Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Stoltenberga zrejme požiadajú, aby zostal šéfom NATO ďalší rok

Jens Stoltenberg Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

WASHINGTON - Očakáva sa, že Jensa Stoltenberga požiadajú, aby ešte rok zostal vo funkcii generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO). Uviedol to zdroj oboznámený s rozhovormi na túto tému a jeden americký predstaviteľ. NATO sa zo všetkých síl snaží rozhodnúť o budúcom šéfovi aliancie ešte pred summitom, ktorý sa bude konať v polovici júla v Litve. V piatok o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

Funkčné obdobie Stoltenberga už bolo predlžované a Nór má odstúpiť v septembri, po deviatich rokoch v úrade generálneho tajomníka vojenskej aliancie. Nórsky expremiér má v NATO širokú podporu a stále je výkonným a zdatným lídrom aliancie, povedal nemenovaný zdroj pre Reuters. "Administratíva (amerického prezidenta Joea) Bidena sa vracia k myšlienke, že Stoltenberg zostane ďalší rok," povedal predstaviteľ USA.

Archívne video: NATO nebude nikdy zasahovať do domácich politických záležitostí, povedal Stoltenberg

NATO nebude nikdy zasahovať do domácich politických záležitostí, povedal Stoltenberg (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Nevyzerá to tak, že v rámci aliancie je teraz všeobecná zhoda na jeho nástupcovi," dodal. Šance, že Stoltenberga požiadajú o štvrté pôsobenie vo funkcii, sa zvýšili s tým, ako sa blíži summit NATO v litovskej metropole Vilnius. Spojenci sa totiž obávajú, aby neukázali nejednotnosť práve v čase, keď NATO musí reagovať na vojnu Ruska na Ukrajine. Stoltenberg vo februári povedal, že sa už nebude uchádzať o ďalšie predĺženie svojho pôsobenia vo funkcii. Odmietol však uviesť, čo urobí, ak ho členovia NATO požiadajú, aby ostal.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA)

Tohto postoja sa držal aj v piatok na tlačovej konferencii v sídle NATO v Bruseli, keď sa ho spýtali na intenzívne rokovania o predĺžení jeho mandátu. Trval na tom, že nemá iné plány než na jeseň ukončiť svoje funkčné obdobie. Nech už bude funkciu vykonávať ktokoľvek, bude čeliť dvom výzvam - udržať jednotu spojencov pri podporovaní Ukrajiny a zároveň strážiť, aby vyostrenie konfliktu nevtiahlo NATO priamo do vojny s Ruskom, píše Reuters. Biden si podľa zdroja myslí, že Stoltenberg odviedol ohromnú prácu v náročných časoch, a tento pohľad má mnoho ďalších spojencov.

Viac o téme: NATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu