Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Mexiku zavraždili katolíckeho kňaza: V priebehu štyroch rokov je to už deviaty prípad

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MICHAOACÁN - V mexickom štáte Michaoacán v noci na stredu objavili v odstavenom aute telo zavraždeného katolíckeho kňaza. Za uplynulé štyri roky ide už o deviateho duchovného, ktorý prišiel v Mexiku o život násilnou smrťou. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Katolícke multimediálne centrum (CCM) zavraždeného kňaza identifikovalo ako Javiera Garcíu Villafañu. Podľa miestnej prokuratúry mal kňaz na tele viacero strelných rán. Vražda sa odohrala len deň po tom, čo Konferencia biskupov Mexika odsúdila útok proti arcibiskupovi štátu Durango Faustinovi Jimenézovi, ktorého sa v nedeľu pokúsil v katedrále bodnúť starší muž. Jimenéz vyviazol bez zranení. 

Archívne video: Deň otvorených dverí v Kňazskom seminári biskupa Jána Vojtašáka v Spišskej Kapitule

Deň otvorených dverí v Kňazskom seminári biskupa Jána Vojtašáka v Spišskej Kapitule (Zdroj: TASR/František Iván)

"Je to bolestivá pripomienka závažnej situácie, v ktorej sa ako spoločnosť nachádzame a v ktorej prítomnosť skupín organizovaného zločinu ohrozuje bezpečie a životy mnohých ľudí," napísali mexickí biskupi vo vyhlásení.

Agentúra AP pripomína, že štát Michoacán je už roky zmietaný vlnami násilností. Územie regiónu ovládajú viaceré drogové kartely a majú tiež pod kontrolou viaceré odvetvia vrátane ťažby dreva, baníctva či zberu ovocia a zeleniny.

Kto je prekážkou, toho kartely odstránia z cesty pred ich nelegálnymi aktivitami

Kartely odstraňujú z cesty každého, kto by mohol byť hoci aj potenciálnou prekážkou v ich nelegálnych aktivitách. V uplynulých rokoch preto zavraždili viacero novinárov, kňazov, environmentálnych aktivistov či civilistov.

Katolícka cirkev v Mexiku v minulosti opakovane vyjadrila znepokojenie nad bezpečnostnou situáciou v krajine. Istý kňaz v Michaocáne dokonca vyzval veriacich, aby si zaobstarali zbrane, keďže vláda v boji proti gangom podľa neho robí len veľmi málo.

Viac o téme: VraždaKňazKatolícky kňazMexikoViacerí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu