Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Austrálsky súd po 20 rokoch omilostil matku usvedčenú z vraždy štyroch detí

Kathleen Folbiggová
Kathleen Folbiggová (Zdroj: repro foto Youtube/9 News Australia)

BRATISLAVA - Austrálsky súd po 20 rokoch prepustil na slobodu Kathleen Folbiggovú, ktorá bola usvedčená zo zabitia svojich štyroch maloletých detí. Podľa najnovších dôkazov totiž deti mohli zomrieť aj z prirodzených príčin, informovala v pondelok agentúra AFP.

Päťdesiatpäťročnú Folbiggovú prezývali aj "najhoršia austrálska sériová vrahyňa". V roku 2003 ju súd uznal za vinnú zo zavraždenia jej troch detí a neúmyselného zabitia štvrtého. K úmrtiam detí došlo v rokoch 1989–1999.

Podľa pôvodnej obžaloby Folbiggová svoje deti vo veku deväť týždňov až troch rokov zadusila, no ona sa dlhodobo bránila tvrdením, že zomreli prirodzenou smrťou. V roku 2021 viacerí austrálski aj zahraniční vedci spísali petíciu, v ktorej vyzývali na Folbiggovej prepustenie. Tvrdili, že nové forenzné dôkazy naznačujú, že smrť štyroch detí súvisela s vzácnymi genetickými mutáciami alebo vrodenými abnormalitami.

Generálny prokurátor austrálskeho štátu Nový Južný Wales Michael Daley vyhlásil, že Folbiggovej bola udelená milosť po rok trvajúcom vyšetrovaní, ktoré vyvolalo "dôvodné pochybnosti" o jej vine. Dodal, že celý proces bol pre všetkých zúčastnených "strašnou skúškou" a dúfa, že po 20 rokoch sa tak celú záležitosť podarí definitívne uzavrieť. Aj Austrálska akadémia vied, ktorá spustenie vyšetrovania iniciovala, vyjadrila potešenie nad tým, že sa Folbiggová konečne "dočkala spravodlivosti".

Viac o téme: DetiMatkaVraždaAustráliaKathleen Folbiggová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu