Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň štyristosedemdesiaty piaty (11. júna 2023)

Cherson zničený Kachovskou priehradou Zobraziť galériu (5)
Cherson zničený Kachovskou priehradou (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Ukrajinské sily začínajú protiofenzívu na viacerých frontoch. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu vyzval iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, aby "okamžite ukončil" podporu, ktorú Irán poskytuje ruskej armáde počas jej invázie na Ukrajinu. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 472

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 472 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:57 Ruské sily ohlásili karanténu mestu Hola Prystan v Chersonskej oblasti, ktoré trpí silnými záplavami po tom, čo Rusko zničilo priehradu Kachovka, informovali miestne médiá 11. júna.

21:35 „Ruský dobrovoľnícky zbor“ oznámil, že odovzdal Rusku vojakov zajatých v dedine Novaja Tavolžanka v regióne Belgorod.

21:20 Traja ľudia zahynuli a desať utrpelo zranenia, keď ruské sily v nedeľu ostreľovali záchranný čln evakuujúci civilistov zo zaplavených oblastí v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na regionálne úrady.

21:00 Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili obec Neskuchne (Donecká oblasť), uviedli vojaci 7. samostatného práporu „Arey“.

20:30 Ruská pravoslávna cirkev označila pacifizmus za nezlučiteľný s pravoslávnym učením.

20:00 Vojenský hovorca Valerij Šeršen pre Ukrajinskú Pravdu 11. júna povedal, že Rusko vyhodilo do vzduchu priehradu na rieke Mokri Jaly v Doneckej oblasti a zaplavilo oba brehy.

19:30 Podľa dôstojníka AFU Anatolija Stefana partizáni vyhodili do vzduchu železničný most v okupovanej Jakimivke v Záporožskom regióne. Okupanti využívali tento most na príjem zásob z Krymu.

19:00 Ukrajinské sily oslobodili obec Blahodatne nachádzajúcu sa v Doneckej oblasti, časť ktorej okupuje Rusko. V nedeľu zverejnili video zachytávajúce  vztýčenie ukrajinskej vlajky na polorozpadnutej budove. Zajali aj niekoľko ruských vojakov a príslušníkov proruských jednotiek, informovali agentúry DPA a AFP.

18:52 Zábery z miesta ostreľovania civilistov počas evakuácie z Khersonského regiónu.

18:30 V dôsledku výmeny zajatcov sa na Ukrajinu vrátilo 95 vojakov.

17:50 Pri ruskom útoku na Odesu zahynula rodina.

17:25 Šéf Kancelárie prezidenta Ukrajiny Jermak uviedol, že okupanti pri pokuse o evakuáciu zaútočili na civilistov v Chersonskej oblasti do chrbta.

16:50 Celková zaplavená oblasť v Chersonskej oblasti po katastrofe priehrady Kakhovka sa zmenšila takmer o polovicu a zmenšila sa zo 139 na 77,8 kilometrov štvorcových, informoval 11. júna regionálny guvernér Oleksandr Prokudin.

16:25 Ukrajinský pohraničník sa po dlhých mesiacoch zajatia stretol so svojím služobným psom.

16:00 Terorista Girkin označil Prigožinove kroky za "vojenskú rebéliu".

15:35 Kachovskú priehradu odpálili ruské jednotky, aby zabránili ukrajinským vojakom v postupe v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti, uviedla v nedeľu námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, informuje správa denníka The Guardian. Ukrajina obvinila ruské sily z odpálenia priehrady zvnútra vodnej elektrárne, ktorá sa na nej nachádza. Oblasť okupuje Rusko od prvých týždňov vojenskej invázie na susednú Ukrajinu, ktorá sa začala vo februári 2022.

15:00 Ukrajina uvalila sankcie na sudcov ruského ústavného súdu. Prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal 11. júna dekrét o uvalení sankcií na 178 ruských občanov vrátane sudcov Ústavného súdu na päť rokov.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

14:30 Zbierka humanitárnej pomoci pre ľudí postihnutých povodňou v regióne Kherson sa uskutočnila vo Varšave.

14:00 Ukrajinská armáda hlási oslobodzovanie dediny Blahodatne v Doneckej oblasti.

13:53 Pátranie po 29 nezvestných osobách v dôsledku zničenia Kachovskej priehrady na rieke Dneper v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny pokračuje, uviedlo v nedeľu ukrajinské ministerstvo vnútra. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

13:50 Prigožin sa opäť búri proti Šojguovi. Povedal, že Wagnerová skupina nebude podriadená ruskému ministerstvu obrany. "Tie rozkazy a nariadenia, ktoré tvorí Šojgu, sa vzťahujú na zamestnancov ministerstva obrany a armády. Wagnerová skupina nebude so Šojguom podpisovať žiadne zmluvy. Wagnerová skupina je organicky začlenené do celkového systému, Wagnerová skupina sa dohodne s generálmi na pravici a ľavici a s veliteľmi jednotiek. Čo sa môže stať po tomto rozkaze - zbrane a muníciu nám nedajú - s tým si poradíme, ako sa hovorí, keď zahromží, prídu a všetko prinesú," povedal veliteľ žoldnierov.

13:45 Ruský minister obrany Sergej Šojgu udelil v nedeľu najvyššie vojenské vyznamenania príslušníkom armády, ktorí údajne zničili nepriateľské tanky a obrnené vozidlá. Zábery zo slávnostného udeľovania vyznamenaní odvysielala ruská štátna televízia, informuje denník The Guardian.

13:39 Šojgu vracia úder Prigožinovi. Všetky dobrovoľnícke formácie budú od 1. júla povinné podpísať zmluvy s ruským ministerstvom obrany. Šojguov rezort chce prevziať kontrolu nad pestrou verejnosťou zloženou zo žoldnierov, väzňov, neonacistov a inej delostreleckej potravy bojujúcej na Ukrajine. Formálne sa za "dobrovoľníkov" považuje aj Wagnerova skupina, pretože žoldnierska činnosť je v Rusku zakázaná.

13:11 Obec Blahodatne v Doneckej oblasti sa dostala pod kontrolu ozbrojených síl Ukrajiny. Objavili sa aj správy o úspechoch Ozbrojených síl Ukrajiny v týchto obciach: Lobkove, Levadnoe a Neskuchnoe.

13:10 Iránske bezpilotné lietadlá Shahed "kamikadze", ktoré vo veľkej miere využíva Rusko, je stále ťažké zostreliť, uviedol hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat v rozhovore pre Ukrajinskú pravdu.

12:21 Ukrajinské ozbrojené sily dosiahli lokálne úspechy vo svojej ofenzíve proti ruskej armáde v Záporožskej oblasti na juhu krajiny, vyplýva z hodnotenia západných expertov. TASR informuje na nedeľňajšej základe správy agentúry DPA a denníka The Guardian.

12:14 Ruskí útočníci zničili návnadu - drevenú maketu tanku - pomocou dronu Lancet. Konašenkov to už pravdepodobne zapísal do správy ministerstva obrany.

12:13 V dôsledku výbuchu vodnej elektrárne Kachovka sa začalo odsoľovanie Čierneho mora, uvádzajú environmentalisti. Vzorky odobraté v regióne Odesa zaznamenali pokles slanosti pod úroveň normy.

11:05 Pohľad na ruiny vodnej elektrárne Kachovka. Územie úrodnej Chersonskej oblasti sa môže zmeniť na púšť.

11:03 Zničenie priehrady narušilo dodávky vody na Krym. Rusko zbúralo priehradu v Chersonskej oblasti, čím "takmer určite vážne narušilo" hlavný zdroj sladkej vody na Ruskom okupovanom Kryme - Severokrymský kanál, uviedlo ministerstvo.

10:16 Ukrajina v noci zostrelila 6 ruských dronov. Podľa armády sa drony zamerali na Charkovskú a Sumskú oblasť, ktoré hraničia s Ruskom. Žiadne ďalšie podrobnosti neboli oznámené.

10:15 Orientačné odhady bojových strát Ruska k dnešnému dňu podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:43 Ruské jednotky zaútočili na obytné oblasti Chersonskej oblasti mínometmi, delostrelectvom, raketovými systémami Grad, bezpilotnými lietadlami a lietadlami; na mesto Cherson bolo vypálených 32 projektilov.

8:57 Rusko neumožnilo zástupcom OSN prístup na okupované územia, aby poskytli pomoc obetiam záplav. Uviedol to stály zástupca Ukrajiny pri OSN Sergej Kyslycja

.

8:55 Vstup Ukrajiny do NATO v súčasnosti podporuje 20 členských krajín aliancie. Uviedol to zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Ihor Žovkva.

7:28 Havária dronu v ruskej Kalužskej oblasti. Dron sa dnes zrútil skoro ráno pri obci Strelkovka v ruskej Kalužskej oblasti, informoval gubernátor oblasti Vladislav Šapša na svojej oficiálnej stránke Telegram.

6:36 Po zničení priehrady Kachovka 6. júna čelí Ruskom okupovaný Krym vážnym problémom so zásobovaním vodou, informovalo Národné centrum odporu ukrajinskej armády.

6:35 Ukrajinské sily sa 10. júna zapojili do protiofenzívnych operácií vo viacerých oblastiach frontovej línie, uviedol Inštitút pre štúdium vojny vo svojom najnovšom hodnotení. Ukrajinská aktivita bola zaznamenaná v Luhanskej oblasti pri meste Bilohorivka, ktoré sa nachádza približne 88 kilometrov severozápadne od centra Ruskom okupovaného Luhanska.

Macron vyzýva Irán, aby prestal podporovať Rusko v jeho vojne proti Ukrajine

Táto podpora zahŕňa aj dodávky útočných dronov, pripomenul vo svojom sobotňajšom vyhlásení Elyzejský palác. Podľa agentúry AFP Macron v telefonickom rozhovore s Raísím zdôraznil vážne "bezpečnostné a humanitárne dôsledky" dodávok dronov z Iránu pre Rusko "a vyzval Teherán, aby okamžite ukončil podporu, ktorú takto poskytuje ruskej agresívnej vojne proti Ukrajine." Telefonát sa uskutočnil deň po tom, ako hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby upozornil, že Rusko dostáva od Iránu materiál na výstavbu továrne na drony na svojom území. Táto továreň "by mohla byť plne funkčná začiatkom budúceho roka".

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (5)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly, Pool)

ňV súvislosti s týmto oznámením Biely dom zverejnil satelitnú snímku umiestnenia potenciálnej továrne v špeciálnej ekonomickej zóne Alabuga v Tatárskej republike, približne 900 kilometrov východne od Moskvy. "Zdá sa, že vojenské partnerstvo medzi Ruskom a Iránom sa prehlbuje," uviedol Kirby vo vyhlásení s odvolaním sa na informácie amerických tajných služieb. Podľa Spojených štátov Rusko dostalo z Iránu stovky dronov, ktoré majú útočiť na Kyjev a "terorizovať" Ukrajincov. Teherán tieto tvrdenia poprel. USA tvrdia, že drony sa vyrábajú v Iráne, prepravujú sa cez Kaspické more "a potom ich ruské sily používajú proti Ukrajine." Biely dom dodal, že vydá nové vládne odporúčanie, ktoré má pomôcť podnikom a vládam, aby sa neúmyselne nepodieľali na iránskom programe výroby bezpilotných lietadiel.

Výsledky inšpekcie podzemných krytov v Kyjeve sú sklamaním

Ukrajinské sily začínajú protiofenzívu na viacerých frontoch. Podľa britskej stanice BBC o tom v sobotu prostredníctvom aplikácie Telegram informoval ukrajinský minister strategického priemyslu Olexandr Kamyšin.Výsledky "auditu" podzemných krytov označil pritom Kamyšin za sklamanie. Kontroly nariadil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň - po tom, ako v ukrajinskom hlavnom meste zahynuli traja ľudia, ktorí sa počas ruského náletu nemohli dostať do krytu.

Kamyšin sumarizoval, že 44 percent krytov je prístupných kedykoľvek, ďalších 21 percent bolo prístupných do piatich minút a zvyčajne sa otvárali na poplach. Dodal, že komisia pripraví úplnú správu o stave krytov civilnej ochrany počas víkendu. Kyjev bol za posledný mesiac vystavený ostreľovaniu ruskou armádou najmenej 18-krát, pričom zahynulo niekoľko ľudí a desiatky boli zranené. Ukrajina uviedla, že cieľom ostreľovania bola civilná a kritická infraštruktúra.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu