Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Riadny trapas pre Orbána: Moldavská prezidentka mu to natrela priamo pred kamerami, stál tam ako soľný stĺp!

Moldavská prezidentka Maia Sanduová odmietla preslávený pozdrav od maďarského kolegu Viktora Orbána
Moldavská prezidentka Maia Sanduová odmietla preslávený pozdrav od maďarského kolegu Viktora Orbána (Zdroj: Facebook/Violetta Sachon)

KIŠIŇOV – Po ruskej invázii na Ukrajinu zmenilo mnoho krajín názor aj na Maďarsko. O premiérovi Orbánovi sa všeobecne vie, že už roky sympatizuje s ruským prezidentom a nič na tom nezmenila ani vojna u našich východných susedov. Niektoré politické špičky mu dávajú pocítiť, že niekde asi robí chybu.

archívne video

Orbán spôsobil škandál zverejnením videa, na ktorom má na sebe futbalový šál s vyobrazeným starým Maďarskom (Zdroj: Facebook/Orbán Viktor)

Maďarský premiér Viktor Orbán sa vo štvrtok 1. júna zúčastnil na summite Európskeho politického spoločenstva v Moldavsku. Po príchode na zámok Mimi v Bulboacane, kde ho na červenom koberci vítala prezidentka Maia Sandu, sa však odohrala scéna, na ktorú by Orbán najradšej zabudol. Informujú o tom Daily News Hungary. Medzi najvyššími štátnymi predstaviteľmi je všeobecne známy pozdrav, ktorý aplikuje pri každom stretnutí so ženou. 

Na toto nezabudne 

Sanduová samozrejme vedela, čo ju čaká, preto mu priamo pred kamerami dala jasne najavo, že podanie rúk bude úplne v poriadku. Orbán totiž po odmietnutí bozku na líce ostal stáť ako soľný stĺp. Príchod Orbána k zámku Mimi bol zverejnený aj na sociálnych sieťach. 

Orbánov trapas v priamom prenose, moldavská prezidentka odmietla jeho pozdrav (Zdroj: Facebook/Violetta Sachon)

Skrytý význam? 

I keď je ťažké odhadnúť, či Sanduová reagovala na Orbánov pozdrav aj z iných dôvodov, jej odmietnutie si viacerí analytici vysvetlili postojom Maďarska na medzinárodnej politickej scéne. Moldavsko preferuje totiž diametrálne odlišný vzťah k Putinovmu Rusku, s čím je spojená aj vojna na Ukrajine. Sanduová okrem iného verejne prisľúbila, že ak Putin vkročí na moldavské územie, pôjde rovno za mreže. Orbán na druhej strane dáva jasne najavo sympatie voči ruskému prezidentovi.

Viac o téme: PrezidentPrezidentkaMaďarskoViktor OrbánMoldavskoMaia SanduováZámok MimiBulboaca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu