Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Poľsku zomrela ďalšia mladá žena na sepsu: Lekári jej nevykonali potrat! Zo slov jej manžela trhá srdce

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA – Ďalšia mladá Poľka doplatila na prísne potratové zákony. 33-ročná Dorota prišla do nemocnice v 20 týždni tehotenstva. Napriek tomuto skorému štádiu totiž žene odtiekla plodová voda. Lekári v poľskej nemocnici jej kázali, aby ležala s nohami hore. O tri dni na to zomrela. Pitva ukázala, že dostala zrejme septický šok.

Prípad sa odohral v meste Nowy Targ. „Tri dni v nemocnici boli z pohľadu lekárskej starostlivosti o pacienta dni nečinnosti. Prečo boli lekári takí pasívni? Čakali, že sa časom zvýši šanca na prežitie plodu? Podľa môjho názoru, ktorý vychádza z lekárskych poznatkov, nie. Lekári čakali na smrť plodu,“ povedala právnička rodiny. Mladá Poľka zomrela koncom mája. Na jej prípad upozornil poľský portál oko.press. Podľa právničky lekári nedali mladej žene možnosť rozhodnúť sa, či chce tehotenstvo ukončiť. Nebola vraj informovaná ani o tom, že vzniknutá situácia môže ohroziť jej život.

Archívne video: Prezidentka Zuzana Čaputová o interrupciách

Prezidentka Zuzana Čaputová o interrupciách (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Rodina nebohej je z toho, čo sa stalo, v šoku. „Na prvé dieťa sme sa tešili. Všetko prebiehalo v poriadku, neboli žiadne komplikácie. Potom jej ale praskla plodová voda,“ spomína na ťažké chvíle Dorotin manžel Marcin. Mladý pár ihneď utekal do nemocnice, kde žene povedali, že plod žije, no má málo plodovej vody. Žena zostala hospitalizovaná v nemocnici, tam sa však jej stav začal postupne zhoršovať. „Dorota dostala len paracetamol, jej stav sa deň za dňom zhoršoval, lekári jej zakázali sa hýbať, dokonca jej odporučili, aby ležala s nohami hore. Tvrdili, že vďaka tomu sa môže plodová voda vracať. Dva dni pred smrťou Dorotu bolela hlava tak, že prosila svoju mamu o uterákový zábal. Ďalší deň ju bolelo brucho a zvracala,“ opísal, čo sa v nemocnici s jeho milovanou ženou dialo.

Nemocnica
Zobraziť galériu (3)
Nemocnica  (Zdroj: Getty Images)

Dorota nakoniec upadla do septického šoku. Lekári skoro ráno skonštatovali, že plod zomrel a rozhodli sa žene odstrániť maternicu. Ich zásah však prišiel neskoro a o dve hodiny neskôr mladá Poľka zomrela. "Nikto nám nepovedal, že smrť plodu je otázkou času, že nemáme šancu mať zdravé dieťa. Nikto nám nedal šancu Dorotu zachrániť, nikto nám nepovedal, že je v ohrození života. Nikto nepovedal, že vyvolanie potratu môže Dorotu zachrániť, pretože šanca, že dieťa prežije, je mizivá," povedal zronený manžel.

„Lekári pravdepodobne čakali na smrť plodu. A predpokladali, že pokiaľ nedôjde k bezprostrednému ohrozeniu života matky, prerušeniu alebo vyvolaniu potratu, tak je to v poriadku,“ myslí si právnička. Samotná nemocnica reagovala na celú vec iba strohým vyhlásením. „S ohľadom na pokoj rodiny zosnulej sa vedenie nemocnice nebude k tomuto mimoriadne ťažkému a bolestivému prípadu vyjadrovať,“ uviedli. Podľa nich ide o veľkú tragédiu. Prípadom sa už zaoberá prokuratúra. Tú mala kontaktovať nie len rodina zosnulej, ale aj nemocnica.

V Poľsku zomrela ďalšia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V Poľsku nejde o prvý prípad, kedy žena zomrela v nemocnici na sepsu potom, ako jej nebol včas vykonaný potrat a z jej tela odstránený plod. Krajina má jeden z najprísnejších potratových zákonov v Európe. Tehotenstvo je možné u nich ukončiť iba v prípade incestu alebo znásilnenia. Potrat je možné legálne žene urobiť aj v prípade, že je ohrozený jej život, no podľa médií sa lekári nevykonávajú interrupcie ani v týchto prípadoch zp strachu z prípadných postihov. 

Viac o téme: ŽenaPotratúmrtiePoľskoSepsa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu