Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hladomor v Severnej Kórei: Hororové svedectvá obyvateľov, z ktorých mrazí, umierajú aj deti!

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

PCHJONGJANG - Situácia v Severnej Kórei je alarmujúca. Pre britský denník BBC to nezávisle od seba potvrdili tri zdroje. Situácia v krajine je najhoršia od hladomoru, ktorý ich postihol v druhej polovici 90-tych rokov. Vláda však problém nevidí a namiesto riešenia potravinovej krízy testujú rekordný počet balistických rakiet.

Britské BBC komunikovalo s tromi Severokórejčanmi žijúcimi v krajine odrezanej od okolitého sveta. Odkedy vláda uzatvorila pred tromi rokmi hranice, prežívajú hotovú katastrofu. Umierajú od hladu, štát zasahuje neprimerane a nemajú žiadnu šancu pred hrôzou odísť.

V kope stavebnej zeminy v Ivanke pri Dunaji sa usadil vzácny druh vtákov: Ochranári vydali ZÁKAZ! (Zdroj: Tip čitateľa - Ján)

Poprava za pokus o útek

Všetci traja obyvatelia potvrdili, že od uzavretia hraníc krajina sprísnila kontrolu nad ich životmi. Boja sa, že za porušovanie pravidiel budú popravení. Jedna žena povedala pre BBC, že jej susedia umreli doma na vyhladovanie. „Klopali sme im na dvere, aby sme im dali vodu, no už nám nikto neotvoril,“ povedala Či Jon (mená sú zmenené, aby obyvateľov ochránili pred smrťou).

Choroba = istá smrť

Druhým respondentom bol robotník na stavbe, ktorý uviedol iný príklad. V jeho rodnej dedine už na hladomor zomrelo päť ľudí. Matka, ktorá bola natoľko chorá, že nevládala pracovať a všetky jej tri deti zomreli na hladomor spolu s ňou. Ďalšou obeťou sa stala matka, ktorá bola nútená k tvrdej práci, pretože nedodržala karanténne opatrenia súvisiace s covidom. „Najskôr som sa bál, že umriem na covid, ale potom som sa bál, že zomriem na vyhladovanie,“ dodal robotník. Jeho syn sa stal svedkom niekoľkých popráv u susedov za zavretými dverami. Všetci sa pokúšali o únik z krajiny. Priemerná mzda v krajine sa pohybuje okolo 4 dolárov – za ktoré si mnohí obyvatelia nemôžu dovoliť kúpiť ani kilo ryže.

Balistické rakety namiesto obilia

Situácia v krajine tak pripomína stav z deväťdesiatych rokov, keď Severnú Kóreu postihol hladomor, pri ktorom zomrelo 3 milióny ľudí. Severná Kórea nikdy nebola schopná vyprodukovať dostatok potravín, aby uživila svojich obyvateľov. Keď však v roku 2020 sprísnila kontrolu hraníc, úrady zastavili dovoz obilia z Číny, hnojív a strojov potrebných pre pestovanie potravín. Mnohí ľudia sú nútení jesť akúsi kašu zmiešanú zo zeleniny, trávy a trochu ryže a pri prekročení hranice im hrozí zastrelenie. Vodca KĽDR Kim Čong-un priznal problém a akúsi "krízu s potravinami", no nakoniec sa rozhodol pre financovanie jadrového programu a v roku 2022 otestoval 63 balistických rakiet. Podľa niektorých zdrojov tak minul zhruba 500 miliónov dolárov, ktoré by mohli postačiť na viac ako ročnú zásobu obilia pre celú krajinu.

BBC predložila svedectvá aj vláde Severnej Kórey (KĽDR). Zástupca jej veľvyslanectva v Londýne však odpovedal, že „informácie, ktoré zozbierali, nie sú úplne faktické, pretože sú odvodené z vymyslených svedectiev od síl proti KĽDR. KĽDR vždy uprednostňovala záujmy ľudí aj v ťažkých časoch a má neochvejný záväzok k blahu ľudí. Blaho ľudí je našou prvoradou prioritou, dokonca aj napriek skúškam a výzvam.“

Viac o téme: PchjongjangSeverná KóreaPotravinová kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu