Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Záhadný záblesk nad Kyjevom vyvolal paniku: Záznam z východného Slovenska odhalil, čo ho spôsobilo

Záhadný záblesk na Ukrajine
Záhadný záblesk na Ukrajine (Zdroj: Twitter/@RT_India_news)

KYJEV - Záblesk, ktorý v stredu večer pozorovali obyvatelia Kyjeva i iných miest na Ukrajine, podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) nesúvisí s jeho satelitom. Zástupca NASA to povedal britskej BBC. Išlo o meteor, ktorí pozorovali slovenskí a českí astronómovia.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko v stredu uviedol, že podľa prvotných informácií bol záblesk nad Kyjevom "dôsledkom pádu družice NASA na Zem". Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že tento jav súvisel so satelitom alebo meteoritom. V situácii, keď Ukrajina už skoro štrnásť mesiacov čelí ruskej agresii, ubezpečili, že nešlo o ďalší útok zo strany Moskvy. NASA skôr tento týždeň informovala, že do atmosféry sa v stredu vráti 300-kilogramový satelit.

Išlo o meteor

"Môžeme potvrdiť, že išlo o prírodný úkaz. Na záznamoch z východného Slovenska na kamerách bolidovej siete prevádzkovanej Astronomickým ústavom AVČR v spolupráci s Astronomickým ústavom SAV bol zaznamenaný bolid, teda jasný meteor," povedal Jiří Borovička z AVČR. Doplnil, že záznamy budú odborníci vyhodnocovať. 

Ukrajinské sociálne médiá kvôli záhadnému záblesku zaplavili špekulácie a vtipy o tom, čo ho mohlo spôsobiť. Často sa objavovalo tvrdenie, že ide o mimozemšťanov. 

Viac o téme: SatelitNASAUkrajinaKyjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu