Ukrajine, informuje agentúra AFP, ktorá sa odvolala na utorkovú správu Organizácie Spojených národov (OSN).

12:00 Česko od januára do mája tohto roka poskytlo Ukrajine 24 tankov, 76 bojových vozidiel pechoty, 16 špeciálnych vozidiel protivzdušnej obrany, 645 protitankových riadených striel, tisíce nábojov a ďalší vojenský materiál. V utorok to na bilančnej tlačovej konferencii na českom ministerstve obrany uviedol premiér Petr Fiala, informuje spravodajkyňa v Prahe.

Petr Fiala na summite v Bruseli
Zobraziť galériu (12)
Petr Fiala na summite v Bruseli  (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys)

11:50 Bolo bolestivé sledovať počas víkendu vývoj udalostí v Rusku, vyhlásil v utorok bieloruský líder Alexandr Lukašenko. Zároveň oznámil, že počas krízy v Rusku uviedol bieloruské vojská do "bojovej pripravenosti", informuje správa agentúry AFP a denníka The Guardian. "Nebudem to skrývať. Bolo bolestivé sledovať udalosti, ku ktorým prišlo na juhu Ruska, a to nielen pre mňa. Mnohí naši občania si ich vzali k srdcu, pretože vlasť je jedna," uviedol Lukašenko.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Zobraziť galériu (12)
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko  (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

11:20 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v utorok oznámila, že sťahuje obvinenia voči bojovníkom ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny z organizovania ozbrojenej vzbury, informuje agentúra AFP.

"Trestné stíhanie začaté v spojitosti s ozbrojeným povstaním súkromnej vojenskej Wagnerovej skupiny bolo uzavreté," uviedla FSB vo vyhlásení, ktoré sprostredkovali ruské médiá. FSB rozhodnutie odôvodnila tým, že účastníci ozbrojenej vzbury upustili od konania, ktoré bolo priamo namierené na spáchanie trestného činu.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

10:45 Ruská Wagnerova súkromná vojenská spoločnosť odovzdá svoju ťažkú armádnu techniku jednotkám ruskej armády, uviedlo dnes podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany. Oznámenie prišlo po tom, ako wagnerovci počas víkendu podnikli ťaženie na Moskvu na protest proti armádnemu veleniu, ale nakoniec sa s Kremľom vďaka sprostredkovaniu bieloruského lídra Alexandra Lukašenka dohodli na ukončení pochodu.

10:00 Bývalý žoldnier Wagner Vladimir Lerner je súdený v Tatarstane za obchodovanie s drogami. Za podobné činy bol už sedemkrát súdený.

9:25 V okrese Kirov na Kryme boli poškodené železničné trate, uvádza Gauleiter Aksenov.

9:00Obchodné lietadlo Jevgenija Prigožina dnes ráno pristálo na vojenskom letisku "Machulischy" blízko Minsku, informovala monitorovacia skupina "Belaruski Hayun".

8:30 Takto vyzerá nábrežie Khersonu po zaplavení vodou.

8:15 Ruský prezident Vladimir Putin vzdal hold pilotom zabitým počas víkendu v boji proti ozbrojenej vzbure. Šéf Kremľa tak prvýkrát potvrdil, že počas pochodu žoldnierskej Wagnerovej skupiny prišlo Rusko o vojakov, informuje utorkovś správs agentúry Reuters.

8:00  Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že nad Baltským morom cvičia jeho taktické stíhačky s cieľom otestovať pripravenosť na plnenie bojových operácií a operácií špeciálnych úloh. informuje agentúra Reuters. "Posádky Su-27 (stíhačiek) Baltskej flotily strieľali zo vzdušných zbraní na riadené strely a zosmiešňovali nepriateľské lietadlá," uviedlo ministerstvo na sociálnej sieti Telegram.

7:30 Peskov pre The Bell povedal, že jeho citát o Putinovej osudovej adrese je falošný. Tento citát šírilo niekoľko ruských propagandistov.

7:00 Objavili sa zábery z bombardovania diaľnice pri Voroneži počas presunu konvoja Wagner PMC smerom k Moskve.

6:30 Putin sa stetol s bezpečnostnými predstaviteľmi.

6:12 Americkí diplomati boli v čase vzbury žoldnierov Wagnerovej skupiny v kontakte so svojimi ruskými kolegami, aby prediskutovali bezpečnostné obavy súvisiace so situáciou v Rusku. V pondelok to uviedol Biely dom, informuje správa agentúry AFP. 

"Nestabilita v Rusku je niečo, čo berieme vážne a samozrejme sme mali počas víkendu veľa otázok," odpovedal hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby na otázku o nepokojoch v Rusku, ktoré disponuje jadrovým arzenálom.

6:00 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok osobne poďakoval lídrom ruských bezpečnostných zložiek za ich prácu počas vzbury žoldnierov Wagnerovej skupiny. Na stretnutí bol prítomný aj ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý bol jedným z hlavných terčov vzbury vagnerovcov, informuje agentúra AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (12)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/AP/Sputnik, Kremlin/Mikhail Klimentyev)

Zabránenie krviprelievaniu

Putin vo svojom prejave uviedol, že počas víkendovej vzbury vydal rozkaz, aby sa "zabránilo krviprelievaniu". "Od samého začiatku, na môj priamy pokyn, boli podniknuté kroky, aby sme sa vyhli veľkému krviprelievaniu," povedal prezident podľa ruskej agentúry TASS. Dodal, že vzbura "bola odsúdená na neúspech" a že z tejto revolty vzišla krajina "zjednotená".

"Organizátori vzbury to pochopili," povedal Putin bez toho, že by spomenul Prigožina. "Akékoľvek vydieranie či spôsob, ako vniesť do Ruska zmätok, je odsúdených na neúspech," dodal. Ako prezident tiež vyhlásil, väčšina wagnerovcov a ich veliteľov sú vlastenci. Dodal, že dodrží svoj sľub a umožní bojovníkom Wagnerovej skupiny presídliť do Bieloruska, ak budú chcieť. Môžu však podľa neho vstúpiť aj do armády.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov následne informoval, že sa Putin stretol s vedením ruských bezpečnostných zložiek, vrátane ministra obrany Sergeja Šojgua. Medzi účastníkmi stretnutia bol aj generálny prokurátor Igor Krasnov, šéf ruskej tajnej služby FSB Alexander Bortnikov či veliteľ ruskej národnej gardy Viktor Zolotov.

"Zhromaždil som vás, aby som vám poďakoval za prácu, ktorú ste odviedli v posledných dňoch, a aby sme prediskutovali situáciu," povedal Putin v úvode stretnutia, na ktorom sa naopak nezúčastnil náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov.

Ukrajinská armáda pokročila na fronte vo všetkých smeroch

Ukrajinská protiofenzíva zameraná na oslobodenie Ruskom okupovaného územia úspešne pokračuje. V pondelok to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje správa agentúry DPA.

"Dnes (v pondelok) naši bojovníci pokročili vo všetkých smeroch, je to šťastný deň," povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videoodkaze natočenom vo vlaku po tom, ako navštívil vojakov na východe a juhu krajiny. "Poprial som chlapcom viac takýchto dní," dodal.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (12)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

Ukrajinský prezident sa stretol s vojakmi, ktorí sa podieľali na bojoch o mesto Bachmut v Doneckej oblasti, i s jednotkami v Záporožskej oblasti. Počas oficiálnej časti návštevy odovzdal vyznamenania viacerým vojakom, pričom dvaja z nich dostali najvyššie štátne vyznamenanie pre príslušníkov armády – rad Zlatej hviezdy. 

Vypočul si aj hlásenie o situácii na bojiskách od veliteľa pozemných síl Olexandra Syrského. Zelenskyj skonštatoval, že išlo o rušný deň plný emócií. Kyjev v pondelok oznámil, že ukrajinským silám sa podarilo oslobodiť ďalšiu obec, ktorú okupovali ruské sily. "Všetka naša pôda bude oslobodená – úplne všetka," dodal ukrajinský prezident.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVojna na UkrajineWagnerovciVlodymyr Zelenksyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu