Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pre obrovský lesný požiar evakuujú stovky ľudí: Situáciu komplikuje nárazový vietor, nevyzerá to priaznivo

Požiar v Španielsku
Požiar v Španielsku (Zdroj: reprofoto Twitter/Earth42morrow)

MADRID - Hasiči bojujú v piatok na západe Španielska s lesným požiarom, v dôsledku ktorého museli z priľahlých obcí evakuovať už stovky ľudí. Informuje správa agentúry AFP.

Požiar vypukol v stredu pri obci Pinofranqueado v autonómnom spoločenstve Estremadura. Regionálna ministerka poľnohospodárstva Begoňa García Bernalová uviedla, že oheň bol založený úmyselne. V dôsledku požiaru museli úrady evakuovať už najmenej 550 ľudí z niekoľkých obcí, uviedol španielsky úrad pre vnútornú bezpečnosť. Úrad dodal, že boj s ohňom sa v dôsledku silného vetra nevyvíja priaznivo.

Podľa regionálnej vlády je do hasenia požiaru zapojených 275 ľudí a 14 lietadiel. Súčasťou tímu je aj približne 165 vojakov zo španielskeho vojenského útvaru pre mimoriadne situácie UME. "Vyskytujú sa veľmi silné nárazy vetra, ktoré komplikujú uhasenie požiaru," uviedol veliteľ UME David Barona pre španielsku televíziu TVE. Podľa jeho odhadov zničili plamene už asi 1500 hektárov.

Španielsko trápi množstvo požiarov

Španielsky premiér Pedro Sánchez na sociálnej sieti Twitter uviedol, že vývoj požiaru veľmi pozorne sleduje. V Španielsku, ktoré zažíva po troch rokoch podpriemerného úhrnu zrážok obdobie sucha, sa vyskytlo tento rok už niekoľko lesných požiarov, pripomína AFP. 

Vlaňajšok bol z hľadiska lesných požiarov pre Európu veľmi nepriaznivý a Španielsko bolo jednou z najviac zasiahnutých krajín. Takmer 500 lesných požiarov tam vlani zničilo vyše 300 tisíc hektárov pôdy, vyplýva z údajov Európskeho informačného systému o lesných požiaroch (EFFIS).Klimatické zmeny spolu so suchom vytvárajú ideálne podmienky pre šírenie požiarov, ktoré môžu spôsobovať bezprecedentné materiálne a environmentálne škody.

Viac o téme: PožiarHasičiEvakuáciaŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu