Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obchody v Maďarsku musia povinne zlacňovať, v opačnom prípade im hrozí pokuta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - V Maďarsku začne 1. júla platiť špeciálne nariadenie ministerstva. Maloobchodníci budú musieť na povinne predávať niektoré vybrané potraviny za nižšiu cenu. Dôvodom je aspoň čiastočné skrotenie inflácie, ktorá je v rámci EÚ v súčasnosti najvyššia.

Veľké obchodné reťazce budú musieť nielen zlacniť kľúčové potraviny o desať percent, ale ponuku tovaru so zníženou cenou budú musieť aj v týždenných intervaloch obmeňovať, informuje denník Daily News Hungary. Opatrenie sa týka obchodov s predajnou plochou vyše 200 metrov štvorcových a platiť má minimálne do 30. septembra. 

archívne video

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan o zastropovaní cien niektorých potravín na tri mesiace (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vláda v Maďarsku chce nariadením chrániť tamojšie rodiny, ktoré už zdražovanie prestávajú finančne zvládať. Oficiálny zoznam zlacnených potravín maďarskej vlády zahrňuje napríklad mäso vrátane rýb, kyslej smotany, jogurtov, ale aj samotného mlieka. 

Za nedodržanie opatrenia hrozí obchodom pokuta vo výške 500-tisíc až tri milióny forintov (asi 1330 až 8000 eur). Avšak kompenzácií za zavedenie zliav sa obchodníci nedočkajú. Potraviny v opatrení maďarskej vlády sú rozdelené do viacerých kategórií. Z každej kategórie aspoň jedna položka by mala byť zlacnená o desať percent oproti predošlému mesiacu.

Maďarský premiér Viktor Obrán na stretnutí s Vladimirom Putinom
Zobraziť galériu (2)
Maďarský premiér Viktor Obrán na stretnutí s Vladimirom Putinom  (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

Medziročné zvýšenie cien základných potravín ako je maslo, mlieko či pečivo predstavovalo medziročne až neuveriteľných 50 percent. Celková inflácia v krajine prekročila hranicu 25 percent. Vládny kabinet chce týmto spôsobom zmierniť následky vysokej inflácie. Opatreniu proti zdražovaniu sa musia prispôsobiť všetky známe obchodné reťazce v krajine.

Okrem spomínaných potravín sa zľavy týkajú aj napríklad ryže, margarínu, cukru, múky, zeleniny a ovocia. Opatrenie nezabúda ani na nápoje, ako sú minerálne vody, sladené nápoje, káva a čaj. Obchodníci majú aj povinnosť mať na pultoch dostatočné množstvo zľacnených výrobkov a to celý nasledujúci týždeň. Opatrenie maďarskej vlády však naráža u odborníkov na pochybnosti. Keďže obchody môžu zdražieť iný tovar na úkor zlacneného a tak si zabezpečiť návrat stratenej marže.

Viac o téme: PotravinyVládaZľavyOpatrenieMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu