Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čínske lietadlo monitorovalo námorné manévre USA i Japonska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/(DPA))

PEKING - Čína vyslala nad vody Tichého oceánu východne od Taiwanu minulý týždeň prieskumné lietadlo, ktoré podľa čínskych médií monitorovalo a zbieralo spravodajské informácie o pribehujúcich námorných cvičeniach armád Spojených štátov, Japonska, Francúzska a Kanady. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy agentúry Reuters.

Čínske nákladné lietadlo typu Y-9 vybavené zariadením na zbieranie spravodajský informácií pravdepodobne monitorovalo a zbieralo spravodajské údaje o spomínaných cvičeniach, uviedol v nedeľu s odvolaním sa na analytikov čínsky štátom podporovaný denník Global Times. Podľa Global Times operovali americké lietadlové lode USS Nimitz a USS Ronald Reagan od štvrtka okolo geopoliticky dôležitých ostrovov Rjúkjú vo Filipínskom mori. Tieto ostrovy oddeľujú Juhočínske more od Filipínskeho mora a ležia medzi Japonskom a Taiwanom, na ktorého územie si nárokuje Čína.

Podozrivé zariadenie na podvozku Y-9

V piatok pritom začali Spojené štáty vo Filipínskom mori vojenské cvičenie s dvomi útočnými skupinami zahrňujúcimi lietadlové lode, ktoré boli spoločne nasadené prvýkrát od júna 2020, oznámila vo vyhlásení americká armáda. Japonské ministerstvo obrany ohlásilo, že zachytilo prieskumný variant lietadla Y-9 vo štvrtok v oblasti Tichého oceánu. V pondelok hovorca rezortu uviedol, že sa analyzuje zariadenie umiestnené na podvozku Y-9, ktoré doteraz nespozorovali. Niekoľko dní pred spomínanými štvorstrannými námornými cvičeniami sa pri pobreží Filipín konali aj prvé spoločné cvičenia námorných stráží Filipín, Japonska a Spojených štátov.

Viac o téme: LietadloUSAČínaJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu