Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoosemdesiaty šiesty (22. júna 2023)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (6)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Yves Herman/Pool via AP)

KYJEV - Ukrajinská protiofenzíva je zatiaľ pomalá, Kyjev má ale ešte veľa és v rukáve, píše v analýze americká stanica CNN. Ak budú ukrajinské sily pokračovať v územných ziskoch na juhovýchode, mohli by sa dostať ku trati vedúcej na kľúčový Mariupol, okupovaný ruskými silami. Mohli by sa tiež pokúsiť prelomiť pozemnú spojnicu Ruska s polostrovom Krym a počas zimných mesiacov polostrov obliehať.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 483

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 483 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:11 Katastrofa Kakhovka doteraz spôsobila škody za viac ako 1,5 miliardy dolárov. Zrútenie priehrady Kakhovka už podľa ministra ochrany životného prostredia a prírodných zdrojov Ruslana Striletsa spôsobilo Ukrajine škody za viac ako 1,5 miliardy dolárov.

20:48 Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) vyzvalo vo štvrtok Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby zakázal účasť ruských a bieloruských športovcov na parížskych olympijských hrách (OH) a paralympijských hrách, kým bude ruská útočná vojna voči Ukrajine pokračovať. Informuje o tom spravodajca TASR.

19:26 Organizácia Spojených národov zaradila ozbrojené sily Ruska a pridružené skupiny bojovníkov na celosvetový zoznam zločincov, nazvaný "zoznam hanby". Dôvodom je, že porušovali práva detí počas vojny na Ukrajine – podľa výročnej správy OSN za rok 2022 ich zabíjali a robili si z nich ľudské štíty. Vo štvrtok o tom informovali tlačové agentúry Reuters a AFP a následne portál britskej televízie Sky New.

19:14 Zahraniční darcovia vo štvrtok prisľúbili Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc vo výške 60 miliárd eur. Na záver dvojdňovej konferencie v Londýne venovanej obnove vojnou zničenej Ukrajiny to oznámil britský minister zahraničných vecí James Cleverly. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18:00 Ukrajina dosiahla v uplynulých mesiacoch pokrok pri plnení kritérií Európskej únie pre oficiálne otvorenie prístupových rozhovorov. Uviedol to vo štvrtok komisár EÚ pre politiku susedstva a rozšírenie Olivér Várhelyi, informuje TASR podľa agentúry DPA. Kyjev požiadal o členstvo v EÚ niekoľko dní po tom, ako Rusko vo februári 2022 spustilo vojenskú inváziu na Ukrajinu. V súčasnosti napriek vojne pracuje na reformách a dúfa, že rokovania začne do konca tohto roka.

17:34 Ruský minister obrany uviedol, že „záložná armáda“ bude vytvorená do júla. Sergej Šojgu sa zaviazal dokončiť formovanie vojenských záloh ako súčasť samostatnej armády do konca júna a dokončiť armádny zbor „v najbližšej budúcnosti“, ako citovala ruská štátna tlačová agentúra.

16:30 Nové zábery zo zničeného a zdevastovaného Bachmutu.

16:18 Traja ľudia zahynuli vo štvrtok nadránom pri výbuchu vo výškovom bytovom dome v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, oznámil starosta Vitalij Kličko. Správu priniesol portál britskej televízie Sky News.

15:47 Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyjadrilo 80 percent utečencov z Ukrajiny v Európe ochotu vrátiť sa domov, informoval vo štvrtok Medzinárodný záchranný výbor (IRC). Správu priniesol aj portál britského denníka The Guardian.

14:55 Maďarská vláda vyzvala Ukrajinu, aby prestala obmedzovať práva maďarskej menšiny žijúcej na jej území. Oznámil to vo štvrtok predstaviteľ maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer na tlačovej konferencii. TASR správu prebrala z agentúry MTI.

14:51 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ vo štvrtok upozornil, že ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám si vyžiada istý čas. O jej úspechu sa však vyjadril optimisticky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Kyjev v júni spustil protiofenzívu s cieľom získať naspäť územia okupované Ruskom. "Budeme uskutočňovať veľmi múdre ofenzívne operácie. Z tohto dôvodu to (protiofenzíva) zaberie istý čas," uviedol Šmyhaľ v Londýne, kde sa zúčastňuje na medzinárodnej konferencii na obnovu Ukrajiny.

14:31 Prezident Volodymyr Zelenskyj 22. júna oznámil, že podpísal zákon o zákaze dovozu a distribúcie kníh z Ruska a Bieloruska, ktorý minulý rok prijal parlament.

13:40 Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok vyzval lídrov Severoatlantickej aliancie (NATO), aby sa na júlovom summite v litovskom Vilniuse zamerali na posilnenie bojaschopnosti armády Ukrajiny v čase jej prebiehajúcej protiofenzívy. Informujú agentúry AFP a DPA.

13:35 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi plánuje tento piatok odcestovať do Ruska, kde bude rokovať o ukrajinskej jadrovej elektrárni v Záporoží, ktorá je v súčasnosti okupovaná jednotkami ruskej armády. Informuje agentúra DPA.

13:00 Objavilo sa video, ktoré pravdepodobne ukazuje moment útoku na most Chersonskej oblasti.

12:10 Ukrajinský prezident vo videu uviedol, že Rusko zvažuje scenár teroristického útoku v jadrovej elektrárni Záporožie.

12:05 Ruské sily odpálili v noci štyri bezpilotné lietadlá kamikadze, tri riadené strely Kh-22 a tri vzdušné balistické strely Kh-47M2 Kinžal, informovalo letectvo.

11:20 Ukrajina na svoju obranu pred ruskou inváziou potrebuje istotu udržateľnej podpory vrátane dodávok moderných zbraní, jej rýchly vstup do Severoatlantickej aliancie ešte pred skončením vojny ale nie je možný. V prejave k nemeckým poslancom to dnes vyhlásil spolkový kancelár Olaf Scholz.

10:40 Ukrajinské jednotky dosiahli pri svojej protiofenzíve čiastkové úspechy a upevňujú dosiahnuté pozície na úsekoch frontu Rivnopil-Staromajorske v Doneckej oblasti a Bilohorivka-Dibrova na rozmedzí Luhanskej a Doneckej oblasti, uviedol dnes ukrajinský generálny štáb. Obe oblasti ležia v Donbase na východe Ukrajiny.

10:18 Svetová banka oznámila ďalšiu pomoc Ukrajine vo výške 1,75 miliardy dolárov. Prostriedky pôjdu na zdravotnú starostlivosť, školstvo, dôchodky, programy sociálnej pomoci, ale aj na platy zamestnancov poskytujúcich základné štátne služby.

9:10 Koalícia západných krajín zvažuje o Rumunsku ako o možnom miesto pre výcvik stíhačiek F-16 pre ukrajinských pilotov, uviedli pre Politico traja anonymní západní predstavitelia.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinUkrajinaKyjevKrymVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu