Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Minister zahraničných vecí takisto sleduje situáciu v Rusku: Nevníma riziko pre Slovensko

Miroslav Wlachovský
Miroslav Wlachovský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko pozorne sleduje a vyhodnocuje situáciu v Ruskej federácii. Rezort slovenskej diplomacie je v nepretržitom kontakte s príslušnými inštitúciami na Slovensku aj s partnermi a spojencami v zahraničí. Občanov o tom ubezpečuje minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MVZVEZ) SR.

"Na základe doterajších informácií a hodnotení nateraz nevnímame zvýšené riziko pre bezpečnosť Slovenskej republiky," uviedol minister. MZVEZ vyzvalo slovenských občanov, aby necestovali za súčasnej situácie do Ruska. Ak sa občania nachádzajú na území Ruskej federácie, majú sa vyhýbať zhromaždeniam väčšieho počtu ľudí a v prípade potreby kontaktovať Zastupiteľský úrad SR v Moskve alebo Generálny konzulát SR v Petrohrade. 

Archívne video: Slovensko30: Historička Blehová: Zahraničie bolo pripravené na prijatie Slovenska ako politického subjektu

Slovensko30: Historička Blehová: Zahraničie bolo pripravené na prijatie Slovenska ako politického subjektu (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Wlachovský zdôraznil, že súčasné udalosti podčiarkujú nezmyselnosť vojenskej agresie Ruska a jeho autoritárskeho režimu proti Ukrajine a jej občanom. "Nezodpovedná, agresívna a cynická politika Kremľa založená na klamlivých a nenávistných tvrdeniach má, žiaľ, za následok desaťtisíce obetí a dnes je aj dôvodom aktuálneho vývoja v Ruskej federácii," vyhlásil s tým, že takáto politika prináša nestabilitu a rozvrat.

Slovensko od začiatku konfliktu poukazuje predovšetkým na civilné obete na Ukrajine

Slovenská republika dlhodobo poukazuje na ničivé dôsledky ruskej agresie. "Od začiatku poukazujeme predovšetkým na civilné obete na Ukrajine, mučených obyvateľov na okupovaných územiach Ukrajiny či násilne deportované deti z Ukrajiny a státisíce utečencov," dodal minister.

Súkromná žoldnierska Wagnerova skupina sa pokúša o vzburu proti veleniu ruskej armády. V sobotu ráno vyhlásil jej šéf Jevgenij Prigožin, že wagnerovci obsadili veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom. Ruský prezident Vladimir Putin v sobotnom televíznom prejave uviedol, že vysoké "ambície" niektorých jednotlivcov viedli k "vlastizrade". Konanie vzbúrencov označil za "zradu".

Viac o téme: SituáciaMinister zahraničných vecíRizikoNehrozíRuskoWagnerova skupinaMiroslav WlachovskýMVZVEZ SRSledovanie situácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu