Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bojovali za svoju vlasť, teraz sa postavili pred súd: TAKTO vyzerajú zúbožení Ukrajinci po roku v ruskom zajatí

Ukrajinskí vojaci z Azovského pluku sa postavili pred ruský súd v Rostove. Zobraziť galériu (2)
Ukrajinskí vojaci z Azovského pluku sa postavili pred ruský súd v Rostove. (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA – V južnej časti Ruskej federácie sa postavilo pred súd viac ako 20 vojakov ukrajinskej armády. Jednotka patrila pod pluk Azov, ktorý bránil mesto Mariupol. Ten sa napokon Rusom podarilo obsadiť a ukrajinskí vojaci skončili v zajatí. Boli medzi nimi aj ženy. Tento týždeň sa postavili pred ruský súd.

archívne video

Prezidenti na Samite B9 sa zhodli na potrebe naďalej podporovať a pomáhať Ukrajine (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Počas bojov o prístavné mesto Mariupol bolo zajatých viac ako 20 členov ukrajinskej armády. Stalo sa tak v máji 2022. Po viac ako roku v zajatí sa tento týždeň postavili pred ruský súd, informuje Al Jazeera. Vojaci boli členmi elitného pluku Azov, ktorý dlhé mesiace bojoval proti ruským silám v Mariupole pri Azovskom mori.  

Boje boli kruté. Celé mesto sa zmenilo na ruiny. Ukrajinci sa napokon ukryli v miestnej oceliarni, no ani to ich nezachránilo. Po troch mesiacoch bojov sa napokon vzdali. V stredu 14. júna sa postavili pred súd v Rostove na južnom toku rieky Don. V auguste 2022 označil ruský najvyšší súd pluk Azov za teroristickú skupinu. Ide pritom o bývalý dobrovoľnícky prápor s krajne pravicovými koreňmi, ktorý sa stal počas invázie súčasťou ukrajinskej armády. 

Na súde za sklom  

Rozhodnutie ruského súdu umožňuje zajatcom uložiť dlhoročné tresty odňatia slobody. Ruské súdy ich okrem terorizmu obvinili aj zo šírenia neonacizmu, ideológie bielej rasy a z účasti na akcii s cieľom zvrhnúť Ruskom podporované orgány v Doneckej oblasti. Z celkového počtu 22 obžalovaných, boli obvinené aj tri ženy. Na fotografiách zo súdu v Rostove vyzerali všetci zajatci bledí a schudnutí, muži mali oholené hlavy. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na 15 rokov až doživotie.

Ochrana zajatcov 

Situácia zo súdu v Rostove upozornila na zaobchádzanie so zajatcami. Červený kríž preto v stredu uviedol, že navštívil 1 500 vojnových zajatcov na oboch stranách konfliktu. Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) vyhlásil, že takéto kontroly sú nevyhnutné v prípadoch zadržiavania, odovzdávania informácií medzi väzňami a ich blízkymi a poskytovania hygienických a iných osobných potrieb. 

MVČK a jeho partneri doteraz odovzdali približne 2 500 listov medzi vojnovými zajatcami a ich rodinami a približne 5 500 rodinám poskytli informácie o osude ich blízkych v tomto konflikte. "Umožnili sme spojenie medzi vojnovými zajatcami a ich rodinami. Aj keď ide len o listovú korešpondenciu pozitívny dopad je nevyčísliteľný," povedala Ariane Bauerová, regionálna riaditeľka MVČK pre Európu a Strednú Áziu. 

Odsúdené aj kuchárky 

K súdu v Rostove sa vyjadril aj Anton Geraschenko, poradca ukrajinského ministra vnútra. "Z 22 zajatcov bolo osem kuchárok. Je veľmi smutné, keď vidím našich obyvateľov v tak zúboženom stave. To, čo prežili za posledný rok je nepredstaviteľné," vyjadril sa na Twitteri.

 

Viac o téme: ZajatieSúd RuskoMariupolRostovVojna na UkrajineAzovský pluk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu