Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vybičované vášne v Brne: Veľký pochod za mŕtveho Róma! Nechýbala spoločná modlitba

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA (AP Photo/Czarek Sokolowski))

BRNO - Asi tisíc ľudí prišlo dnes popoludní podľa odhadu polície na priestranstvo pred Janáčkovo divadlo v Brne, kde zaspomínali na mŕtveho Roma. Pieta sa niesla v duchu protivládnej demonštrácie, hoci malo ísť o pokojné stretnutie a plánovaná demonštrácia bola zrušená, zistila na mieste spravodajkyňa ČTK. Mladý muž zomrel po tom, čo ho minulú sobotu pred prehliadkou ohňostrojov na festivale Ignis Brunensis pri Brnenskej priehrade pobodal tridsaťsedemročný cudzinec. Podľa nepotvrdených informácií to bol Ukrajinec, čo u časti Rómov vyvolalo protiukrajinské reakcie a komunitu rozdelilo. Pietu vyjadrili na spoločnom stretnutí Ukrajincov a Rómov aj ľudia v Prahe na Staromestskom námestí.

V Brne sa zišli väčšinou Rómovia. Pietny akt organizovala iniciatíva Brno tím. Jej riaditeľ Jozef Daniel odmietol princíp kolektívnej viny a niekoľkokrát zdôraznil, že zhromaždenie má byť pokojným zaspomínaním a uctením pamiatky mŕtveho, nie demonštráciou, ktorú jej organizátorka zrušila. "Čo sa stalo, urobil jednotlivec, nesmieme odsudzovať celú komunitu. Ako nás oni odsudzujú, to robiť nebudeme," vyhlásil smerom k davu Daniel.

Archívne video: Protesty v Bruseli proti lacným dovozom z Ukrajiny podporili i slovenskí farmári

Protesty v Bruseli proti lacným dovozom z Ukrajiny podporili i slovenskí farmári (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Napriek jeho apelu časť prítomných dávala najavo nesúhlasné emócie. "My ich tu nechceme," skandoval dav na konto Ukrajincov, ktorí do Česka utiekli pred ruskou inváziou. "Treba upozorniť na proces prijímania ľudí z cudziny a sprísniť zákony," poznamenal účastník piety Ronaldo Lučanský. Nesúhlas s prístupom vlády Petra Fialu (ODS) k ukrajinským utečencom bol značný. V jednej chvíli sa začalo ozývať aj to, že by vláda mala podať demisiu. Účastníci kritizovali, že na zhromaždenie neprišiel nikto z predstaviteľov mesta. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) napísala ČTK, že ju nikto z organizátorov nekontaktoval.

Akciu zakončila spoločná modlitba

Popri rómskej komunite sa pred divadlom zišli aj ľudia, ktorí situáciu využívali na šírenie xenofóbnej nálady. To sa niektorým Rómom nepáčilo a vznikali spory. "Nešírte dezinformácie, toto má byť pokojná pieta, nie politická demonštrácia," upokojoval situáciu rómsky aktivista Nick Budai. Žiadne nepokoje ale nevznikli a policajti, ktorí zhromaždenie strážili, nemuseli zakročiť. Akciu asi po hodine a pol zakončila spoločná modlitba a česká a rómska hymna.

Minister vnútra Vít Rakúšan (STAN) ocenil, že sa zhromaždenie obišlo bez problémov. "Chápem rozhorčenie Rómov nad smrťou jedného z nich. Môžete si byť istí, že polícia ju profesionálne prešetrí. Ďakujem všetkým, ktorí sa nenechali strhnúť k neznášanlivosti voči Ukrajincom ako celku. Veď s paušalizáciou a negatívnymi stereotypmi majú sami Rómovia smutnú skúsenosť," napísal na Twitteri.

V Prahe sa popoludní na spoločnom happeningu zišlo okolo štyridsiatky ľudí. Všetko bolo podľa spravodajcu ČTK pokojné. Obe komunity sa spolu vyfotografovali a ich zástupcovia prečítali vyhlásenie. Predseda Československej rómskej únie Karel Karika povedal, že Rómovia sa spolu s Ukrajincami chcú vymedziť proti násiliu a xenofóbii. Podotkol, že medzi rómskou a ukrajinskou komunitou to vrie od začiatku utečeneckej krízy. Upozornil ale, že určite nejde o všetkých Rómov. "Týka sa to okrajovej časti našej menšiny, ktorí to veľmi nechápu," povedal. Jeho organizácia sa podľa neho snaží situáciu vysvetľovať na sociálnych sieťach. Podľa tajomníka Ukrajinskej iniciatívy v Česku Bohdana Rajčinca sa spolupráca oboch komunít môže posunúť ďalej, je medzi nimi mnoho prípadov, keď vzťahy sú dobré, povedal. Nemyslí si, že incident z Brna by spoluprácu mal nejako ovplyvniť.

Rómske osobnosti a organizácie opakovane pripomínajú, že nemožno odsudzovať celú menšinu za čin jedného človeka. Vládna splnomocnenkyňa pre záležitosti rómskej menšiny Lucie Fuková už skôr povedala, že má dôveru vo vyšetrovaní policajtov. Aj napriek tomu na dnešnom zhromaždení v Brne zaznievali prejavy, ktoré ich prácu spochybnili. Polícia podozrivého na mieste zadržala, v utorok ho súd poslal do väzby.

Viac o téme: PochodBrnoRóm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu