Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Írsko sa zahráva s ohňom, keď otvára tému vojenskej neutrality

Michael Higgins
Michael Higgins (Zdroj: SITA)

DUBLIN - Írsky prezident Michael Higgins pokarhal vládu svojej krajiny za začatie diskusie o dlhodobej vojenskej neutralite Írska a možnosti jeho vstupu do NATO. Varoval, že ministri sa "zahrávajú s ohňom", informuje denník The Guardian.

Higgins obvinil vládu z nebezpečného "odklonu" od základného kameňa írskej zahraničnej politiky a povedal, že kabinet riskuje "pochovanie" Írska v agendách iných národov. Vyjadrenie prezidenta odznelo v nedeľňajšom rozhovore pre noviny Business Post a poukazuje na vládou sponzorované fórum o medzinárodnej bezpečnosti, kde sa bude diskutovať o neutralite Írska. Vyvoláva to tiež otázky o úlohe írskeho prezidenta, ktorý zastáva prevažne ceremoniálnu funkciu.

Otázky na bezpečnostné opatrenia krajiny        

Príchod ukrajinských utečencov, nájazdy ruských lodí, ktoré sú podozrivé z mapovania podmorských káblov, ako aj útok podozrivých ruských gangov na írske zdravotníctvo v roku 2021 vyvolali otázky o bezpečnostných opatreniach tejto ostrovnej krajiny.Hoci sa Írsko pridalo k mierovým misiám OSN, vyhýba sa vojenským alianciám a v porovnaní s inými krajinami len málo investovalo do obrany. Kritici mu vyčítajú, že šetrí peniaze a nárokuje si morálne výhody, ukrývajúc sa pod dáždnikom NATO.

Neutratlity sa nevzdajú

Podpredseda írskej vlády Micheál Martin uviedol, že vláda nemá v úmysle vzdať sa vojenskej neutrality, ale že fórum preskúma vývoj bezpečnostných potrieb. Strach z ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine viedli dovtedy neutrálne Fínsko k členstvu v NATO, ktorým sa stalo v apríli. Susedné Švédsko tiež upustilo od desaťročia trvajúcej neangažovanosti, ale jeho vstup do NATO zatiaľ neschválili Turecko a Maďarsko.

Viac o téme: NATOÍrskoMichael HigginsVojenská neutralita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu