Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Napätie na Taiwane by sa dalo krájať: Pri pobreží krajiny sa objavili ruské lode

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEJ - Taiwanské ministerstvo národnej obrany v uviedlo, že v utorok boli spozorované dve ruské fregaty plaviace sa pri východnom pobreží Taiwanu. TASR správu prevzala v stredu z agentúry AFP.

Ruské lode boli podľa ministerstva spozorované v utorok o 23.00 h miestneho času (17.00 h SELČ). Taiwanská armáda ich pohyb sledovala, vyslala lietadlo, lode a aktivovala raketové systémy umiestnené na pobreží. Vzdialenosť lodí od pobrežia taiwanský rezort obrany nešpecifikoval. Taiwan často v blízkosti svojich vôd hlási prítomnosť čínskych plavidiel. Peking tento ostrov považuje za súčasť svojho územia a vyhlasuje, že je pripravený zabrať ho aj s použitím sily. Prítomnosť ruských lodí v tejto oblasti však nie je bežná.

Náčelník Generálneho štábu Zmeko: Vojna na Ukrajine nie je jediná hrozba (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

Taiwan zaviedol voči Rusku sankcie

Ruská štátna tlačová agentúra Interfax v utorok informovala, že skupina lodí tichooceánskej flotily sa vstúpila do južnej časti Filipínskeho mora po tom, ako sa preplavila cez Juhočínske more. Filipínske more sa nachádza na východnom pobreží Taiwanu a Juhočínske more tento ostrov obmýva z jeho západnej strany. Taiwan v reakcii na inváziu na Ukrajine zaviedol voči Rusku sankcie, ktoré sa vzťahujú na vývoz počítačových technológií a strojových zariadení.

Viac o téme: LodeRuskoTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu