Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Izrael zasiahla aj napriek prímeriu raketa z Pásma Gazy: Nespôsobila škody ani zranenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

JERUZALEM - Izrael dnes zasiahla raketa odpálená z Pásma Gazy, uviedla izraelská armáda. Raketa mierila na mesto Aškelon na juhu krajiny, dopadla na voľné priestranstvo a nespôsobila žiadne škody ani zranenia, dodala podľa denníka The Times of Israel armáda. V oblasti pritom malo od soboty platiť prímerie, ktoré po piatich dňoch bojov medzi Izraelom a radikálmi z Pásma Gazy sprostredkoval Egypt.

Ako poznamenali izraelské médiá, systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola) nebol spustený, pretože raketa nesmerovala k obývanej oblasti. V Aškelone a jeho okolí sa predtým rozozneli sirény upozorňujúce na možné nebezpečenstvo.

Izrael začal v utorok operáciu Štít a šíp

Počas dňa bol pritom pokoj zbraní dodržiavaný a nenarušili ho žiadne raketové poplachy ani stíhačky na oblohe, uviedli už skôr svetové agentúry. Izrael začal v utorok operáciu Štít a šíp, pri ktorej cielil na infraštruktúru hnutia Islamský džihád v Pásme Gazy. Od začiatku operácie izraelská armáda zabila šesť vrchných veliteľov hnutia. O život prišlo podľa OSN tiež najmenej 13 civilistov, vrátane žien a detí. Eskalácia bola najsilnejším stretom medzi ozbrojencami v Pásme Gazy a Izraelom od augusta 2022.

Islamský džihád, najväčšia ozbrojená skupina v Pásme Gazy po vládnucom islamistickom Hamase, za päť dní vypálil vyše tisíc rakiet, niektoré z nich hlboko do izraelského územia. O život kvôli tomu prišla v Izraeli jedna Izraelka a jeden Palestínčan. Spojené štáty, Európska únia a Izrael označujú hnutie Islamský džihád za "teroristický".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu