Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Mesiac po havárii lietadla v džungli svitla nádej: Štyri deti, ktoré zmizli, možno žijú! Lákajú ich na hlas starej mamy

Súrodenci pravdepodobne prežili haváriu lietadla. Zobraziť galériu (2)
Súrodenci pravdepodobne prežili haváriu lietadla. (Zdroj: profimedia.sk)

BOGOTA - Nová nádej pri pátraní po štyroch nezvestných deťoch (13, 9, 4 a 1 rok) v kolumbijskom dažďovom pralese. Takmer mesiac po havárii malého lietadla našli vojaci nové stopy - rozjedené balíčky s potravinami aj prístrešok z konárov.

Hovorca armády v miestnej televízii uviedol, že pátracie tímy našli polámané konáre a otvorené balíčky s potravinami. Tiež stopu v blate, ktorá mohla pochádzať od 13-ročného chlapca. „Pátranie nebolo zastavené,“ potvrdzujú zamestnanci.

Fantastická novinka: V lietadlách pribudnú postele (Zdroj: Air New Zealand)

Pátracie tímy teraz pri hľadaní detí používajú inú stratégiu. Súrodencov sa pokúšajú nájsť pátracie skupiny pomocou vizuálnych a akustických predmetov, ktoré boli umiestnené na strategických miestach, oznámili ozbrojené sily.

Nalákať deti na tie správne miesta by mali pomôcť reflektory a babičkin hlas, ktorý sa ozýva z reproduktorov v džungli. Babičkin hlas sa prenáša v jej domorodom jazyku.

Súrodenci havarovali 1. mája vo vrtuľovom lietadle Cessna 206 v oblasti Caquetá. Pri nehode zahynula ich matka, pilot a domorodý vodca. Vojaci, ktorí hľadali deti, našli 18. mája provizórny prístrešok z lístia a konárov, ako aj napoly zjedené ovocie.

Stopa vojaka a detská stopa v pralese
Zobraziť galériu (2)
Stopa vojaka a detská stopa v pralese  (Zdroj: profimedia.sk)

Nové zariadenia, ktoré sú poháňané elektrickými generátormi, budú fungovať vo dne aj v noci a možno ich vidieť a počuť na vzdialenosť viac ako 500 metrov, uviedla v pondelok.

Pátranie s názvom „Operácia Nádej“ bolo nedávno zintenzívnené vďaka satelitným snímkam a novému personálu. V posledných dňoch sa vyskytli viaceré možné stopy k deťom. V blízkosti miesta havárie sa našli predmety ako tenisky, plienky, puzdro na mobil a vrchnák od cumlíka.

"Veríme, že sme sa k nim priblížili na 200 až 300 metrov," citovali kolumbijské noviny "El Tiempo" hlavného veliteľa špeciálnych operácií ozbrojených síl Pedra Arnulfa Sáncheza Suáreza. Podľa El Tiempo je však džungľa medzi Caquetá a Guaviare taká hustá, že „nevidíte ďalej ako 20 metrov a cez stromy takmer nevidíte slnečné lúče“.

Deti patria k domorodej komunite a podľa medializovaných informácií boli s matkou na ceste do hlavného mesta Bogota, kam ich otec utiekol po neustálych hrozbách ozbrojených skupín. Ich znalosť regiónu im mohla pomôcť prežiť v džungli po havárii.

Viac o téme: HaváriaLietadloSúrodenciKolumbia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu