Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ničivý tajfún Mawar zasiahol východ Taiwanu a sever Filipín: Pomaly smeruje už aj k Japonsku

Tajfún Mawar Zobraziť galériu (3)
Tajfún Mawar (Zdroj: SITA/NASA Worldview, Earth Observing System Data and Information System (EOSDIS) via AP)

TCHAJ-PEJ - Tajfún Mawar v utorok udrel na východné pobrežie Taiwanu vetrom, lejakmi a veľkými vlnami. Väčšinu ostrova obišiel, predtým len mierne zasiahol severné Filipíny. Tajfún pomaly smeruje k južnému Japonsku. Informuje o tom správa agentúry AP.

Pomaly sa presúvajúci tajfún od minulého týždňa stratil časť sily, keď sužoval americký Guam. Podľa filipínskych meteorológov je Mawar stále nebezpečný, sprevádza ho víchor s rýchlosťou 155 kilometrov za hodinu a v nárazoch až 190 kilometrov za hodinu. "Som na streche, ale vietor ma neodfúkol," povedala pre AP do telefónu Juliet Cataluňová, predstaviteľka filipínskej provincie Batanes v pobrežnom meste Ivana.

Obyvatelia Ivany pred jeho príchodom zaťažili vreciami s pieskom plechové strechy domov a okná zakryli drevenými doskami. Cataluňová dodala, že svoje avokádové stromy obalila vrecovinovou látkou, aby ich neodfúklo. Mesto našťastie zasiahol len dážď a občasné nárazy vetra.

Ničivý tajfún Mawar zasiahol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Juliet Cataluna)

Varujú aj pred záplavami či zosuvmi pôdy

Tajfún sa pohybuje nad morom asi 350 kilometrov východne od Basca, hlavného mesta provincie Batanes. Podľa predpovedí sa má do stredy presunúťk južnému Japonsku. Pre Taiwan je stále predpovedaný silný vietor a aj úrady na Filipínach varovali pred silným vlnobitím, prívalovými záplavami, lejakmi či zosuvmi pôdy.

Ničivý tajfún Mawar zasiahol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Chief Warrant Officer Adam Brown/U.S. Coast Guard via AP)

Mawar sa prehnal ponad ostrov Guam minulý týždeň a bol najsilnejším tajfúnom, aký toto americké tichomorské územie zasiahol za posledné dve desaťročia. Prevracal autá, strhával strechy a spôsoboval výpadky elektriny.

Viac o téme: VietorLejakTajfúnTaiwanMawar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu