Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Severná Kórea o najzávažnejšom neúspechu krajiny: Pokus chcú opakovať

(Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL — Severná Kórea považuje neúspešný pokus o vypustenie vojenského špionážneho satelitu z 31. mája za "najzávažnejší" neúspech v prvej polovici tohto roka. Toto hodnotenie zaznelo na trojdňovom plenárnom zasadnutí 8. ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany pracujúcich, na ktorom sa zúčastnil aj vodca Kim Čong-un a skončilo sa v nedeľu. V pondelok to oznámili severokórejské médiá.

Raketa nesúca vojenskú družicu sa krátko po štarte zrútila do Žltého mora. Oficiálnou príčinou tohto neúspechu bolo „abnormálne“ zapnutie motora druhého stupňa rakety. Podľa štátnej tlačovej agentúry KCNA patrí toto zlyhanie medzi „neúspechy, ktoré nemožno prehliadnuť“. KCNA uviedla, že osoby, ktoré zodpovedali za vypustenie družice, boli „ostro“ kritizované a bol vydaný príkaz dôkladne analyzovať príčinu tohto zlyhania, aby sa zlepšili špionážne schopnosti armády KĽDR.

Čoskoro sa krajina pokúsi o ďalší pokus

Pchjongjang avizoval, že čoskoro vypustí ďalšiu takúto družicu, ktorá sa už tentoraz dostane na správnu obežnú dráhu. Takýto krok však porušuje viaceré rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN zakazujúce akýkoľvek štart s použitím technológie balistických rakiet. Počas trojdňového rokovania ústredný výbor tiež konštatoval, že „komplikovaná a vážna situácia na Kórejskom polostrove, ktorá sa vymyká spod kontroly, si vyžaduje, aby KĽDR neustále obnovovala svoj vojenský potenciál a rýchlejšie napredovala smerom k posilneniu svojej sebaobrany“. Na stretnutí sa diskutovalo aj o zabezpečení sebestačnosti v zásobovaní potravinami zvýšením poľnohospodárskej produkcie a splnením tohtoročného cieľa produkcie obilia.

Viac o téme: VypustenieNeúspechŠpionážny satelitSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu