Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Erdogan odmietla nátlak na prijatie Švédska do NATO na júlovom summite

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA(AP Photo/Francisco Seco))

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu odmietol rastúci medzinárodný tlak na Ankaru, aby schválila žiadosť Švédska o vstup do NATO pred júlovým summitom Severoatlantickej aliancie. Informuje agentúra AFP.

"Švédsko má očakávania. Neznamená to však, že im vyhovieme. Ak máme tieto očakávania splniť, musí najskôr Švédsko urobiť svoju časť," uviedol Erdogan vo vyhlásení, ktoré zverejnila jeho kancelária.

Švédsko a susedné Fínsko sa vlani v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu rozhodli odkloniť od svojej dlhoročnej politiky vojenskej neangažovanosti a požiadali o vstup do NATO. Ich žiadosti musia schváliť všetky členské krajiny NATO a zatiaľ čo Fínsko sa stalo oficiálne členom Aliancie v apríli, žiadosť Švédska stále neschválili Turecko a Maďarsko.

S Erdoganom hovoril aj Biden

Americký prezident Joe Biden a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v uplynulých mesiacoch s Erdoganom o tejto záležitosti hovorili, či už osobne, alebo telefonicky. Erdogan však poukázal na to, že Stoltenbergova návšteva Turecka sa zhodovala s protestami kurdských prívržencov skupiny, ktorú Ankara považuje za teroristickú.

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Turecko pritom tlačí na Švédsko, aby podobné protesty zakázalo. "Podľa ústavy majú (švédske) orgány činné v trestnom konaní isté práva. Použite tieto práva. Ak sa s tým neporátate, nemôžme (povedať áno) na summite vo Vilniuse," uviedol Erdogan.

Viac o téme: NATOTureckoŠvédskoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu