Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Južná Kórea žaluje KĽDR za zrútenie budovy styčného úradu spred troch rokov

Demolácia styčného úradu v severokórejskom Kesongu
Demolácia styčného úradu v severokórejskom Kesongu (Zdroj: TASR)

SOUL - Južná Kórea zažalovala na súde v Soule Kórejskú ľudovodemokratickú republiku za demoláciu styčného úradu na severokórejskom území v roku 2020. Žiada náhradu škody vo výške v prepočte 35 miliónov dolárov. Informuje agentúra AFP.

Styčný úrad zriadili v roku 2018 na severokórejskom území neďaleko spoločnej hranice s financovaním zo strany Soulu. Išlo o iniciatívu vtedajšieho juhokórejského prezidenta Mun Če-ina, ktorý sa snažil o zlepšenie vzťahov s KĽDR. Po zhoršení vzťahov Severná Kórea budovu v júni 2020 zdemolovala.

Ignorovanie súdneho rozhodnutia 

KĽDR podľa agentúry AFP pravdepodobne odignoruje rozhodnutie súdu, ale v Južnej Kórei aj Spojených štátoch existuje precedens, keď severokórejská strana musela platiť náhradu škody. V roku 2020 juhokórejský súd nariadil KĽDR odškodniť dvoch bývalých vojnových zajatcov, ktorí strávili desiatky rokov na nútených prácach. Po vynesení rozsudku istá občianska iniciatíva uviedla, že podnikne právne kroky na zabavenie majetku Pchjongjangu v dosahu juhokórejských úradov.        

Minulý rok americký súd priznal odškodné vo výške 240.000 dolárov rodine Otta Warmbiera, amerického študenta, ktorý zomrel po uväznení Pchjongjangom. Tieto peniaze boli následne zabavené severokórejskej banke.

Viac o téme: DemoláciaŽalobaSeverná KóreaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu